Sett fra pianokrakken

onsdag 14. april 2010

Jeg spiller piano, men jeg er ikke komponisten.

Forskere ved Politihøgskolen har spurt 3200 personer hva som gjør dem engstelige. Konklusjonen er slik ifølge Kommunal Rapport:

 På spørsmål om hva som gjør at folk føler seg utrygge, svarer 60 prosent at oppslag om voldsepisoder i lokalavisa er hovedkilden til utryggheten.

 Når folk er engstelige, skyldes det altså ifølge forskerne og/eller Kommunal Rapport avisene som skriver om basketakene på torget natt til søndag. Hva burde vi i redaksjonene ha gjort i stedet? Latt være å melde om volden som skjer rundt omkring i ny og ne?  Jo, det kunne ha gitt folk en falsk trygghet, men de ville i det minste ha sluppet angsten for volden.

Vi mennesker er sånn at vi handler på grunnlag av de erfaringer vi gjør oss. Sterkest er de direkte erfaringer hver og en gjør seg. Dersom vi opplever vold, blir vi engstelige.  Men alle gjør seg indirekte erfaringer av to typer:

(1) De sosiale erfaringer er det vi blir fortalt av familie og venner, kolleger og bekjente.

(2) Medieerfaringene er det aviser, radio og TV forteller oss. Og det er sånn at medieerfaringene for hvert år som går, betyr mer for hvordan vi oppfatter verden.

 Ja, det gir oss som arbeider i mediene,  et stadig større ansvar for å gi intelligente og virkelighetstro beretninger fra verden – med etisk gjennomtenkt publisering av for eksempel ulykker og kriminalitet.

Nei, det betyr ikke at det er mediene som finner på triste hendelser eller begår volden; journalister flest er forholdsvis fredssæle. Grunnen til at folk er engstelige kan være at de leser om vold i avisene. Årsaken til engstelsen vil jeg likevel påstå er selve volden. Eller tar jeg feil?

I det kommunistiske Sovjetunionen ga partiet beskjed om at avisene ikke skulle publisere nyheter om ulykker og kriminalitet. Slik informasjon kunne gjøre folk redde og gi dem et feilaktig inntrykk av samfunnet.

Les hele artikkelen i Kommunal Rapport her.

Én kommentar to “Sett fra pianokrakken”


  1. Skjønner at ingen vil ha på seg at de unødig bidrar til engstelse og utrygghet. Men medfører det at enhver utrygghetsfølelse eller engstelse er et onde vi bør forskånes for? Hva med der risikoen er reell, er det ikke da sunt at vi er engstelig for den og tar oss i akt?
    Redaktøren har nok rett i at årsaken til engstelsen er selve volden, dog kan media ved sin vinkling gi et fortegnet bilde av risikoen og derved medvirke til mer eller mindre engstelse enn berettiget. Media svikter fundamentalt om de slutter å referere grov kriminalitet som da vold vitterlig er, men dekningen bør være balansert i forhold til sakens grovhet og øvrig nyhetsbilde. Knuffing på et utested er ikke forsidestoff, knivdrap i parken er ikke notisstoff.
    Medias dekning minner oss kanskje på at det ikke er så trygt her som det var for en snau generasjon siden. Dette medfører ikke at media i seg selv er problemet, de bare beskriver en samfunnsutvikling.
    Noen steder her til lands har blitt dramatisk mer utrygge siste tiårene. Noen grupper er mer utsatt for risiko for vold enn andre. Noen grupper er mer henfallen til voldsutøvelse enn andre. Det er min oppfatning at media ikke kan lastes for å rapportere denne volden. derimot kan man kanskje spørre om media i sin politiske korrekthet bidrar unødig til folks utrygghetsfølelse ved å fortegne virkelighetsbildet ved å anonymisere gjerningsmenns kulturelle eller etniske tilhørighet, for ikke å legge sten til byrden for presumptivt svake grupper. Resultatet kan ofte bli at folk føler en generell utrygghet når de ferdes utendørs, selv om offer for blind vold oftest er yngre menn i beruset tilstand, og 41 av 41 overfallsvoldtekter i Oslo siste årene ble begått av gjerningsmenn med ikke vestlig bakgrunn.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: