Meierieventyret ved Molde

fredag 9. april 2010

Ormen Lange kjenner vi fra sagnet. Nå representerer ormen et industrieventyr i Møre og Romsdal.

VÆSKEFANGEREN: Separatoren hvor gassen og væsken skilles. Foto: Shell

I Molde sentrum står det en statue av Bjørnstjerne Bjørnson, han som skrev om de brede seil som gikk over Nordsjøen, om Olav Tryggvason og Ormen Lange. Men hvor ble den av, ormen?

I dag er Ormen Lange et gigantisk gassfelt 120 kilometer nordvest for Molde. Herfra kommer 20 prosent av gassen britene trenger hver dag.  Underveis fra feltet til Storbritannia er gassen innom prosessanlegget Nyhamna i 10 minutter.

– Her skilles oljen fra gassen, som på et meieri hvor fløten skilles fra melken, sier Lillian Aasheim.

Hun er informasjonsrådgiver for Shell, og klarer ikke å skjule stoltheten over prosjektet  når hun guider avisledere fra Polaris Media gjennom et industrianlegg med rør på rør og kolosser av metall og betong.

Den stoltheten er hun ikke alene om. Når jeg lodder stemningen, er det åpenbart at Ormen Lange er noe moldenserne gjerne snakker varmt om.  Gassanlegget i Nyhamna  ligger på øya Gossen i Aukra kommune, en liten halvtime med hurtigbåt fra Molde sentrum,  og det er Aukra som kan glede seg over 113 millioner kroner i eiendomsskatt hvert år (i en kommune med 3000 innbyggere). Ringvirkningene er likevel betydelige også for Molde og regionen for øvrig. Leverandørindustrien i Midt-Norge fikk oppdrag for 2,5 milliarder under utbyggingen frem til åpningen i 2008, og da jobbet på det meste 4000 personer på prosjektet. I dag er om lag 500 personer sysselsatt direkte i Ormen Lange-prosjektet i Nyhamna. 

– Her produseres 70 millioner standardkubikk gass hver dag, sier informasjonsrådgiveren.

Gassprisen er 2 kroner per kubikk. Det betyr at det hver dag sendes gass for 140 millioner kroner fra Aukra til Storbritannia, gjennom verdens lengste undersjøiske gassrørledning, Langeled – den samme leden som de norske  vikingene brukte til England for 1000 år siden.  

Over flammetårnet i Nyhamna flyr en flokk gjess. De er for nordgående.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: