Der jazz er viktigere enn fotball

torsdag 8. april 2010

OPPTRER PÅ MOLDEJAZZ I SOMMER: Sonny Rollins

Det er jazz, ikke fotball som aktiviserer lokalbefolkningen, gjør moldenserne stolte og gir byen positiv oppmerksomhet utad.

Ledere fra Polaris Media er samlet i Molde for å finne ut hvordan konsernets aviser kan bli enda bedre. Og da handler det om å ville og tørre.  Moldenserne har villet og tort, og i år kan Moldejazz feire 50-årsjubileum.

Så kunne markedssjef Hans-Olav Solli fortelle avislederne samlet på Hotell Alexandra  at starten var tung, og med utbredt skepsis fra jazzmiljøet i Oslo.

– Vi visste ikke engang hvor Molde lå, og vi lo alle av gærningen. At noe slikt skulle kunne arrangeres utenfor Oslo, forekom oss aldeles tullete, uttalte formannen i Norsk Jazzforbund i 1960.

Men moldenserne har fått det til, og festivalen er i dag Nordens viktigste festival for jazz og beslektet musikk. Her har alle de store navnene fra jazzen vært (Oscar Peterson, Miles Davis, BB King osvosv), men etter hvert også stjerner utenfor det vi oppfatter som jazz i snever forstand: Leonard Cohen, Patti Smith, Elvis Costello.

– På 90-tallet åpnet festivalen seg og ble en folkefest for alle. Moldenserne føler nå et kraftig eierskap til festivalen, sa Solli.

I 2009 var det 140 konserter, hvorav 60 gratis. Det var 60.000 solgte billetter.  Tall for økonomiske ringvirkninger  og oppfatninger i befolkningen viser at jazzfestivalen er mye viktigere for byen enn Molde FK.  Og ifjor var det 500 akkrediterte journalister til stede.

– Utfordringen nå bli å komme videre i en sterk konkurranse – og med begrensede midler. Vi kan for eksempel få Prince, men han koster 1,5 millioner dollar, og er uaktuell, fortate han.

Harstad og Molde er jevnstore kystbyer med et stort omland. Har Festspillene det samme grepet om Harstad og harstadværingene som jazzfestivalen har i Molde? Mitt inntrykk – men det er bare en følelse – er at Festspillene er underveis til å få samme status som jazzen har ervervet i Molde.  Leserundersøkelser Harstad Tidende har gjennomført, viser at artikler om Festspillene blir verdtsatt høyt av publikum – og av langt, langt  flere enn dem som går på innendørsarrangementer det må betales for.

Men likevel: Harstad og Festspillene har definitivt inspirasjon å hente i Rosenes by!

2 kommentar to “Der jazz er viktigere enn fotball”

  1. Stig Hauge Says:

    Er ikke så sikker på om det er jazzen som aktiviserer folket, men heller levende arangemang. Liv og røre rett og slett. Festspillene i harstad det samme. Programmet for festspillene er ikke av interesse for folk flest. Stort sett for «spesielt» interesserte. La oss inspireres av det enkleste, hva folk flest vil ha under festspillene. Statoilkonserten viste oss for et fantastisk sentrum vi har, inkl. havnepromenade for denne type arangemang. Boder med ekte lærbelter og lightere som ungene ikke bør røre, trenger vi ikke. Vi har da mange fantastiske brukskunstnere som selfølgelig skal få gratis bodplass på torget. Kansje med litt positivt syn på utendørsarrangement kan vi bli litt stillere i sommernatta og trekke innendørs senest kl.2300. Slik at folket som bor i et ellers levende sentrum får «sove».

    • Trygve Johannessen Says:

      Helt enig med Stig Hauge.Tror heller ikke det er jazzen som fenger folket,men at byen myldrer av liv.Harstad er jo ellers i året en » spøkelsesby «.Jeg vil gå så langt som og si at Harstad by ligner et stort aldershjem,hvor toleransen for koselyder fra folk som koser seg i sommernatten er liten.Festspillene bør som NordNorsk arrangemang.tenke på det publikum som ikke har interesse for jazz og theater,kunstutstillinger og rare ting.Men heller satse på musikere fra landsdelen.Selvfølgelig vil jazz og theater være med,men ikke basere et NordNorsk festspill på jazz og theater.La oss ha bryggefest i havna hele uka,og la lokale band stå for musikk og underholdning.De som ikke tåler støy,kan jo reise vekk denne uken i året,slik at restaen av folket kan kose seg i sommernatten.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: