Gi 16-åringene stemmerett

tirsdag 6. april 2010

16-åringer skal få stemme i noen kommuner under valget neste høst. Det er bra.

BEVISST UNGDOM: Tromsø Natur og Ungdom aksjonerer for et oljefritt Arktis.

Professor Frank Aarebrot har ingen sans for nyskapningene: – Dette er hodeløst og jeg er sjokkert, sier valgforskeren, men han overreagerer. Harstad Tidende omtaler saken på lederplass onsdag, og her heter det blant annet:

Vi har hatt en jevn nedtrapping av stemmerettsalderen siden Eidsvollsmennene i 1814 satte den til 30 år. Dagens stemmerettsalder på 18 år har stått uforandret siden 1978.  Flere kommuner i denne regionen søkte om å få delta i forsøket med lavere stemmerettsalder, men ingen fikk være med. Blant søkerne var Ibestad, Lavangen, Tjeldsund, Evenes og Harstad. Mens det var enstemmighet i Tjeldsund, var det sterk uenighet mellom partiene blant annet i Evenes og Harstad. Ungdomsrådet her i byen anbefalte søknaden fordi den kunne gjøre ungdommen mer politisk aktive og samfunnsengasjerte. – Hvis vi blir hørt vil kanskje ikke så mange unge rømme fra Harstad, men oppleve Harstad som en attraktiv by, skrev ungdomsrådet i sin uttalelse. 

Tiden er er moden for dette forsøksprosjektet!  

Les mer i Harstad Tidende onsdag.

8 kommentar to “Gi 16-åringene stemmerett”


 1. Jeg skjeler og skjeler i artikkelen ovenfor, men ser ingen argumenter for lavere stemmmerettsalder fra den gode redaktørens side..

 2. Ketil Eilertsen Says:

  Man MÅ kjøpe papiravisen for å lese alt. Bloggen er av og til en markedsføringskanal for Harstad Tidendes papiravis!


 3. Jeg lurer enkelte ganger på om vi ikke burde hatt en eller annen slags samfunnsfagsprøve for å få stemmerett, i stedet for å gå på alder.

 4. Frode Iversen Says:

  Kan informere de som ikke kjøpte papirutgaven, intet nytt bak solen…. Håper ikke vi får oppleve at 16 åringer får stemmerett ved valg. Vi kan jo starte med å sette ned aldersgrensa på vinmonopolet til «myndighetsalderen» eller hva?

 5. Markus Says:

  Hvorfor skal 16-åringer IKKE få stemmerett? Det er jo bare en utvidelse av demokratiet i Norge, noe som er positivt for alle (med mindre dere mener dere selv bestemmer for lite, og vil bestemme mer).


 6. Jeg synes det fungerer bra slik det gjør i dag hvor stemmerett er knyttet opp til myndighetsalderen. Når du blir myndig kan du ta førerkort, kjøpe alkohol og tobakk, avtjene verneplikt og har rettslig disposisjonsevne hvor du kan stifte gjeld og disponere fritt over egne formuesgoder. Å frikoble stemmerett fra dette synes noe inkonsekvent sett herfra, selv om intensjonene kan være de beste. Om man oppriktig mener at 16-åringer er modne nok til å stemme, bør man ikke også anse dem som modne nok til å føre bil, kjøpe alkohol, også brennevin, stifte gjeld, selv bestemme om de skal gå på skole, fritt disponere over alle deres midler, også arv, fritt inngå ekteskap og for den saks skyld adoptere. etc. etc. etc. Av en eller annen grunn sier fordommene meg at dette ikke er så god ide, selv om det selvfølgelig ville vært moro at partier som FrP, Rødt og SV fikk et kraftig løft slik de gjør i skolevalgene. Vi hadde også muligens fått våre første ordførere fra partier som Demokratene, Det Politiske Parti, Nasjonalsosialistisk Studenterforbund og Sofademokratene. Kunne blitt riktig så festlig dette.
  Det er et vitenskaplig faktum at hjernen ikke er ferdig utviklet før et stykke opp i tyveårene. Før den er ferdig utviklet er vurderingsevnen dårligere og man er mer disponert for impulsive valg og risikotaking. Dette gjenspeiler seg i alt fra overrepresentasjon i trafikkulykker til uhell på arbeidsplassene. Ut i fra dette er det mer nærliggende å stille spørsmål ved om 18-åringer er klare for å stemme som regelen er i dag.
  En 16-åring har som nevnt ikke rettslig disposisjonsevne som en myndig, andre er pålagt forsørgerbyrde for 16-åringen ved lov. Å gi noen stemmerett som er så lite selvstendig og dermed også potensiellt utsatt for utilbørlig press fra andre hva stemmegivning angår, synes lite gjennomtenkt. Å gi 16-åringer stemmerett synes like velfundert som å gi bikkja mi stemmerett.

 7. Trygve Johannessen Says:

  Hmm.Stemmerett for 16 åringer???Er dere klar over hvor sykt dette høres ut?Er dere klar over hva konsekvensen av dette kan bli?16 åringer er jo barn for pokker.Jeg synes ikke at 16 åringene våre skal bli utsatt for press fra lokalpartier og foreldre i en alder da det viktigste i livet er og ha det gøy med venner,og tanken på nasjonen ikke engang eksistrerer.
  La barna bli voksne før de kan være med og avgjøre hvem som skal styre i landsdelene og kommunene.Hva bli det neste?Statsminister med smokk???


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: