Påskenøtt III: Smør og krim (vanskelighetsgrad 10 av 10)

torsdag 1. april 2010
 

DAGENS VINTIPS: Kanarivin passer ikke til hummer. Foto: Jon Terje Eiterå

Hvorfor sa kjerringa smør? Og hvilken geografisk tilknytning kan uttrykket sies å ha til krimforfatteren som i 1978 skrev det forrige hundreårets muligens dårligste roman? Hvor skal vi hen?

Nei, skjærtorsdag er ingen enkel dag, og det er heller ikke dagens påskenøtt. Dersom du allerede kjenner svarer, har du antakelig jukset. I motsatt fall vil du være en drømmepartner på ethvert quiz-lag.

 La oss begynne med kjerringa og smøret, og det hun sa, var altså dette:

 – Jammen sa jeg smør, jeg, sa kjerringa, fikk smult på brødet.

 Et morsomt uttrykk! Forteller at vi ikke får det vi har bestilt eller forventer. Så er ikke uttrykket å finne i den ellers utmerkede «Bevingede ord» av Snorre Evensberget og Dag Gundersens. Jeg ringte derfor i sin tid professor Gundersen, og han svarte velvillig og klokt fra sitt kontor ved Universitetet i Oslo:

Uttrykket har sin opprinnelse i boken «Glade borgere» (bind II, side 73, Kristiania 1894-1895). Boken er skrevet av Elias Kræmmer, som er et pseudonym for Anton B. Nilsen.  Han var en fremgangsrik forretningsmann og stortingsrepresentant i Østfold, og var med på å etablere Fredriksstad Blad.

Og i boken falt uttrykket slik:

 – Jamæn sa’ jeg smør, jeg, sa kjærringa, fik smult paa brødet.

Vi er altså i Østfold, og la en av Norges mest fargerike forfattere av i dag geleide deg videre.

Jon Michelet har en stor produksjon bak seg. Blant de bøkene som aldri nevnes som han fremste, men derimot pleier være representert på lister over «tidenes dårligste  bøker», er  «Angrepet på Longyarbyen» fra 1978. Boken ble skrevet i hui og hast, som partilitteratur for AKP (m-l), og temaet var et sovjetrussisk angrep på Svalbard, som Michelet mente var svært nært forestående.  

Har boken noe med dagens destinasjon å gjøre? Overhodet ikke, derfor over til det sentrale spørsmål: Hvor bor Jon Michelet?

Svar: Han bor i Larkollen, et strandsted ved Oslofjorden mellom Moss og Fredrikstad. Og her bodde også Anton B. Nilsen (Elias Kræmmer) en periode. Larkollen er altså svaret på dagens muligens ekle påskenøtt.

PS Som bonus for at du har giddet lese helt hit:  «Hummer og kanari» er også et uttrykk som ikke står i de sitatordbokene jeg har tilgang til. Jeg ringte Dag Gundersen også om dette en gang. Han sa at uttrykket trolig stammer fra 1880-årene i Oslo. Nyrike som da skulle på restaurant, kjøpte da etter prisene på spisekartet. Da kunne de ende opp med hummer og kanarivin – som ikke passet sammen, men som var det  dyreste restauranten kunne by på.

Én kommentar to “Påskenøtt III: Smør og krim (vanskelighetsgrad 10 av 10)”

  1. Birgitte Akerhaugen Says:

    Hvis du vil ha en forbindelse til, så kan du jo ta med deg at Jon Michelets tipp-tipp-tipp-tippoldefar Amund Halvorsen Linnes også var tipp-tippoldefar til Kræmmer’ns kone Helene… tjukke slekta, med andre ord…


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: