Påskenøtt I: Den geskjeftige byen

tirsdag 30. mars 2010

Her fant ikke Knut Hamsun arbeidsroen han trengte for å skrive «Segefoss by». Det var for mye støy og leven. Hvilken by var det han besøkte?

Dersom du misliker enten bøker eller spørreoppgaver, vil jeg be deg vurdere å holde deg unna bloggen min i påsken. Dersom du ikke kan fordra noen av delene, er enhver vurdering overflødig. Gjør noe du synes hyggeligere.

Svaret på første nøtt er altså en norsk by. Det er mulig du vet svaret allerede, og da får du det straks bekreftet.

Januar 1915, og Knut Hamsun reiser rundt for å få ro til å skrive. Nå har han vært i Bodø og Bardu, med et kort opphold på Hamarøya. Han er i gang med «Segelfoss by», men har fått det som i dag kalles skrivesperre. Og bedre blir det ikke av at familien han har flyttet inn til, har fester hver kveld til langt på natt. De har hund, to barn og piano. Og om morgenen? Klokka halv sju vekkes han av en arbeider som bor på kvisten i samme hus.

– Noget er det allesteder, konstaterer han. Men bok ble det likevel til slutt, og straks «Segelfoss by» var i handelen, startet en klassisk nordnorsk lokaliseringsstrid. I Lofoten kjente man igjen Svolvær i boken, i Vesterålen en blanding av Melbu og Stokmarknes. Og bodøværingene mente å gjenkjenne  karakterer fra deres egne.

VANDREREN: Knut Hamsun

Men det var vitterlig i Harstad Knut Hamsun satt og slet med sitt manuskript vinteren 1915, plaget av byens larm og ståk;  ja, Harstad var en livlig by allerede for 95 år siden.

Hamsun ble i Harstad til ut i mars, og rakk å kjøpe med seg diverse fra byens velassorterte forretninger: Trekkopp-bil og gummidukke til barna, maltekstrakt og bananer, kjøtt og ananas.

Altfor lett? OK, kanskje litt verre i morgen!

– Kilde: Kirsti Thorheim/Ottar Grepstad: Hamsun i Æventyrland, Aschehoug, 1995

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: