Litt mer visvas fra en tegneseriefigur

søndag 28. mars 2010

Jeg er en PR-kåt tegneseriefigur som på tynn is farer med visvas og er blåst i hauet. Og mer: En  egen boikottgruppe på Facebook. Sannelig en strålende palmesøndag!

I går skrev jeg under overskriften «Gøy på landet» at jeg også i år ønsker meg et påskeegg med færre snøskutere og flere gauper. (Les hele innlegget med kommentarer fra lesere her;)

Det ser ut til at få drifter er sterkere enn lysten til å kjøre snøskuter, for tradisjonen tro provoserer jeg med mine synspunkter, og i dag lyktes jeg endelig å få en egen nærmest personlig boikottgruppe på Facebook: «Boikott Harstad Tidende i protest mot redaktørens holdning til snøskuter! »  Gruppa er etablert av Svein G. Bartholomeus Hanssen. I løpet av dagen har tre andre meldt seg inn i gruppa, men den vil nok vokste raskt. Snøskuterfolket er en sterk pressgruppe, og den gir gjerne lyd fra seg.

Fra kommentarene til gårdagens blogginnlegg siterer jeg noen utdrag:

Morten Einarsen: Dokker e jo søkke blåst,dær e plass te alle på fjellet vis bare trangsynte gamle idiota som sett med makta klare å se kor mye penga dær faktisk e i scooter,det e en voksanes ting,å det bli ikje mindre av dem akkurat,det e en skam at norge ikje har lært av storebror sverige!!! de har et system som funke! Norge leve enda på 1800tallet med hensyn te motorferdselloven! Æ skjæmmes over detta landet!

Kenneth G. Johansen: Du er som ofte tidligere i dine blogger på syltynn is her, om du gjør det for å få oppmerksomhet kan bare du vite, for det du klarer å banke ned i tastaturet her er det reneste vissvass og som skapt for provokasjon.

Jan Vimme: Hensyn te miljøet my ass… skal dem komme me et sånnt utspill at detta har me miljøet å gjøre så må dem fan me få redusert antall fritidsbåta på havet.. dem e like skadelig.. syns det e heilt idiotisk at ikkje det e som i sverige ang snøscooter.

Fjompen: Synes redaktøren bør fremme forslag om å få merket disse som tilhører “scooterfolket” slik at de besteborgelige kan se hvem som er mindre verdt enn de! Er jo en snøscooterprodusent som har polarstjernen som logo…

Dagobert: Nok ett utspill fra denne pr-kåte tegneserie figuren av en redaktør.
det er jo klart hvor Harstad-tidene ligger i sneskutersaken, det har vi jo sett før med blandt annet latterlige spørreundersøkelser med sterk ledende spørsmål.
det er ett problem for Harstadsammfunnet at det sitter folk med slike “jeg vet best” holdninger i ledende possisjoner. det gjør det vannskelig å få en saklig debatt med reelle fakta på bordet.

Men så. Hva skjer? Også et innlegg med en helt annen innretning:

Harald Sundli Torsteinson: Kall mæ gjerne konservativ naturromantiker. Eller fødd på 1800-tallet. Dåkker har kanskje rett. Men skutern høre nu en gang ikkje te rundt om på fjellet. Og ingen kan kreve å forstyrre min naturromantiske konservative stillhetsfølelse bare fordi de syns det e gøy å kjøre skuter.
Men æ må likevel gi Morten Einarsen rett: Det svenske systemet funke utmerket. Alle som e keen på å kjøre skuter, drar te Sverige på utflukt. Problemet e altså løst.

Takk for oppmerksomheten. Kjør debatt!

9 kommentar to “Litt mer visvas fra en tegneseriefigur”

 1. Morten Einarsen Says:

  Poenget er at det skal kunne være unødvendi å måtte dra scootern på henger til sverige for kvær gang man vil kjøre,noen av oss vil ofte kjøre kvær dag,å da måtte det kunne gå an å få til et regulert løypenett på lik linje med f.eks skiløyper,å en annen sak er at for at mange skal gå på ski så vil de ha opptrakka løype,å ofte e det en scooter som kjøre opp disse løypen,da måtte det åsså være rom for å godta et eget løypenett eller avsatte områder før scooterkjøring,dær e mer enn nok plass til det i norsk natur,det e trossalt endel mil å dra scootern på henger til sverige om man kjøre mye,det går utover bilens kilometerstand…å æ si mæ enig i at dær sitt altfor mye folk som trur de veit best i maktposisjona,å derfør e det komplett umulig å få en saklig debatt om dette emne,har dere hørt utrykket: vær mot andre som du sjøl vil bli behandla? detta funke bra i dette tilfellet å,vis vi som kjøre scooter bli godtatt å behandla med respekt,så holder vi oss klar av skigåere å andre som ferdes i skog å mark uten noe meir om å men,det e plass til alle!


 2. Hatgruppe….snakk om engasjement.
  Nå tror sikkert alle at dette innlegget kommer fra en scooterhater. Men det gjør det ikke selv om jeg i stor grad er enig med redaktøren.
  Vi har scooter selv, men ikke for lystkjøring. Den frakter oss og utstyr til hytta, og parkeres der til den dagen vi skal hjem igjen. Og slik mener jeg det det bør være.
  Men alt for mange syns det er enklere å hive seg på scooteren for å besøke hyttenaboer, eller bare kjøre seg en lysttur på fjellet.
  De som syns det er gøy å bare kjøre burde ha ei løype på egnet sted borte fra turgåere som ønsker rekreasjon og som vil nyte naturen og stillheten.
  Har et eksempel fra i fjor i påska. Da skulle jeg og min 8 år gamle datter besøke noen på en annen hytte. Turen dit er bare et par km. Men på den korte turen, måtte vi fire ganger hoppe ut av løypa pga av snøscootere som kom kjørende. Og alle fire var lystkjørere. Ikke særlig trivelig.
  Nei, parker scooteren og nyt naturen og stillheten 🙂

 3. Dirk Says:

  De som har skrevet inn her og vist sin uenighet med redaktøren kan umulig være voksne mennesker. Slike forsøk på meningssensur som skuterforkjemperne bedriver skulle jeg ikke tro var mulig. Er dette voksne mennesker? Hvis de er voksne, er det slik de lærer sine barn å argumentere overfor andre? Er det slik de opptrer overfor alle de er uenige med? Hatgruppe på fjesboka fordi en redaktør mener det er feil med rekreasjonskjøring på fjellet? Vær så snill folkens, det er lov til å opptre anstendig overfor meningsmotstandere og bruke saklige argumenter i en diskusjon. Argumentasjonen og hatgruppa er et forsøk på å kneble en sunn meningsutveksling, intet mindre.

 4. Morten Einarsen Says:

  Den hatgruppa på facebook du snakke om e ikje æ en del av,det dær bryr æ mæ ikje om,æ kunne godt tenkt mæ en saklig diskusjon om denne saken som du si,før det om man bruke ord å utrykk som e litt røff så ekje det meint som verken personangrep eller å kneble en sunn meningsutveksling,men det e fullt mulig å tilrettelegge for rekreasjonskjøring på fjellet med både fartsgrenser og avmerkede områder for kjøring:) når æ for eksempel møte en skigåer ute i naturen så stoppe æ opp å lar dem passere,vikeplikt for fotgjengere e like viktig til fjells så midt i byen:) med den store naturn vi har så e det da mulig å få til et system som det de har i sverige uten problema:)

 5. fjompen Says:

  Hadde denne ytringen kommer fra meningmann hadde ingen brydd seg. Det er lov å ha sin mening.
  Men her er det snakk om en redaktør i en enerådende lokalavis som bruker sin stilling som verktøy for å spre sin hatpropaganda og da er det snakk om noe helt annet!
  Når man i tillegg har litt kjennskap til HT og vet at dette ikke bare et blogginnlegg, men en totalt gjennomført kampanje fra redaktørens side som gjennomsyrer hele HT offesielle holdning blir det problematisk.
  En avis bør være en objektiv reporter om lokale nyheter, ikke et holdningskapende verktøy for bedreviterne.
  Når personer i samfunnnsledende stillinger har slike holdninger til medborgere er man ikke sitt ansvar bevisst. Måten scooterbrukere fremstilles av redaktøren mangler sidestykke i Norsk media og hadde mediabransjen vært bevisst hadde han blitt fjernet.

  • Dirk Says:

   Fjompen, ditt innlegg er fullt av faktafeil. 1) Aviser har alltid hatt meninger om dette og hint. Les en hvilken som helst leder i en hvilken som helst avis, så ser du at det er slik. 2) En avis er aldri objektiv og kommer heller aldri til å være det. Det vet samtlige i alle aviser. 3) Dette har ingen ting med holdninger til ens medborgere å gjøre. Dette har å gjøre med hva redaktøren i HT mener om skuterkjøring på fjellet. Det er han i sin fulle rett til, ref 1). 4) Du har intet belegg for å si at «måten scooterbrukere fremstilles av redaktøren mangler sidestykke i norsk media…». Hvor i alle dager har du det fra? Skulle redaktøren i HT vært fjernet på grunn av dette, måtte samtlige redaktører i samtlige aviser vært fjernet. 5) Du kaller det han skriver for hatpropaganda. Feil. Det er en meningsytring. Ifølge ditt resonnemet så er alle som er uenige med deg folk som sprer hatpropaganda.

   • fjompen Says:

    Feil. Politiske spørsmål stilles ofte av redaktører, men en ensidig debatt unngås alltid. Nei til Eu er ofte i Aftenposten f.eks.
    Etter vær varsom plakaten SKAL pressen være fritt og uavhengig og ikke utøve innflytelse for den enkelte ideologi.

    Han kaller Sp for populister fordi de stiller seg til en viss grad bak scooterbrukere, en knøttliten minioritet i Norge. Det er uredelig.

    Redaktøren stiller seg bak DNs forslag som blandt annet inneholdt beslag av privat eiendom. Det er ekstremt.

    Redaktøren er usakelig og kjører en gjennomført kampanje som har som formål å ta en gruppe mennesker. Han stigmatiser uten å tenke seg om to ganger, og det må du fortelle meg hvor ellers i media du finner?!
    Han nører opp til en «oss mot dem» holdning som ikke bare mangler totalt forfeste i virkeligheten, men er meget utidig, uetisk og lite profesjonelt.

    Byboerne skal kunne nyte uberørt natur og de som bor der har som jobb å være kulisse for disse romantikerne er synet som forfektes.

    Holdningen som fremmes er at kjører du scooter utsetter du naturen for store skader (mer enn gaupa!) hater naturen (i motsettning til naturromantikerne) og bor på landet og da er man mindre verdt enn han fra storbyen ut på øya. Ingen påstander dokumenteres, her skal det ukristisk synses i vei slik at det passer eget bilde.

    Ordbok
    propaganda: påvirkningsarbeid for utbredelse og forklaring av en idé, lære, sak. Ofte ensidig.

    Når man er så ensarter ute etter å ta en gruppe mennesker og man sitter en en viktig samfunnsrolle er man ikke sin jobb verdig.

 6. Dirk Says:

  Himmel og hav hvor du tar feil. Det tar for lang tid å svare på alt vaset ditt, men jeg skal bevilge tid til å kommentere et par ting i ditt innlegg: Begynn å les ledere i diverse aviser. Der vil du ofte se følgende ord: «VG mener…», «Vi (det journalistiske «vi») mener…», «Dagbladet mener…», osv. De tar med andre ord standpunkt. Ifølge ditt resonnement er da ingen redaktører sin jobb verdig. Se feks på redaktøren i danske Politiken og hans unnskyldning for at de publiserte muhammedtegningene.

  Skuterkjørere synser i vei slik det passer deres eget bilde. Ref Jim som stod frem i HT i fjor og kalte det galskap hvis han ikke fikk lov av kommunen til å kjøre ved med skuter til hytta…

  Jeg lurer på hva som er uetisk med det han skriver. Under fullt navn, til og med…

  Redaktøren vil «ta» en gruppe mennesker? Du ser spøkelser på høylys dag. Det korrekte er at han mener noe.

  Du kaller det propaganda: Hvis du har rett, så gjør skutertilhengerne akkurat det samme 🙂 Ser du ikke det? I rest my case.

  • fjompen Says:

   Svært så tøff du var i ordbruken?! Og det er du fordi?
   Uhøffelig og frekk er ikke akkurat en debatteknikk, men nå ligger det vel verken så mye metodikk eller tanke bak det du skriver.

   Fair and balanced, ikke noe dumt motto det.

   Du skriver at jeg kommer med vas, uten at du konkretiserer hva jeg sier som kvalifiserer til det.
   Jeg henviste til «vær varsom plakaten», er det tull?
   Jeg at ensidig fremstilling unngås alltid, er det tull?
   Jeg sa redaktøren stigmatiserte, er det tull?
   Ja sa at redaktøren kom med propeganda, er det tull?

   Jeg skrev han var ute å ta en gruppe mennesker, det var å se spøkelser mente du. På hvordan måte er han ikke ute etter scooterbrukere? Kommer han med saklig kritikk og balanserte meninger, eller kommer han med nedlatende holdninger og forsøker å fremstille motparten som dumme bønder? Som forøvrig ER teknikker man bruker i propeganda.
   Når man er tom for argumenter begynner man å ta mannen i stedet. Redaktøren hoppet over hele argumentasjonen og gikk rett på mannen, du prøvde i alle fall før du gikk på meg.

   Men når du ikke en gang forstod hva jeg mente var uetisk med denne måten å oppføre seg på for personer i ledende samfunnsroller får det meg til å tro at du ikke har helt grepet om nivået det debattereres på her. Og det er det lov til, men jeg sløser ikke vekk tid på å diskutere på dette nivået, det blir ikke avling av å så på steingrunn uansett.

   God påske til alle sammen i alle fall! 🙂
   Og så får de sensitive sjeler stikke fingeren i snøen og telle til ti når de hører en lyd, og bruke den tiden på å vurdere om lyden faktisk ødela turen eller om du lot den ødelegge.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: