Statsmannskap i Tromsø

søndag 21. mars 2010

Siste nytt fra fylkeskommunen: Den skal få skilt.

Fylkestinget i Troms var samlet i forrige uke. Fylkespolitikerne synes lokalavisene skriver altfor lite om det gode og viktige de gjør for vårt alles beste. Jeg skal gjøre det litt godt i retur i dag, og vil konsentrere meg om en fylkeskommunal omdømmedebatt som foregikk tirsdag mellom klokka 13.50 og 13.51.

 Det begynte med et spørsmål fra SV-representant Johnny Kristiansen fra Harstad:

– Hvilket bilde gir vi innbyggerne av Troms fylkeskommune og fylkespolitikken, spurte han, og det var to forhold han hadde på hjertet:

■ «Kommer en gående fra sentrum, lyser Fylkesmannen i Troms sitt store skilt med logo fra nordvegen av bygget, mens man ved hovedinngangen ser et mye mindre og samtidig intetsigende skilt: Fylkesbygget. Fylkeskommunen med sin logo er ikke å se noe sted.  Sannheten er jo at Fylkesmannen intet har med fylkeskommunen å gjøre, men er en desentralisert statlig etat, og heller burde hett Statsmannen i Troms.»

Representanten Kristiansen lurte på om fylkesordføreren og fylkesrådet så behovet for å gjøre noe med dette – for eksempel for å komme til livs den upresise og til tider feilaktige bruken av titlene fylkesordfører, fylkesrådsleder og fylkesmann.

■ Johnny Kristiansen er også opptatt av informasjon til innbyggerne, og mener det kunne ha vært en idé å spre fylkeskommunale sakspapirer og møteprotokoller rundt omkring i kommunehus, folkebibliotek og videregående skoler.

Det ble i fylkesrådsleder Pia Svensgaards lodd å svare. Svensgaard (Ap) kunne berolige Johnny Kristiansen når det gjelder skilting av Fylkeshuset, sånn at folk kan se at her er også Troms fylkeskommune. Et helt lite prosjekt er faktisk igangsatt. Se der!

 Svensgaard er videre enig i at både innbyggere og journalister ofte blander sammen fylkeskommunen og fylkesmannen, men kan dessverre ikke komme interpellanten i møte når han foreslår å endre tittelen «fylkesmann» til «statsmann».

– Det ligger utenfor både fylkesrådets og fylkestingets beslutningskompetanse å mene noe om hvordan staten benevner sitt embete i landets fylker, sa hun.

Og hva med forslaget om å sende sakspapirer rundt omkring i fylket?

Her er fylkesrådsleder Svensgaard tindrende klar: Nei!

Hun viser til at miljøfyrtårnet Troms fylkeskommune har jobbet hardt med å redusere papirmengden i organisasjonen. Fylkeskommunen har et godt utbygd system for å legge ut dokumenter på nettsidene tromsfylke.no, alle elever i den videregående skolen har egne skole-PC-er, og det finnes også PC-er på biblioteker.

Konklusjon? Johnny Kristiansens utgangspunkt var at «verken kunnskapene og omdømmet til fylkeskommunen er det beste. Toneangivende medier overser eller latterliggjør fylkeskommunen. Det hevdes at det fylkeskommunale byråkratiet og politiske apparatet er overdimensjonert i forhold til de oppgavene fylkeskommunen har».

 Fylkestingets behandling av saken blir neppe å regne som det endelige gjennombrudd for fylkeskommunens omdømmearbeid.

Én kommentar to “Statsmannskap i Tromsø”


  1. Flott at vi har folkevalgte som representanten Kristiansen som formodningsvis utilsiktet synliggjør overflødigheten av sitt eget tillitsverv.
    Forøvrig kan man merke seg at Fylkeskommunen i sin direkte folkevalgte form ikke er eldre enn 1975, mens Fylkesmannsembetet har røtter tilbake til amtsmannen som ble innstiftet i 1662 og byttet navn til fylkesmann i 1919. Det er følgelig ikke navnet fylkesmann som er en gjøkunge i denne sammenhengen som representanten Kristiansen synes å mene…


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: