Tyskerne kommer (noen av dem)

tirsdag 16. mars 2010

Det er like før de ruller inn på nordnorske veier. – Ikke mobb Fritz, formaner reiselivsdirektøren.

Og hvorfor skulle vi det?  Vi har jo invitert dem til landet,  og vi ønsker flere av dem. Og der ligger problemet.  Reiseivsdirektør Hilde Charlotte Solheim i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon skrev om de tyske turistene på bloggen sin i vinter:

I toppåret 1994 hadde Norge 750 000 tyske besøkende. Ti år etter var 250 000 borte. Antall tyske turister i Norge hver år var dumpet ned til en halv million, og litt over det ligger vi enda. Tyske turister kan redde norske distrikter, men da må vi ønske oss disse gjestene. Tyske turister er den aller viktigste gruppen utenlandske besøkende i norsk reiseliv.

KOMMER SNART TIL EN MOTBAKKE NÆR DEG: Tyske bobiler. Foto: Trond Sandnes

Så mener reiselivsdirektøren at nordmenns holdninger til tyskerne grenser til mobbing, og det råder oppfatninger om den tyske bobilturisten som bunkrer tysk mat og øl før han kommer, og som reiser hjem igjen med bilen full av norsk fisk.  Mytene om de tyske turistene er flere, mener hun:

 1) Tyskere bruker ikke penger i Norge. FEIL! En tysk turist legger igjen gjennomsnittlig 830 kroner dagen i Norge.

2) Tyske turistfiskere tømmer fjordene for fisk og reiser hjem med hundrevis av kilo. FEIL! Norske fritidsfiskere står for mye større uttak av fisk enn turister. “Turistkvoten” for å ta med selvfanget fisk ut av Norge er 15 kg pr. person.

3) Tyske turister synes det er dyrt i Norge RIKTIG! Spesielt synes de øl er fryktelig dyrt her. Og det er det jo. Men de er villige til å komme likevel!

Har hun rett i at du og jeg mobber tyske turister? Jeg tror ikke det; jeg tror faktisk at de fleste av oss setter pris på utenlandske gjester rundt omkring i landsdelen sommerhalvåret, også de tyske. Jo, det går an å irritere seg over at de ikke klarer å holde mer enn 42 km/t opp Gratangsfjellet, men det får så være.  I det store og hele tror jeg nordmenn flest er både blide og hyggelige mot våre gjester, og det hender til og med at vi stotrer av gårde på skoletysk.

Hva kan så nedgangen i antallet tyske turister skyldes? Ett er i alle fall sikkert: Hullene i reiselivstilbudet og servicen i reiselivsdirektør Solheims egne medlemsbedrifter er det bare de selv som kan gjøre noe med.

Jo,  markedsfører Norge  seg  bedre, kan vi kanskje  hente turistene vi trenger for å redde distrikts-Norge i Tyskland. Men den tyske dikter Matthias Claudius sa det så viselig en gang: Wenn jemand eine Reise tut, så kann er was erzählen. Dersom det er brente hamburgere, skitne toaletter og nebbete servicepersonell Fritz  og Hannelore forteller om når de kommer hjem  til Hannover, vil antallet tyske turister i Norge rase ytterligere.  

PS  Og skal vi først mobbe noen, bør vi heller la det ramme vår naboer. En svensk turist legger  igjen bare 420 kroner dagen i Norge, mens en tysk gjest bruker dobbelt så mye.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: