Byen er Nidaros

tirsdag 9. mars 2010
 
 

TOK LIVET AV HELLIG-OLAV: Tore Hund. Foto: Børge Hoseth

Tore Hund fra Bjarkøy tok livet av Hellig-Olav, og bidro slik til at Nidaros fikk en helt spesiell posisjon i norsk kirkeliv. Klart byen bør bli hovedsete for Den norske kirke.

La meg begynne i Nordic Hall i Harstad. Hallen er fylt av ledere og tillitsvalgte fra mediehus fra Sogn og Fjordane i sør til Alta i nord. De er samlet til konferanse i Polaris Media, Norges fjerde største mediekonsern og det i særklasse største fra Nordvestlandet og nordover.

Aldri hørt om Polaris Media? Ikke så rart, det. Konsernet er bare et drøyt år gammelt, og har fire hovedpillarer: Adresseavisen i Trondheim (med endel lokalaviser i Trøndelag attåt), Harstad Tidende Gruppen i nord og mediehusene Sunnmørsposten (Ålesund) og Romsdals Budstikke (Molde). Til dette kommer omfattende trykkerivirksomhet.

Og hvor ligger hovedsetet? Det ligger i Trondheim, naturligvis. Ikke i Oslo, ikke i London. Slik er Polaris Media et eksempel på en stor norsk institusjon med hovedkontor utenfor Oslo.

Landet skal nå for første gang siden pavetiden få en norsk kirkehovedstad.   Hele bispekollegiet, med unntak av biskop Tore Singsaas i Nidaros, går inn for Oslo. På kirkemøtet i fjor var det også et klart flertall for at denne biskopen plasseres i Oslo. Oslo-argumentene koker ned til det rent hensiktsmessige, den korte vei for biskopen til de mange møter i departementer og organisasjoner.   Blant argumentene for Trondheim er at det bedre markerer skillet mellom kirken og staten. Et viktig poeng er Nidarosdomen som symbol og identitetsmerke, og rollen den har i kirkens historie og tradisjon.

Og der er vi tilbake til Tore Hund fra Bjarkøy, som tok livet av Olav på Stiklestad i 1029, og slik bidro til å gjøre Nidaros til et symbol i norsk kirkeliv.

– Symbol, sier også Arne Blix. Sjefredaktøren i Polaris-avisen Adresseavisen er tindrende klar når jeg spør ham utenfor Nordic Hall i kveld.

– Alt som ikke naturlig bør ligge i Oslo, bør legges andre steder, legger han til.

Og han bør vite hva han snakker om. Han er prestesønn fra Nesseby og sjefredaktør i en avis som tilhører det eneste norske mediekonsernet med hovedsete utenfor Oslo.

VET HVA DET DREIER SEG OM: Arne Blix, prestesønn fra Nesseby.

Nå er det middag på Trondenes Historiske Senter!

PS Les lederartikkel om kirkens hovedsete i Harstad Tidende onsdag!

2 kommentar to “Byen er Nidaros”

 1. Thor-Arne Ervik Says:

  Helt enig! Historisk sett var Viken en parantes i sin tid, mens Bergen og Nidaros var solide sentra, både med Hansatiden, og med hovedsetet for Erkebiskopen.

  Her lukter det mye sentralisering, og hadde man våget å satse, ville den 12.biskop kunne hatt sete i Nidaros.

  Tror det er mye vrang vilje mot å flytte sentrale organ utafor Oslo. Derav motstanden mot SP som ivrer for tvangsflytting….
  En skyter seg i foten med å ville legge alt på ett sted.

  Skulle en tenkt sånn, så kunne det bare vært plass til bare ett universitet her i landet, til nød 3.
  Men, det er det heldigvis ikke.

  Men, på den annen side: Ville Tor Singsaas og den andre 12.biskopen sunget som Vaselina Bilopphøggers, (eller var det Ole Evenrude?): «This town ain’t big enough for the both of us??»

 2. Knut Skorpen Says:

  Hovudproblemet i den norske kyrkja er at kyrkjeleiinga manglar bakkekontakt.

  No drøymer biskopane om ei presensstilling som dei kan bruke som talarstol både nasjonalt og ute i den store verda. Då vert det nedtur å bli plassert blant jordnære trøndarar.

  Eg håper regjeringa har mot til å trosse kyrkjelliinga. Eg trur dei vil ha medlemsmassen i kyrkja med seg.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: