Bomskudd fra Senterungdommen

mandag 8. mars 2010

Senterungdommen treffer ikke blink denne gangen. Det er tross alt 8. mars.

Sandra Borch, lavangsværing og internasjonal leder i Senterungdommen, vil at både gutter og jenter skal ha verneplikt. Hun tar til orde for såkalt kjønnsnøytral verneplikt, der menn og kvinner stiller på lik linje, skriver ht.no.

Senterungdommen  mener kvinnelig verneplikt vil bringe oss ytterligere et skritt nærmere et likestilt samfunn, og det samme har Dagsavisen gjort seg til talskvinne for på lederplass:

– På samme måte som man ikke kunne hevde at vi hadde alminnelig stemmerett her i landet før kvinnene fikk stemmerett i 1913, kan vi heller ikke i dag skryte av at vi har allmenn verneplikt når kvinnene holdes utenom.

Forslaget om en kjønnsnøytral verneplikt sees også i sammenheng med et ønske om at flere bør avtjene militær førstegangstjeneste enn i dag.

Det er vår erfaring at det fortsatt er kvinnene som føder barn. Derigjennom tar de på seg en plikt som ikke kan reguleres bort lovveien; akkurat det står ikke en gang i Senterungdommens makt.  En skepsis til verneplikt for kvinner kan som før baseres på et slikt utgangspunkt.

Dette betyr selvsagt  ikke at unge kvinner som ønsker å avtjene verneplikt, skal stanses i porten. Det er over 25 år siden Stortinget vedtok å gi kvinnene adgang til å avtjene verneplikt, det er vedtatt full yrkesmessig likestilling, og alle jenter får tilbud om frivillig sesjon.

Dermed ligger det lovmessig til rette for at Forsvaret får nytte av kvinner som ønsker å gjennomføre verneplikt eller en militær yrkesvei. Og frivillighet i kombinasjon med stimuleringstiltak bør være veien å gå dersom Forsvaret sliter med rekrutteringen. Forsvaret bør ikke minst sørge for at de som gjennomfører verneplikten, får mer igjen for det også i det sivile livet etterpå. Her handler det blant annet om øke mulighetene for relevant utdanning, og til å synliggjøre realkompetansen som avtjening av militærtjenesten innebærer.   Kanskje handler det her som ellers også om rede penger.

Verneplikt for kvinner er neppe klokt, verken for likestillingen eller for Forsvaret. Og gratulerer med dagen!

5 kommentar to “Bomskudd fra Senterungdommen”


 1. Er i alt det vesentligste og i konklusjonen enig med redaktøren. I en tid hvor kun en brøkdel av de vernepliktige faktisk avtjener verneplikten, synes det meningsløst å sesjonere flere.

 2. Sandra Borch Says:

  Senterungdommen ønsker et folkeforsvar. Vi er opptatt av å styrke verneplikten som ordning, og mener helt klart jenter har mye å bidra med her. Utgangspunktet mitt for dette utspillet er altså det at vi har verneplikten som ordning, og da mener jeg en kan innføre kjønnsnøytral verneplikt.
  Bård, det jeg mener er at om vi skal ha FULL likestilling så må jentene ta pliktene som likestillingen fører med seg, og ikke bare godene. Når det er sagt så er det mange jenter der ute som er fysisk sterkere en mange av guttene som idag er i militære. Så må vi ikke glemme at vi er 2010, det er ikke slik krigføring slik det var før. Hjernekraft og sosiale egenskaper er også vell så viktig. Forsvaret gir også jentene en mulighet til å ta en høyere utdanning på en rimeligere måte. Hvor mange menn har ikke gode jobber i forsvaret idag? Det er jo en enorm mulighet for jentene, og de må bli klar over den på den!

  • Lene Says:

   Å innføre kjønnsnøytral verneplikt er i tillegg en utmerket måte å undervise jenter i selvforsvar. Har stor tro på at jenter vil utvikle seg positivt i forsvaret, de får testet sine personlige grenser og kjenne på hvordan det er å jobbe hardt.

   Skal vi kjempe for likestilling skal vi kjempe på alle punkter! Stå på Sandra

  • Trond Bjørkli Says:

   Det er forfriskende å lese Sandra Borchs utsagn om at man også må ta med seg pliktene som følger med likestillingen. Hadde vi nå kunnet få slutt på kjønnskvoteringen, ville vi vært enda et skritt nærmere full likestilling her i landet

 3. johnny kristiansen Says:

  Ok, men heller ikke redaktøren treffer blink. Det er tross alt 8. mars og ikke hvilken som helst 8. mars, men 100 år siden dagen ble innstiftet som internasjonal kvinnedag på kvinnekonferansen i København i 1910. Har ikke HT dekt det lokale arrangementet i Harstad som unge jenter i SU står i spissen for?
  Se ellers på nettet hva som feks skjedde i København i dag.Sikkert litt av hvert. I den sammenhengen blir denne debatten noe provinsiell og bakoverskuende.

  Johnny K.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: