Kvinnepioneren på Stokmarknes

onsdag 3. mars 2010

Hun var av historisk ætt – og skapte selv historie.

Harstad Tidende har i dag overtatt Vesteraalens Avis og Sortlandsavisa (les her!).  De to vesterålsavisene blir slik en del av det bare drøyt året gamle mediekonsernet Polaris Media, som strekker seg fra Stryn til Alta, og med ærverdige Adresseavisen som storebror.

Adressa er Norges eldste dagsavis som fortsatt er i drift, men heller ikke Harstad Tidende eller Vesteraalens Avis mangler historie. Harstad Tidende er Nord-Norges eldste avis (stiftet i 1887), og Vesteraalens Avis er Nordlands eldste avis (etablert 1892).

Richard With heter en mann. Fra sitt ståsted på Andenes og i Risøyhamn så han kystens behov, og han tenkte store tanker. With ble Hurtigrutens far. (Les mer her!) Så hadde han flere tanker i hodet. With så også behovet for moderne medier, og i 1892 var han med på å stifte Vesteraalens Avis. 

HISTORISK REDAKTØR: Nanna With fra Andenes er Norges første kvinnelige redaktør - for Vesteraalens Avis 1905-1907. Her er hun malt av Elise Danielsen. Maleriet henger i Hurtigrutens Hus på Stokmarknes, men er eiet av Nordlendingenes Forening i Oslo.

With hadde mange barn, og en av hans døtre viste usedvanlige evner. Nanna With var utdannet musiker, også fra skoler i Paris og Berlin. I 1905 skapte hun norsk pressehistorie da hun som 31-åring ble Norges første kvinnelige redaktør – i nettopp Vesteraalens Avis.

Hun ble sittende i redaktørstolen i to år, men markerte seg også senere som pressedame og forlegger, i Oslo.  Hun var også engasjert for likestilling og i politikken, som representant for Frisinnede Venstre.

Vesteraalens Avis har også senere hatt kvinnelig redaktør, Margot Notø Vik. Det er ikke dårlig; om Norsk redaktørforening sa man gjerne at presteforeningen ble som rene kvinneforening å regne til sammenligning.

Jeg ønsker en avis med lange og gode tradisjoner velkommen inn i Harstad Tidende-, HTG-  og Polaris Media-familien. Ja, Sortlandsavisa også. To-åringen ble fjorårets opplagsvinner i norsk presse. Litt historie, det også.

4 kommentar to “Kvinnepioneren på Stokmarknes”

 1. Gisle Røthe Says:

  Nanna With var den første kvinnelige avisredaktør i landet, og det skjedde ganske brått: Under den opphetede debatten i 1905 ble redaktør Cornelius Moe så ytterliggående antisvensk, og dertil republikaner, at han ble sparket av eierne. Nanna var tilfeldigvis innom og ble nærmest hodestups innsatt som redaktør og. Dette skjedde på høsten, midt mellom de to folkeavstemningene, og VA ble dermed sterkt kongevennlig. At hennes portrett eies av Nordlendingenes forening, er ikke tilfeldig. Hun var nemlig den drivende kraft bak reisingen av det Nord-norske Studenhjem på Sogn i Oslo.

 2. Jim Karlsen Says:

  Jess, nu får vi endelig enda flere uintresante nyheter inn på lokalsidene våre.

  Når skal Harstadfolket forstå at VOL, som betyr Vesterålen Online, og ikke Nordkalotten online er beregnet for at vi skal få lese lokalnyhetene som interesserer oss, og ikke hvor mye ved som er felt i indre Troms, og fyllakjøring i Alta…

  La oss få Vol tilbake som det var så slipper vi alt det andre ubrukelige søpplet….

  • baardborch Says:

   Hei, takk for synspunkter. vol.no er en nettavis for Vesterålen, laget av og for vesterålinger. At det er noen egne spalter for andre nordnorske nyheter, styrker totaltilbudet. Undersøkelser viser at vesterålingene setter svært stor pris på vol.no – og i enda høyere grad enn tidligere.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: