Arbeiderpartiets kronprins

tirsdag 2. mars 2010

-Jeg er også kommunistenes konge, sa Haakon da Christopher Hornsrud fra det da revolusjonære Ap dannet sin første regjering i 1928. Det var sikkert på sin på plass der og da, men forsvarer ikke at oldebarnet ved samme navn takker ja til å være Arbeiderpartiets kronprins. For Arbeiderpartiet har allerede en kronprins, og Trond Giske har åpenbart ambisjoner om å bli partiets konge. Og svigersønnen til landets konge har for lengst stadfestet at han er Ap-sympatisør.

ARBEIDERPARTIETS KRONPRINS: Eller er det Haakon som er det? Foto fra Festspillene i Harstad 2009: Børge Hoseth

Forvirret? I så fall skyldes det et samrøre mellom Det (smått kongelige) norske Arbeideparti og kongehuset selv. Røret er initiert av kongepuddelen Trond Giske, forfatteren Ari Behn og englekjenneren  Märtha Louise – og ble forleden  tiltrådt av en kronprins som så langt har utvist en riktig klok linje i forhold til politikk og hovedstadens kjendis-verden som næringsministeren spinner sitt nett rundt.  Kronprinsen  hadde ikke noe annet valg enn til slutt å si fra seg vervet som næringsministerens rådgiver.

Harstad Tidende skriver om saken på lederplass onsdag.  Her heter det blant annet:

Kronprinsen inviterer til berettiget tvil om sin dømmekraft i prinsipielle konstitusjonelle spørsmål og grensegangen mellom statsmaktene ved å akseptere invitasjonen. Reaksjonene på Giskes forespørsel og Slottets svar er sterke – som de også bør være blant samfunnsvitere og politikere. Men ute i det norske folk står kongehuset sterkt. Oppslutningen om monarkiet holder seg så stabil og høy at ingen politikere tør dra i gang debatten om en styreform bedre tilpasset fremtiden. Tiden er mer enn moden for demokratiske valg av statsoverhode. Det hører så absolutt fortiden til å la den rollen gå i arv i en familie. Skal monarkiet videreføres er det i så fall viktig at de kongelige holder seg langt unna politiske roller, også når det gjelder næringspolitikken. Kongehuset må holde seg unna politikk om det skal overleve.

Les mer på side 3 i Harstad Tidende onsdag.

2 kommentar to “Arbeiderpartiets kronprins”


  1. Monarkiet er en anakronisme i vårt århundre. Kronprinsen og søsteren signaliserer stadig i ord og gjerning ønsker om å få være «normale borgere», jeg synes vi skal ta dem på alvor og la dem være nettopp det også i forhold til forfatningen.
    Eneste argumentet jeg sitter igjen med mot å avvikle monarkiet, er alternativet. jeg tenker med gru på en President Jagland, en President Bondevik, en President Jensen eller forestill dere en President Langeland som mottar dignitærer i hasjtåka på Slottet. Kanskje en anakronisme som gir oss lett tufsete men velmenende middelmådigheter som statsoverhoder er å foretrekke, fremfor en ordning som gir oss det samme men med et vesentlig mer oppblåst selvbilde og reell konstitusjonell makt?

  2. Jørn Aune Says:

    Snakker vi her om Det kongelige norske Arbeiderparti.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: