Karikert forskerkritikk

mandag 1. mars 2010

Det er ingen grunn til å tro at Harald Eia har tatt skade av sine år ved Institutt for sosiologi i Oslo.

STRÅLENDE TV: Harald Eias "Hjernevask". Arkivfoto: Tom Inge Andersen

Harald Eia har fått medieomtale en OL-vinner verdig for sin serie «Hjernevask», som har premiere hos NRK sent mandag kveld. Jo, første del lover godt. Dette er meningsfylt journalistikk, og det er TV som svinger. Men gir han svaret på om det er dine gener eller ditt miljø som er grunnen til at du er blitt som du er? Eller om ikke menneskets frie vilje kan bestemme noe, i den grad noe slikt måtte eksistere?

Nei, det gir han ikke, men han gir et skikkelig lyskespark til norske kjønnsforskere som nekter å erkjenne at biologien kan spille en rolle også når det handler om noe annet enn forplantning. Siden dette også er solgt inn som en form for underholdning, tåler vi at forskerkritikken dann og vann blir karikert.

Harald Eia (44) tilbrakte mange år i steinørkenen på Blindern – ved Institutt for sosiologi.  Det var etter undertegnedes tid ved det samme instituttet mot slutten av 1970-årene,  men jeg skjønner hva Eia sikter til når han sier at vi studenter ble opplært til å forklare  nær sagt ethvert fenomen som et produkt av vårt samfunn.   Sosiologien ekspanderte som vitenskap i Norge gjennom 1970-årene, og ingen steder i Norge var sterkere preget av radikal samfunnskritikk enn nettopp Institutt for sosiologi. Enhver politisk oppfatning til høyre for de mest venstreorienterte deler av SV ble sett på med sterk mistenksomhet.  

Og faglig ble enhver naturvitenskap betraktet som suspekt. Sosiologene avviste både de naturvitenskapelige metoder (telle, veie, måle, kvantifisere) og de grunnleggende oppfatninger og innfallsvinkler som realfagene presenterte. Der naturviterne så etter biologiske sammenhenger, lette sosiologene etter samfunnsmessige forklaringer. Og det passet da også rimelig godt for den politiske anskuelse som preget studenter og lærere: Samfunnet har skylda!

Arv eller miljø?   Jeg tror ikke det finnes enkle og entydige svar, men jeg tror i det minste det finnes  én samfunnsvitenskapelig sannhet: Teorier som forklarer fenomener med én – og bare én – faktor holder sjelden vann.

Harald Eias første program på fjernsyn sent mandag kveld er festlig. Du kan også se det på nett-TV her: 

 

Én kommentar to “Karikert forskerkritikk”

  1. frublom Says:

    Enig! Forfriskende at Eia tar opp debatten. De norske kjønnsforskerne virker nesten redde, -hvorfor det? Kan de ikke moderere seg litt når de blir stilt spørsmål, -de er så bombastiske!? Har de nok belegg for å si at sosial kontekst spiller større rolle enn gener? Og så sitter de der og fnyser av hva de utenlandske forskerne har å komme med. Det er jo direkte flaut å se på. De driter seg ut.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: