Føler du deg krenket? Beklager!

fredag 26. februar 2010

Den danske avisen Politiken har tatt en Valla; beklager at noen føler seg krenket av Muhammed-tegninger. Tradisjonen tro er vi redaktører enig med ypperstepresten.

Det ble mye baluba da den danske avisen Politiken i dag bekjentgjorde at den har inngått et forlik med muslimske grupper, og beklager at muslimer ble krenket da Muhammed-karikaturene ble gjenopptrykket i 2008. (Les mer i aftenposten.no her!)

I beklagelsen heter det (hele teksten her):

I  en erklæring, der bringes både i den trykte udgave og i online-udgaven af Politiken, konstaterer og beklager Politiken, at genoptrykningen af Karikaturtegningen har krænket muslimer i Danmark og i andre lande rundt om i verden, og undskylder over for alle, der er blevet krænket af genoptrykningen af Karikaturtegningen.

YPPERSTEPRESTEN. Foto: Odd Leif Andreassen

Per Edgar Kokkvold heter en mann. Han er generalsekretær i Norsk Presseforbund (en fellesorganisasjon for Mediebedriftenes Landsforening, Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening), og blir beskrevet som norsk presses yppersteprest; ham vi bladfolk tyr til når vi trenger noen som kan si de bevingede ord. Og slike  har han begått også denne gang. Ifølge Aftenposten.no mener Kokkvold  beklagelsen kan føre til et ras av henvendelser fra grupper som føler seg krenket.

– Det kan ikke være slik at man har spesielle regler for islam. Det krenkende og uønskede er også en del av ytringsfriheten, og jeg er sikker på at ingen aviser vil gjøre som Politiken, sier Kokkvold.

Godt sagt, og så kan saken gjøres en anelse mer kompleks. For Politiken har muligens ikke beklaget publiseringen av tegningen, men den har beklaget at noen lot seg krenke av den.

Vel, sånt bedriver både du og jeg (og i alle fall jeg) når vi blir presset til å foreta noe som ligner svært på en beklagelse: Jeg synes det er trist dersom du blir såret av det jeg sier.

Det var nettopp dette daværende LO-leder Gerd Liv Valla gjorde da hun ble presset fra skanse til skanse under striden med Ingunn Yssen for snart tre år siden:

 Når det gjelder forholdet mellom Ingunn Yssen og meg, synes jeg det er leit hvis Ingunn Yssen har oppfattet noe jeg har sagt eller gjort som sårende. Det Det har aldri vært min hensikt så det beklager jeg.

Dersom du synes dette var en heller kjedelig tekst,  beklager jeg at du føler det sånn.

 

7 kommentar to “Føler du deg krenket? Beklager!”

 1. Jonas Lie Says:

  Du skal være forsiktig med å publisere bildet av Kokkvold, vi er en gruppe som misliker sterkt alle publiseringer av vår leder i bildeform og vi har aksjonsmidler som vil tvinge deg til å fjerne det.

  Vi godtar derimot en karikatur av Kokkvold, det er mye bedre synes vi.

  Hilsen kebabjihadistene


 2. Det er bare en drøy generasjon siden konservative kristne demonstrerte mot Jesu Siste Fristelse på Norske kinoer og fikk Life of Brian stoppet av Norsk sensur. Kampen for det frie ord er en kontinuerlig kamp som aldri er endelig vunnet. Dessverre er sittende regjering noe unnfallen og forsøkte å snikinnføre blasfemilovgivning igjen i den nye straffeloven. Det er ikke selvfølgeligheter og snille ytringer som trenger vern, det er de avskyelige og kontroversielle, som eksempelvis disse muhammed-karikaturene.
  Selv om jeg i utgangspunktet mener det er unødvendig å provosere og krenke som med disse tegningene, når det ikke synes å være annen grunn for å trykke dem enn nettopp det. Så er man i sin fulle rett til å gjøre det. Å beklage i etterkant er bare pinlig av Politiken og skaper en farlig presedens hvor de prinsippfaste som nekter å bøye av for trusler blir ennu mer utsatt. Politiken er feig og lar andre ta støyten for den ytringsfrihet vi alle skal nyte godt av.

 3. Jonas Lie Says:

  Kan man tegne et bilde av Mohammed med ord uten at det får konsekvenser? La oss se hva som skjer…

  ___
  (___)o
  ( _ _ )
  | o o |
  W ^ W
  WWW
  WW

 4. Frank M. Skogan Says:

  Det jeg lurer på.. er som følger: jeg har lest flere steder at Muhammed, Islamsk profet, i en alder av 53 år, tar ei 9 år gammel jente til sin hustru. Dersom dette er korrekt, hva slags omtale forventer en å få av vedkommende? Hvordan ville kristne ha omtalt Jesus, i samme situasjon?
  Og er dette en rollemodell for muslimer?


  • Det er belegg for påstanden din. Ihvertfall like mye belegg for den som det er belegg for at Muhammed faktisk er en historisk person:

   http://www.muslimhope.com/AishaNine.htm

   Når det er sagt, det står mye rart i Koranen, som i Bibelen. Problemet oppstår først når folk tar alt i skriftene bokstavlig. Også det gamle testamentet tar til orde for steining av mennesker for «forbrytelser» vi i dagens samfunn knapt anser som galt. Eksempelvis vil Michaelsen kvalifiseres til steining om han logger inn nu i helgen for å poste et blogg-innlegg jfr. 2. mosebok 35. 2. Problemet er at en del muslimer som kristne tar absolutt alt i disse tekstene bokstavlig også i dag. Heldigvis er de kristne som gjør det en marginal minoritet. Innen islam er det nok også en minoritet, men Norsk innvandringspolitikk gjør at det er i alt det vesentligste fra de områder i den muslimske verden hvor man har en reaksjonær fortolkning av skriftene vi henter våre nye landsmenn fra. Hadde det vesentligste av våre muslimske innvandrere vært Tyrkere, Bosniakker og Nord-Afrikanere ville vårt syn på Islam vært noe mer moderat enn når våre vesentligste impulser kommer fra Somalia, Afghanistan, landsbygden i Pakistan og Iran.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: