..så er OL-eventyret ute

torsdag 25. februar 2010

 

 

UNNTAKENE: Fortsatt er det mulig en sjelden gang imellom å påtreffe barn og ungdom i naturen - som disse elevene på friluftslinja ved Soltun folkehøgskole. Foto fra 2008: Martin Normann Svendsen

Verdens mest prestisjetunge avis er imponert over det norske sportseventyret. Vi får nyte det så lenge det varer.

Selv er vi jo ikke bare happy; vi blir blir sure når svenskene rapper stafettgull og misliker alt som går stang ut. Men det går  da ikke så hakkende galt i Canada.

Så er vi også godt vant, noe Wall Street Journal (WSJ) kommenterer i en artikkel i går.  Under tittelen “The Mystery of Norway” skriver  avisen at når OL avsluttes har de norske utøverne stått for noe som er intet mindre enn “one of the finest performances in the modern history of sports”.

WSJ peker på at Norge gjennom tidene har vunnet flere medaljer i vinter-OL enn noen annen nasjon, og at vi også denne gangen rasker med oss ganske mye som glimrer.  Det som imponerer journalisten, er at Norge bare består av 4,7 millioner mennesker. – Det blir som om det amerikanske laget bare består av folk fra sentrum av Detroit, heter det i artikkelen.

Og hvor ligger forklaringen på landet som viser verden vinterveien?  Journalisten er innom vår 105 år unge uavhengighet (og derpå følgende nasjonalisme), peker på de mange “winter sports clubs”  som finnes overalt,  og på den sterke offentlige finansiering av toppidrett (Olympiatoppen?).

Og så kommer det: Norske byer ligger nær villmarka (wilderness), og det er en kultur i Norge som oppmuntrer barna til å leke ute også på de aller kaldeste dagene – i motsetning til i Sverige, hvor folk ifølge WSJ  bor lenger fra villmarka og helst bedriver innendørsidretter som tennis og ishockey.

Så da så, og hva kan vi slutte ut av det? Dersom det er sånn at det er nærheten  til naturen og vår hang til å bruke den aktivt som er suksessformelen, er jeg redd for at det blir langt færre OL-medaljer etter hvert som årene går. 

Det å bli godt voksen har sine fordeler og ulemper. Ett av privilegiene man har, er retten til klage over den oppvoksende slekt. I dag blir bare ganske få nordmenn født med ski på beina (og de få unntakene som finnes, har ikke på seg bortoverski). De fleste blir i dag født med en mobiltelefon i hånda, en pc i fanget og en tv-skjerm på armlengdes avstand.

Sånt noe blir det ikke OL-gull av.

5 kommentar to “..så er OL-eventyret ute”

 1. Robin Lund Says:

  Velpoengtert! Så sant og så trist.

 2. Ketil Eilertsen Says:

  En god observasjon både av redaktøren og av Wall Street Journal!
  Tror nordmenns nærhet til og bruk av naturen kan være en strekt medvirkende årsak til OL suksess + +.
  Så sier en felles bekjent av oss, nemlig herr Sundquist at årsaken til at Norge har mange musikere i verdensklasse er dugnadsinnsatsen i kor og korpsbevegelsen samt offentlig satsing på profesjonelle lærekrefter ute i lokalsamfunn rundt omkring.
  Sundquist sier han fikk en åpenbaring i regntunge Bergen før han flyttet nordover da han hørte på Lill Lindfors sin sang «Musik ska bygges utav glädje». Der har kanskje spesielt Northug litt å gå på?

 3. HHT Says:

  Herregud, e det ikkje bare å legge ned å fløtte heim?
  Tenk om ungdommen i dag va sånn som før. Tenk så bra alt hadde vært. Alt va så mye bedre før, og ingen va sjuk, ingen døde og vi vant alt som va av idrett. Dette var da ironi, for de som ikke tok den.
  Se på medaljefangsten til Norge de fire siste OL og sammenlign med alle før. Ka skyldes det? E det forfallet som vise seg?
  En elendighetsbeskrivelse av ungdommen e så gammeldags at det for lengst har gått av moten.

 4. Håkon Says:

  Dette ble for dumt. Godt observert? Oldemora min har sagt det samme i ti år. Men gull kommer det fortsatt.

  Så de som vinner OL-gull i dag, bruker ikke mobiltelefoner og pc-er? Svindal spiller PS3 på alle sine turer verden over. Å bruke det evinnelige argumentet om at pc-er og mobiltelefoner gjør ungdommen latere, blir for lett. Det er ikke slik at ungdommen avstår fra å ta turen ut i marka av den grunn, de ringer bare fra koia og skryter når de kommer frem.

  Kjære oldemor: OL-gull blir det nok også fremover, skal du se.

  • baardborch Says:

   hehe, trist å komme i oldemorkategorien, men sånn går det her i livet…Og: Det kan selvsagt skje en utvikling hvor de fleste av oss bir daffere og daffere, mens en liten elite (finansiert av stat & næringsliv) sørger for gull. Litt DDR.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: