Verdens beste brød – på tre minutter

onsdag 24. februar 2010
 
 
 

FARS BRØD ER DOG DET BESTE..synes også fotografen. Foto: Erle Bårdsdatter Sæther

Det er mye tullprat om brødbaking. Her er oppskriften på verdens beste brød per minutt – og på det mest lønnsomme du kan foreta deg.

Aviser og ukeblader er fylt av omfangsrike beskrivelser av det som påstås å være den vanskelige kunsten det skal være å bake brød. Det finnes til og med egne bøker om brødbaking. Felles for dem alle er budskapet at brødbaking krever mye og hardt arbeid.

Tøv!

Noen prøver også å overbevise deg om at du bør elte deigen i en kjøkkenmaskin eller  – enda verre – kjøpe en brødbakemaskin.

Tull!

Brødbaking kan du foreta deg mens du likevel går gjennom kjøkkenet, eller hvis du lager middag og har litt dødtid.  Og ikke kast bort penger på kjøkkenmaskin eller brødbakemaskin. De er begge tidstyver og skaper bare merarbeid (ut og inn av skap, oppvask etcetc).

Brød kan bakes med tre minutters effektiv arbeidsinnsats fra du går inn på kjøkkenet til brødene står i ovnen og alt er vasket opp, tørket og satt i skapet.  Ingredienser:

– 1 pakke grovt mel av et eller annet slag (jeg foretrekker «kornblanding»)

– Litt hvetemel (helst fiberhvetemel)

– 1- 1,5  pakke tørrgjær

– Noen skjeer olje av sunneste sortering

– Gjerne litt havregryn, fuglefrø eller hva du skulle ha i huset av godsaker. Man tager det man haver.

Okei, here we go:

0 sekunder: Gå inn på kjøkkenet, ta ingrediensene ut av skapet, finn frem en bakebolle, en sleiv, en slikkepott og to brødformer med bakepapir oppi.

20 sekunder: Hiv alle ingrediensene oppi bollen. Fyll på med passende dose vann (kaldt, lunkent eller varm, anything goes).

75 sekunder: Rør rundt med sleiva. Juster konsistensen med litt mer mel eller vann, slik at deigen blir passelig  (ikke for bløt).

110  sekunder: Fordel all deigen pent i  de to formene.

140 sekunder: Kast søpla, vask opp bolle etc. Husk å tørke skikkelig, og sett alt  pent på plass i skapet.

160 sekunder: Sett formen i steikeovnen. Temperatur: Cirka 50 grader.

168 sekunder: Du har 12 sekunder å gå på. Bruk tiden godt, fei opp mel som skulle ha havnet på gulvet eller på benken.

180 sekunder: Ferdig! Well done!

Hva så? Etter for eksempel 10 minutter (eller 30 minutter eller 90 minutter) setter du ovnen på 150 grader. Brødene bør steikes i minimum 90 minutter, helst 120 minutter. Det gjør ingenting om du steiker dem i tre timer (eller fire for den saks skyld). De siste fem-seks minuttene kan du gjerne pøse på med 210-220 grader for å få en knall skarp skorpe.

Mulig? Ja visst. Det seneste drøye tiåret har jeg bakt om lag 4.000 brød på denne måten. Det finnes ikke bedre brød i verden – i alle fall ikke per tidsenhet.

PS   Brødbaking er også noe av det mes lønnsomme du kan foreta deg. Du sparer minst 10 kroner per brød sammenlignet med kjøpebrød. Det gir 20 kroner i gevinst for tre minutters arbeid.  Skattefri gevinst per time? 400 kroner! Og på toppen av alt: Du får sunne, velsmakende brød som kan ligge i brødboksen i dag etter dag uten å bli forringet (pose ikke nødvendig). Det enkleste er ofte det beste.

Advertisements

22 kommentar to “Verdens beste brød – på tre minutter”

  1. Tommy Says:

    Artig, men jeg tviler litt på denne. Hva med å være litt mer nøyaktig enn «litt hvetemel»? Hva er litt? En spiseskje eller 200 gram? Tror nok det er ganske viktig i forhold til konsistensen og om brødet ryr fra hverandre eller ikke når du skal skjære i det 🙂

    • baardborch Says:

      Hvetemelet binder deigen sammen. Hvis det blir for lite, kan man risikere at brødet smuldrer for mye. Jeg måler aldri, tømmer etpar dæsjer fra posen. Kanskje en desiliter eller to eller tre (hvis man måler sånt i volum). Etter hvert stoler man på sitt eget skjønn (erfaringsbasert realkompetanse).

  2. Frode Iversen Says:

    Må få påpeke at med dagens strømpriser vil disse brødene koste en formue, så økonomi bor neppe være drivkraften her.
    Husk også at tid ikke er penger, kna deigen lenge og vel -så du kan kna inn alt sinne og aggresjon i deigen.
    Det er der den gode smaken ligger ……
    Bon apetit.

  3. Inger Lise Dahl Says:

    Lurte på om det e slutt på knaing?

  4. Harry Bertheussen Says:

    Hei Baard,
    Dette ser fristende ut – ska prøve. Feed-back kommer.
    Trevlig helg.


  5. hvis du kaller dette brødet verdens beste grisefør har du absolut rett, du har vært nemlig aldri i europa og smakt brød som fortjener dette navn.

  6. Peter Rohleder Says:

    da er du virkelig kommet langt, min mening er:hvis du kaller noka verdens beste da må du har reist rundt i verden slik at du kan bedomme dette.

  7. Finn Says:

    hallaise…
    har testa denne metoden.. funke helt fint.. og brøan blei kjempegoe…
    særdeles fornøyd med oppvasken.. kun tre ting.. bolle, sleiv og slikkepott..
    Takk ska du ha..!! :))

  8. Geir Says:

    Hei!

    Noen skal gjøre det enkle så vanskelig fordi dem ikke har sansen for det enkle men vil gjøre det enkle komplisert men det kompliserte blir da også vanskelig fordi manglende intelligens for det enkle betyr også enda mer manglende intelligens for det vanskelige. Ledetråd: politikere og sølekopper.

  9. geir Says:

    NÅR MAN STEKER I 120 MINUTTER:
    Så 10 minutter på 50 grader
    dernest øker man til 150 grader i 105 min
    dernest kan man øke til 210 eller 220 grader de siste 5 minuttene for å få en knall skarp skorpe.
    Har jeg oppfatter rett?

  10. geir Says:

    NÅR MAN STEKER I 120 MINUTTER:
    Så 10 minutter på 50 grader
    dernest øker man til 150 grader i 105 min
    dernest kan man øke til 210 eller 220 grader de siste 5 minuttene for å få en knall skarp skorpe.
    Har jeg oppfattet rett?

    • baardborch Says:

      Ja, 120 minutter kan være OK, f-eks. slik:
      50 grader i 10-30 minutter (i stedet for klassisk heving)
      150 grader i 90-200 minutter
      200 grader + i 10 minutter
      150 grader i 10 minutter (hvile)

  11. geir Says:

    Hei! Du (Bård)skrev følgende: 1 pakke grovt mel av et eller annet slag (jeg foretrekker “kornblanding”). Kommentar: Hvor mye av dette tar du? Du kan måle neste gang du lager brødet og maile meg hvis du er usikker. Tror nok jeg vet hvorfor du i utg. punktet ikke sa alt i oppskriften helt presist men det holder jeg for meg selv.

    • baardborch Says:

      Hvis anslagene for hvor mye mel etc som skal brukes, er omtrentlige, så er det fordi det er sånt som ligger i hendene: Bare dæsj på til du tror det er OK (og tar du lite mel, så ta litt mer, det er bedre at deigen er for fast/hard enn for våt…da må brødene steke i tre eller fire timer).

  12. geir Says:

    Hei igjen Bård, Herr Redaktør! Hvor i ovnen vil du anbefale å sette brødformene med utgangspunkt i dine anbefalinger om steketid og temperatur.

  13. gestir Says:

    Dette brødet var helt fantastisk 🙂 Fikk det ikke like stort og fint som på bildet men smaken var perfekt 😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggers like this: