Livsfarlig lek

mandag 22. februar 2010

Laserbøller kan i verste fall forårsake flyulykker. Alt må gjøres for å stoppe denne livsfarlige leken.

I helga ble et SAS-fly og et av Forsvarets helikoptre utsatt for kraftige laserangrep under landing på flyplassen i Evenes. Politiet i Midtre-Hålogaland politidistrikt etterforsker disse hendelsene. For bare en måned siden ble skipperen på en legeskyssbåt blendet av et kraftig laserlys i Evenes-området. Det er altså ikke bare luftfarten som er utsatt. En mann i 20-årene er siktet i denne saken og fratatt en laserpenn.

Bruken av laserpenner mot fly er sterkt økende. I 2008 ble fem tilfeller rapportert. I 2009 økte tallet her i landet til 126, ifølge Luftfartstilsynet. Norske piloter krever forståelig nok at det settes inn tiltak for å stoppe uvesenet. Blant kravene er at de som blir tatt må straffes etter terrorlovgivningen.

I USA kan laserblending straffes med inntil 20 års fengsel og bot på 300.000 dollar, nær 2 millioner kroner etter dagens kurs, Vi tror også at kraftige straffereaksjoner kan ha en viss virkning. Men det viser seg vanskelig å ta synderne. Derfor er det vel så viktig å få bedre kontroll med det som selges av slike laserlys. Statens strålevern har de siste par årene jobbet med saken og håper at nye forskrifter for kan tre i kraft senere i år. Det kan gi strengere regler for import, salg, besittelse og bruk av laserpekere. Til en viss grad kan man forstå dette misbruket om det var barn og yngre som i ubetenksomhet sto bak.

Det viser seg dessverre ikke bare å handle om guttestreker. Sikkerhetsansvarlig i Flygerforbundet sier de vet at også voksne folk driver med dette. For eksempel er en voksen mann under etterforskning for bruk av laser mot et fly under landing på Kjevik ved Kristiansand. Politi, straff og importregler er nødvendig – men aller best var det om fornuften hadde tatt tak i dem som synes det er givende å leke med andre menneskers liv og sikkerhet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: