Hellige kyr klare for slakterbenken

søndag 21. februar 2010

Hvert tiende gårdsbruk har forsvunnet i løpet av fire år med landbruksminister fra Senterpartiet. Fortsetter utviklingen med samme fart, vil landets siste bonde stenge fjøsen midt i århundret.

KLARE FOR SLAKTEBENKEN. Foto: Svein Inge Grøttem

Viktige ingredienser i landbrukspolitikken har vært et stivbein regelverk, innfløkte støtteordninger og store penger. Nytenkning i landbrukspolitikken bør stimulere til større frihet og gründerholdning i landbruket, hvor det også gis større rom for at folk kan bo på  bygda uten direkte tilknytning til landbruksnæringen.

Lovverket hindrer i dag en sunn utvikling i mange bygder.  Reglene for boplikt er dessverre skjerpet i en situasjon hvor det motsatte burde ha skjedd: Bare bolyst kan utvikle bygdene. På samme måte hindrer odelsloven at de som har lyst til å drive med gård, skal få en mulighet til å gi «lys i husan».

Boplikten ble etablert i 1974 med den hederlige hensikt å sikre bosetting på bygdene og drift av landbrukseiendommer. Senere har avfolkingen av bygdene og nedbyggingen av landbruket bare tiltatt. I dag står 40.000 gårdsbruk ubebodd. Plikten til å måtte bo på landbrukseiendommer hjelper altså ikke. 

Norsk senter for bygdeforskning la høsten 2008  frem en rapport som viser at boplikten ikke har noen som helst effekt på kommunenivå, og i fjor sommer  presenterte det samme forskningssenteret en undersøkelse blant gårdeiere: Hver femte som er pålagt boplikt, bor ikke på eiendommen, og om lovreguleringen forsvinner, vil det knapt bli noen revolusjon i norsk landbruk. En hovedkonklusjon er at det er bolyst som preger landbruksbefolkningen, ikke boplikten.

Den private eiendomsretten er blant de fundamenter vårt samfunn hviler på. Begrensninger i eiendomsretten må derfor begrunnes godt dersom de skal kunne aksepteres. Når 70-tallets rigide regler for boplikt viser seg ikke å virke, kan man ikke lenger argumentere gyldig for at den begrensning i eiendomsretten som de medfører, skal kunne godtas. Det bør være enklere å kjøpe landbrukseiendommer i Norge, sånn at flere kan få oppleve gledene ved å bo på bygda.

De ferske tallene fra norsk landbruk gir  gode begrunnelser for å slakte opptil  flere hellige kyr.

PS: Les mer om landbruksstatistikken etter fire rødgrønne år på lederplass i Harstad Tidende mandag.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: