Må møtes med motmakt

fredag 19. februar 2010

Suget fortsetter: Nesten 90 prosent av befolkningsøkningen i Troms og Nordland det siste året kom i Tromsø og Bodø.

Befolkningstallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fra denne uken er ved første øyekast hyggelig lesing. Befolkningsøkningen i Nord-Norge er større enn på mange tiår. Vi må tilbake til starten av 70-tallet sist SSB registrerte en sterkere folketallsøkning i de tre nordligste fylkene.

Både i Nordland og Troms har rundt halvparten av kommunene pluss i statistikken for det siste året. For hele landet er det økning i folketallet i 300 av de 430 kommunene.

Hovedtrenden er imidlertid den samme som de siste årene. SSB konstaterer at «som i tidlegare år er det i dei sentrale kommunane at folketalet aukar, medan dei mindre sentrale stroka gjerne har både flyttetap og fødselsunderskot». Bodø har 88 prosent av folketallsveksten i Nordland, Tromsø 85 prosent av veksten i Troms.

Sentraliseringen går altså videre med uforminsket styrke. Den beskjedne veksten vi nå kan se i noen mindre kommuner,  kan delvis forklares av den store innflyttingen fra utlandet. Uten tilskuddet utenfra ville kommuner som Harstad og Kvæfjord, Lenvik og Målselv hatt nedgang i stedet for et lite pluss i 2009.

I den lokale sentraliseringsdebatten forsøker Tromsø-miljøet å utvikle en  harmonimodell. Distriktene bør sette pris på sterk vekst i landsdelshovedstaden. -Det skaper flere muligheter enn utfordringer for resten av fylket, slik ordfører Arild Hausberg uttrykker seg.

 Denne overdrevne troen på at veksten i Nord-Norge skal konsentreres om Tromsø og Bodø er i stedet den fremste årsaken til utviklingen av et Nord-Norge i ubalanse. De øvrige regionene i landsdelen må bli dyktigere til å fremstå som alternativer for lokalisering og utvikling. Sentraliseringskreftene er sterke og må møtes med konstruktiv motmakt. Ethvert lokalsamfunn og enhver region har ansvar for egen utvikling – men der hvor myndighetene bestemmer hvor offentlig virksomhet skal legges, er det gode grunner til å stryke fylkeshovedstedene fra listen. Narvik, Harstad, Svolvær, Andenes og Finnsnes har mye større behov for vekstimpulser enn Bodø, Tromsø og Alta.

5 kommentar to “Må møtes med motmakt”

 1. Bjørn Says:

  << Narvik, Harstad, Svolvær, Andenes og Finnsnes har mye større behov for vekstimpulser enn Bodø, Tromsø og Alta.

  Og Skjervøy, Ørnes og Leknes har mye større behov for vekstimpulser enn Harstad og Narvik. Hvor vil du begynne, Michalsen? Eller skjønner du i det hele tatt hva du selv skriver?

 2. Stig Says:

  Problemet i Nord er ikke at Bodø og Tromsø tar offentlige arbeidsplasser. Problemet gjelder hele Kyst-Norge fra Arendal til Vardø, og problemet er at Oslo tar offentlige arbeidsplasser.

  Eksempelvis er det bortimot groteskt at Statkraft med sine 2100 ansatte har hovedsete i Oslo. Østlandet er en knøtt i energisammenheng, mens de store kraftfylkene er blant annet Hordaland og Nordland.

 3. lars Says:

  Når mennesker søker seg til sentrale områder, kan årasken være de tilbudene som finnes der, det være seg kultur, underholdning og ikke minst arbeidsplasser. Hvis næringslivet ønsker å etablere seg i sentrale områder, så har vel det sin naturlige forklaring. Skal man møte det med motmakt? Hva vil det i så fall innebære? At bedriftsetaleringer/utvidelser må godkjennes politisk? At politikere skal vedta at en bedrift må etablere seg et annet sted for at et sentrum ikke skal «suge»?
  Nei, løsningen er at offentlige arbeidsplasser etableres i distriktene. Distriktenes vekst skal altså baseres på vekst i offentlig sektor. Neppe en bærekraftig utvikling for distriktene.

 4. Ole Kr.H.Myhre Says:

  1 – Hovedgrunnen til «Økningen» i befolkningen i Nord-Norge er pga.ØKT innvandring og dermed ørti flere asylmottak her i Nord og flere arbeidsplasser for Statrottene.

  For all del,innvandring er vel og bra I MODERATE MENGDER vel og merke,men nå er jo ikke akkurat Asylmottakene smekkfulle av f.eks Vietnamesere eller Sør-Amerikanere,som nærmest ALLTID blir vellykket integrert,men derimot Somaliere,som antagelig er de absolutt vanskeligste å integrere av dem alle og som kommer fra ett fullstendig lovløst og sammenbrutt samfunn alla Mad-Max-filmene og som på toppen av det hele har Koranen m seg i sekken,nå som vi har blitt kvitt Kristendommen,så får vi Islam rett i fanget…Neste Mad-Max film de lager,kan de jo like greit legge til Somalia,så slipper de jo utgiftene for kulissene,scenesettingen og lign…

  2 – Er d en MULIGHET for at d faktisk er FOR MANGE småbyer her i Nord,og at d heller burde bli FÆRRE småbyer,og heller en håndfull STØRRE byer tilsammen i Nord-Norge,som Bodø,Tromsø,Alta,Mo i Rana (og ev.Harstad)som dermed vil ha mer å slå i bordet med enn en haug med uproduktive småbyer i etthvert fjernt strøk her oppe som på død og liv skal holdes kunstig i live av Staten?

  3 – Typisk Nordlendinger å hyle etter Mamma og Pappa Stat for å legge tilrette for (Stats/Offentlige)jobber og arbeidsplasser her oppe istedenfor å SKAPE sine EGNE PRIVATISERTE arbeidsplasser…

  Det er HELT RETT at de største og tyngste OFFENTLIGE arbeidsplassene legges til HOVEDSTADEN,Sentralisering mao,og kun de mindre arbeidsplassene legges til Distrikts-Kontorene hvis mer PRAKTISK isåfall,og ikke KUN for å på død og liv skape KUNSTIGE jobber for Stats-Rottene,som uansett får seg en eller annen overflødig,uproduktiv jobb i Staten her oppe i Nord likevel…Heisfører,f.eks,he,he…Slike jobber gagner ikke resten av befolkningen likevel…Kun Statsrottene som går fra jobb til jobb som det passer dem…

  Se på Tromsø,de er kreative og har startet smarte konsepter som Isbarer (bokstavelig talt)noe turistene elsker og som er en god trøst siden de ikke fikk se noen Isbjørner i gatene,som folk hjemme tross alt hadde forsikret dem om at det var:)

  Nordlendinger må slutte å rope på Mamma Kristin og Pappa Jens hver gang de mister jobben og heller skjønne at det er NETTOPP DE som er HOVEDGRUNNEN til at det blir SKAPT så få arbeidsplasser her i Nord,for d er DET PRIVATE NÆRINGSLIVET som skaper de fleste arbeidsplasser,IKKE dem og Staten,som kun syr puter under armene på oss,gjør oss dovne og medgjørlige til evig Atføring,slik at de får pyntet på arbeidsledighetsstatistikken til de RødGrønne,kjekt det,vettu:)

  Så lenge det private næringslivet fortsetter å bli strupet/avgiftsbelagt av Staten og LO får stadig meklet frem høyere og høyere lønn HVERT ÅR for sine medlemmer/arbeidere osv…,så fortsetter de også å flagge ut bedriftene sine til U-Land og Skatteparadis etc…og dermed så MÅ folk flytte,selv de som ønsker å være her,og da blir Tromsø eller Bodø alternativene,ikke Oslo,selv om de fleste som kjent flytter dit…

  Ønsker Harstad å overleve og beholde innbyggerne sine,så må Harstad klare det SELV,å ikke belage seg på almisser fra De RødGrønne/Staten/AP som uansett bare uføretrygder befolkningen,noe MANGE virker å være fornøyde med,utrolig nok,noe Søringene har bemerket seg,og derav grunnen til den Uføretrydede Nordlending-vitsen som det var slik kontrovers rundt for kort tid siden,sannsynligvis fordi mange følte seg truffet:)

  Skap arbeidsplasser og byen vil både beholde og tiltrekke seg fraflyttede Harstadværinger og kanskje tilogmed noen Søringer som vil vekk fra storbyen av ulike årsaker…

  Harstadværinger fortjener så visst betegnelsen Seigmenn,så tiltaksløse,ukreative og ideløse som de er,totalt nedsløvet av almisser fra Staten i alle år…

 5. Bodø suger - tromsø skaper Says:

  Bodø er nok den byen med meds sugekraft. De pressser seg på med stor kraft. Jagerflyplassaken er uforståelig for andre enn sugere. Hvem vil plage Bodø folk med mer flystøy enn passasjertrafikken til stedet vil gi. >Jetstøyen har de levd med i 50 år, og er vant med å avbryte samtaler. Når get går!
  Denne forlorne drømmen om skape Universitet på rabbene omkring Bodø må man bare flire til. Av forskerne i Bodø holder ca 2-3% standard for en universitetsforsker. De øvrige finansieres av fylkeskommunen for å finne ut av hvordan folk spesielt fra Bodø har det. Navlebeskuelser altså.
  Det er en prestasjon å kunne leve så mange mennesker med så mye flystøy i såmange år. Men det kan vel tenkes at ganske mange også kan ha skadd sine sanser i løpet av denne årrekken.

  Mottiltak Harstad eller andre steder må nok gå ut på å skape noe. Ikke å rope på statlige arbeidsplasser som vi har alt for mange av i vårt land


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: