Angstskrik under ankomst

tirsdag 16. februar 2010

Babyen på gulvet var helt frisk. Likevel ble jeg jaget ut i kulden for å røyke.

Rapport fra de spinnville 1980-årene: Det ble røykt på alle arbeidsplasser, en tåke lå over møtebordene i offentlige og private bygninger, det ble dampet på kjøkkener og i fly, ja til og med inne på kafeer og restauranter satt vi og nøt vår nikotin i lange magedrag.

På den bakgrunn ble jeg sjokkert da jeg en gang tidlig på 80-tallet skulle inspisere en blodfersk nevø. Hadde det rablet for barnets far, var han gått inn i en maskulin form for ammetåke eller fødselsdepresjon?

– Du må ut for å røyke!

– Ut? Får jeg ikke røyke her i stua? Feiler det barnet noe?

– Ut!

– Mener du ut på kjøkkenet?

Jeg ble sparket ut i vinterkulda.

Et nostalgisk minne fra de gode gamle 80-årene. Foto: Bente-Lill Dankertsen

Det skulle bli verre.  Gradvis ble livsvilkårene for røykerne verre. Først ble vi sendt bakover i flyet på egne plasser for spedalske. Så forsvant røykingen ut av kontorer og offentlige lokaler, og i 2004 fødte Dagfinn Høybråten en egen røykelov, og røykerne ble definert som en utgruppe, som sosiale utskudd og tapere.

Men dette er bare begynnelsen. I dag har aksjonen for et tobakksfritt Norge gått inn for å forby røyking også på uterestauranter, holdeplasser og foran inngangsdører.  Begrunnelsen er at slikt kan skade andre mennesker.

Og tilgjengeligheten? Røyking er totalforbudt om 50 år, så hvorfor ikke begynne avvenningsprosessen brått og brutalt?  Personer som prøver å kjøpe to pakker Paracet,  blir nektet slikt, men tobakk kan folk hamstre døgnet rundt hvor som helst i ubegrensede mengder. Derfor foreslås nå å begrense tilgjengeligheten til færre utsalgssteder og med salg kun på dagtid.

Men trenger det stanse der? Hva med salg av tobakk valgdagen. Ja, vi vil vel ikke at folk skal gjøre sin borgerplikt i tung nikotinrus?

Debatten går, og det er neppe tilfeldig at angstskrik er det norske ordet med flest konsonanter etter hverandre (sju).

Én kommentar to “Angstskrik under ankomst”

  1. Takknemlig for røykeloven Says:

    Takk og pris for røykeloven!

    Takket være min røykende far vokste jeg opp i den tro at det var normalt å ha vondt i halsen om natta. Da allergien begynte å slå ut for alvor i voksen alder ga røykeloven om totalforbud på uteplasser meg muligheten for et sosialt liv. Fremdeles blir imidlertid allergikere og gravide presset ut i regnet på holdeplasser for at røykerne skal få holde på med sin tankeløse egotripp i ro og mak.

    Krysser fingrene for at forslaget får gjennomslag!


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: