Mor er dog den beste

mandag 15. februar 2010

Sorry, gutter. Når det kommer til stykket, er det ingen som kan måle seg med mor. Men er hun bare lett å lure?

I går var det morsdag for 104. gang; dagen ble i sin tid vedtatt av intet mindre enn den amerikanske kongressen som en mødrenes hedersdag. Jo, farsdag har vi også, men den ble innført så sent som i 1930.

Far er far, men bare mor er mor, og det er mange som vil ære henne. Nettavisen ht.no pleier invitere leserne til å sende hilsninger mor- og farsdagen. I november sendte 133 sin hilsen til far, i går var det 194 som ville hedre mor på dagen. Så er vel mor 50 prosent mer populær enn far, da.

TIL MOR: Når det er morsdag, får hun sin fortjente lønn.

Jeg har kikket på fars- og morsdagshilsningene på ht.no, og ser at far gjerne er avbildet mens han utfører fritidsaktiviteter sammen med barna eller alene, som sportsfisker, syklist eller bilbanemontør. Hva med mor? Hun er helst fotografert alene eller som en ren omsorgsperson. Og mange flere mødre får benevnelsen «snill og god» enn det vi fedre blir til del. Vi er i høyden «supre».

Og inntrykket lar seg bekrefte av selveste Statistisk Sentralbyrå (SSB).  En studie fra i fjor konkluderer at «husarbeid og det praktiske arbeidet i og rundt hjemmet er fortsatt sterkt kjønnsdelt. Det er kvinnen som gjør mest».  

Alle barna som i går laget de vakreste morsdagskort, er høyst avhengige av at skole- og treningsklær blir vasket umiddelbart etter at de er slengt skitne i en krok på gulvet. Hvem tar seg av denne jobben? Ifølge SSB har 9 prosent av alle menn gjennomført klesvask i løpet av en gjennomsnittsdag, mot 42 prosent av kvinnene. Og barn i familien bidrar til en mer tradisjonell arbeidsdeling.

Så slik er det altså: Mødrene gjør mest hjemme, de får klistrelappen «snill og god» og en hilsen i avisen. Ingen kan måle seg med mor.   

Lenke til morsdagshilsener hos ht.no her.

Lenke til farsdagshilsener hos ht.no her.

Lenke til SSBs rapport «Studien av livsløp, generasjon og kjønn» her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: