OL-ekstra: Avstanden til den tarpeiske klippe

søndag 14. februar 2010

Fiasko, sier jeg.

 – Det var da ikke så ille, repliserer hunden.

Norske aviser mente tre norske medaljer burde være det minste vi kunne forlange av første OL-dag, med skøyter, skiskyting og hopp på programmet.

– En fjerdeplass på skøyter er da ikke verst, trøster hunden på nytt.

– Ikke det, svarer jeg, og viser hunden et bilde over en halv kvadratmeter i Norges største avis. Bildet viser en utslått og utslitt Håvard Bøkko liggende på isen, med armen lagt over ansiktet, og med tittelen «Knust etter fjerdeplassen».

Nummer fire! Den aller verste plasseringen, men i dag har nettavisene vært fylt av seiersoppskrifter for øvelsene som kommer.

Og det vet vi; det er ikke er langt fra triumf til nederlag, fra plassen på pallen til ydmykende tap, fra Capitol til den tarpeiske klippe. 

– Og når det gjelder det med avstanden til klippen, er det faktisk noe vi kan opplyse om ganske presist, for det har vi målt. Husker du, spør hunden.

Capitol i Roma. Triumfens høyde!

Jeg husker.  Alle veier fører til Rom, selv om verken veiene eller byen selv ble bygd på én dag. Uttrykket «Det er  bare ett skritt fra Capitol til den tarpeiske klippe» knyttes til maktens sentrum i det gamle Rom. Forræderne ble drept ved å bli kastet utfor klippen i utkanten av Capitol-høyden. Klippen er oppkalt etter den lumske Tarpeia, som opplevde en svært kort vei fra total triumf til endelig nederlag. Men hvor kort? Bare ett skritt?

Jeg besøkte Roma, og som et stykke undersøkende journalistikk hadde jeg satt meg fore å etterprøve det tarpeiske sitatet.  På toppen av klippen midt  i Roma startet oppmålingen, ved hjelp av presist oppmålt hyssing hjemmefra. Rundt oss jaget japanske instantturister, promenerte de innfødte romere og veltet amerikanske reisefølger seg, og deres øyne spurte mistenksomt hva som foregikk.

– Smil og se ut som en arkitektstudent på ekskursjon, beroliget jeg hunden, og jeg gjemte reiseguiden som kunne avsløre oss som det vi var.

Vi hadde satt oss et mål, og vi nådde det, og notér deg det følgende: Dersom noen sier at det ikke er langt fra Capitol til den tarpeiske klippe, kan du spørre dem: Ja, men hvor langt? Bare ett skritt?

Hunden har spurt sånn mange ganger, og hver gang blir spørsmålet hengende i lufta, og han gir etter en kunstpause selv det presise svaret:

– Det er 197 meter fra Capitol til den tarpeiske klippe.

Heldigvis er det like kort den andre veien.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: