Hurra for barnevernet

lørdag 13. februar 2010

De har rett: Barnevernet griper inn for sent og for sjelden.

Kåfjord i Alta for 30 år siden eller så: Journalisten  i lokalavisa er sendt ut for å intervjue den folkevalgte lederen av barnevernsnemnda i Alta, som tradisjonen tro har vært utsatt for kritikk. Det er en varm og velformulert dame som møter meg. Lillian Pedersen heter hun. Hun  representerer SV, og jeg glemmer aldri det hun forteller om hjem hvor barn går for lut og kaldt vann.

– Vi griper ikke inn for ofte, barnevernet griper inn for sjelden, sier hun.

Denne uken var jeg som snarest innom i Mathisdalen like ved Kåfjord, og jeg måtte tenke på det Lillian Pedersen kunne berette. Hun fikk fortelle det i Altaposten, og det er ikke ofte barnevernet får slippe til i avisene på egne premisser. Barnevernssaker i mediene er gjerne enkeltsaker hvor «misforståtte» foreldre får slippe til med sine versjoner, og hvor barnevernet selv kommer bakpå – etter min mening i en defensiv oppfatning av rekkevidden for taushetsplikt.

Myklebostad i Tjeldsund en flott sommerdag. Foto: Inger-Anny

Det finnes mange skjebner som barnevernet har gitt et bedre liv. En av dem heter Henning Aanes (59). I 1959 sendte barnevernet ham fra en miserabel oppvekst i Narvik til Myklebostad på Tjeldøya. Der vokste han opp på gården hos Torbjørn og Magda Pedersen, og det gikk bra med bygutten. I dag er Henning Aanes fylkeslege i Bodø, og det er Tidsskrift for Den norske legeforening som i sitt seneste nummer bringer et intervju med Aanes, og ikke minst om den trygge barndommen hos fosterforeldre på Myklebostad. Om barnevernet sier han: 

– Vi må finne barna og hjelpe dem tidlig. Foreldreretten er ingen eiendomsrett. Mange ser, men venter for lenge. Barn er lojale og tåler mye vanskjøtsel og omsorgssvikt.

Og fylkeslegen er i dag en entusiastisk tilhenger av prosjektet «Inn på tunet», tidligere kjent som «Grønn omsorg», tilrettelagte tilbud der gårdsbruk er rammen.

FYLKESLEGE I NORDLAND: Henning Aanes. Foto: Dag Rasch

– Hvis vi hele tiden setter barnas behov først, får flere barn muligheten til å klare seg, sier Henning Aanes til Tidsskrift for Den norske legeforening.

 

PS Jo da, en OL-link også her: Samme år som jeg intervjuet lederen av barnevernsnemnda i Alta, var sønnen Jarle Pedersen norsk OL-deltaker på skøyter i Lake Placid (1980). Han ble nummer seks på 500-meteren.  Jarle Pedersen? Ja, det er han som i dag er norsk landslagstrener for skøyteløperne. Les mer om ham her:!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: