To never som rystet verden

fredag 12. februar 2010

Vi husker barndommens OL best, og det er ikke alltid det sportslige som sitter lengst i minnet.  

Olympiaden er over, og vi som er opptatt av idrett, kan glede oss over nye olympiske leker. Jeg vil tro at alle nordmenn kan knytte OL-hendelser til stadier og begivenheter i egne liv. Hvem var du under OL på Lillehammer? Hva skjedde i ditt liv da lekene gikk i Lake Placid eller Calgary?

Livet endrer sterkest jo yngre vi er, senere er det som om årene bare går.   For min del er det derfor vinterlekene i Innsbruck (64), Grenoble (68) og Sapporo (1972) jeg husker best

1964: Beste minne: Thoralf Engan (gull hopp, stor bakke)

1968: Beste minne: Jentutn viste at norske damer kan, og vant stafettgull mens Ole Ellefsæter sang.

1972: Erik Håker falt etter få porter i andre omgang i storslalåm, og det endatil midt på natta norsk tid. Men Pål Tyldum sto opp for Norge senere på dagen og gikk inn til norsk gull på femmila.

Så er det likevel sommer-OL i Mexico i 1968 som sitter sterkest i kropp og sjel hos min generasjon av 50plusslittil-ere.  Ja, vi ble sjokkert over Bob Beamon, som moste lengderekorden og hoppet usannsynlige 8.90, over en halv meter lenger enn noen mann hadde hoppet tidligere.  Ja, vi følte med Ron Clarke, den australske superløperen som ikke tålte høyden i det lange løp og kollapset.

Olympiske never som forandret verden: Premieutdelingen etter 200 meter under OL i 1968.

Og  ja: Vi glemmer aldri 16. oktober 1968, premieutdelingen for herrer, 200 meter sprint.  Amerikanerne Tommie Smith og John Carlos foretok for en hel TV-verden en black power-hilsen med knyttede never mens den amerikanske nasjonalsangen ble spilt; en protest mot det urettferdige det svarte Amerika var utsatt for. Den olympiske komiteen svarte med å vise ut de to, men protestene fortsatte gjennom lekene på ulike måter.

Drapet på Martin Luther King jr. tidligere i 1968 og de knyttede nevene under OL preget årene som skulle komme og  forandret USA og resten av verden, og det er begivenheter som vi aldri kan eller vil glemme.  Den russiske revolusjon er beskrevet som 10 dager som rystet verden. Premieutdelingen i Mexico var to never som rystet oss, og som det heter: Resten er historie, og i dag er Barack Obama president i Amerikas Forente Stater.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: