Moltemyra som ble en storby

torsdag 11. februar 2010
 
 

ALTA. Foto: Tore Skadal

Alta var ei moltemyr. Nå er stedet blitt storbyen i Finmark.

– Vår herre har mye av æren, sier Tor Sara. Han er adm.dir. i Mediehuset Altaposten,  som nettopp er blitt en del av Harstad Tidende Gruppen (HTG) og Polaris Media. Derfor har lederne i HTG-avisene vært samlet på Ongajoksetra i Mathisdalen ved Alta, og vi får høre om en eventyrlig utvikling de seneste ti-årene.

Jeg trodde jeg kjente Alta; i 1979 og 1980 jobbet jeg som journalist nettopp i Altaposten, som ble gitt ut i ei landbruks- og skiferbygd ved en fjord. Her var tre små tettsteder, Elvebakken, Bossekop og City (!), men det var lite som tydet på at bygda 30 år senere skulle passere Narvik i folketall, bli hovedsete for det nordnorske oljeselskapet North Energy og kunne åpne nytt kjøpesenter til 550 millioner, badeland til 225 millioner, Kunnskapspark til 130 millioner og ny flyplass til en halv milliard.

– Det var mot alle odds. Her finne sknapt statlige eller fylkeskommunale arbeidsplasser, sier Tor Sara. Da ser han riktig nok bort fra skolene. Videregående skoler og Høgskolen i Finnmark har vært viktig for Altas vekst.

– Men det slutter ikke her. Alta kommer til å vokse videre, sier Tor Sara.

Og han gir altså Vår herre en aksje i veksten.  Alta har Finnmarks i særklasse beste klima; tørt innlandsklima med kalde vintre og varme somre, men uten sprengkulda og myggen i Kautokeino, regnet og vinden i Hammerfest. Også derfor forblir tilflytterne sørfra i Alta. Prognosene for folketallet peker bratt oppover. I dag bor det 18.500 i kommunen, om et par ti-år vil 25.000 kunne nås – og da vil Alta med ett kunne bli større enn Harstad. 

– Det er en kolossal drivkraft i Alta, sier Tor Sara, som sammen med sjefredaktør Rolf Edmund Lund leder et mediehus med avis, nettavis, lokal-TV, lokalradio og informasjonskanal på flyplassen og i kjøpesentrene.

2 kommentar to “Moltemyra som ble en storby”

 1. Thor Johnsen Says:

  Mot alle odds, Sara? (eller Bård?)Du gløymer at det heile eigenleg starta med eit Stortingsvedtak – eg trur det var rundt 1960, eit stortingsvedtak der diverse småstader og vegkryss i Noreg blei plukka ut som såkalla «Vekstsentra». Eitt av verkemidla var SIVA som i Alta bl.a. bygde lokala til ein Frionorfabrikk som laga «fiskefingrar».
  Her satsa styresnmaktene på jobb til konene til nytilsette byråkratar og lærarar i nettopp offentlege stillingar. Lærarutdanninga (som rett nok låg under Tromsø) var eitt av desse andre verkemidla.

  Når det er sagt (budde sjølv i Alta frå 1970 til 1977 og jobba bl.a. på si i Altaposten…) er utviklinga faktisk imponerande. Ikkje minst når eg ser på City (veit du forresten kor namnet kjem ifrå?) er det litt morosamt å tenkje på eg faktisk plukka molter her dei første to åra. Men så kom hotellet til SAS, og dermed var sivilisasjonen komen hit også.

  Vekstsenterteorien var ellers ikkje direkte vellukka på landsbasis, bortsett frå Alta er det vel berre Førde som har følgt opp. Siva prøvde seg jo på Rødskjær også, bl.a i konkurranse med Håkvik), utan at det er blitt det store av det.

  Men altså: Alta! Gratulerer!

  • baardborch Says:

   Godt innlegg! Ja, SIVA var inne, og det ble etablert statsgymnas (mener jeg å huske), og distriktshøgskole. Men det skjedde i Volda også, uten at utviklingen der har tilnærmelsesvis som i Alta.
   Et interessant poeng som jeg ikke tok opp var dette: Få norske samfunn har vært så spekket av polariserte konflikter som Alta (etnisk, politisk, religiøst osv). Har konfliktene vært en hemsko for utviklingen eller det motsatte?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: