Vil gi nordlendingene et nummer

onsdag 10. februar 2010

 Fylkeskommunen, ja, og hva vil fylkespolitikerne gjøre for å få husnumre langs veiene i Nordland?

Hva holder egentlig fylkeskommunen på med? Jeg leser papirene for fylkestinget i Nordland, som har møte om få dager, og konstaterer at det blir mange interessante spørsmål som må besvares. En av interpellasjonene er fra Ann-Hege Lervåg (Sp). Hun lurer på hva fylkesrådenvil gjøre for at husstandene i fylket skal få nummer på husene sine, og gjerne også en vei med et navn.

Vel, du kan lese interpellasjonen fra Lervåg i sin helhet nedenfor. For min del fylles hjernen av utsagnet Salangen-ordfører Tønder i hine hård dager skal ha pleid å avslutte alle sine taler med:  – For øvrig mener jeg at fylkeskommunen bør legges ned.

Ok, here we go:

6. Interpellasjon fra Ann-Hege Lervåg, Sp

Husnummer og gatenavn

Mange husstander i Nordland har ikke husnummer. Gatenavn og husnummer er viktig for at utrykningskjøretøy som ambulanse, brann og politi skal finne fort fram. Vegadresser reduserer responstiden og kan spare liv. Kartsystemet i ambulansene er avhengig av både gatenavn og husnummer for å fungere. Uten husnummer må en være lokalkjent for å finne vegen.

Husnummer er i tillegg viktig for andre store brukere av adresser, som Posten, Folkeregisteret, Telenor osv.

Kommunene har også bruk for vegadresser i for eksempel hjemmetjeneste og andre tjenester der det er viktig å finne fram.

Vegadresser blir og i stor grad brukt i bilnavigeringssystem (GPS) og i kartløsninger på internett der en kan søke på adresser. Dette er viktig for for eksempel turister. 

Flere steder har folk opplevd at en ikke får bestille drosje hvis en ikke har gateadresse eller husnummer.

Mine spørsmål til fylkesråden er:

 • Nordland fylkeskommune overtok i forbindelse med forvaltningsreformen xx km med veg, der store deler av disse ikke har navn. Vil disse få navn for å hjelpe på problemene beskrevet ovenfor?
 • Hva kan fylkesråden gjøre for at husstandene i Nordland får husnummer?

4 kommentar to “Vil gi nordlendingene et nummer”

 1. Anders Says:

  Til å befinne seg i Troms fylke skriver da denne Borch veldig mye om typiske Nordlandsting, og slenger om seg hver gang han finner noe rart om folka «der nede som ikke hører til Hålogaland». Kanskje ikke tilfeldig at han vil ha Fylkeskommunen nedlagt, siden den befinner seg i Bodø. Fylkeskommunen i Tromsø vil han sikkert beholde 🙂

 2. Sjåfør Says:

  Men, merkelig at denne redaktøren velger å nevne merking av hus å slikt, for å hjelpe folk som jobber, med å finne fram!
  Når han ikke selv har verken navn eller adresse på postkassen.
  Hvordan kan han da mene at postbud/avisbud skal kunne finne ut om han skal ha avis/post…
  Han driver jo selv i bransjen for avis.. Hva med «hans» avisbud?

 3. baardborch Says:

  Til Redaktøren
  Harstad tidende

  Som fylkestingsrepresentant for Senterpartiet har jeg stilt spørsmål i Fylkestinget i forhold til husnummer. Spørsmålet relaterer seg til de nye fylkesveiene som fylkeskommunen nå har fått ansvar for. Jeg mener det er relevant å plassere ansvaret for sikkerheten til de som bor langs disse veiene der det hører hjemme, nemlig hos fylkeskommunen. At enkeltpersoner ønsker å legge ned fylkeskommunen må ikke stå i veien for å øke trygghetsfølelsen til enkeltpersoner.
  Det forundrer meg nå at en ansvarlig redaktør finner det betimelig å harselere over dette. Jeg håper virkelig ikke at redaktørens utspill er begrunnet på feile holdninger til hva Senterpartiet står for?
  I mitt parti er vi opptatt av langt mer enn olje, kyr og fisk. Vi jobber for at den enkelte, både liten og stor, skal ha det best mulig. I dette ligger at i tillegg til et aktivt lokalmiljø må vi ha gode skoler, veier og helsetilbud. Etter min mening er dette en del av det å ha det trygt og godt. På lik linje med at ambulansen og brannbilen finner frem når det trenges.

  Ann-Hege Lervåg


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: