Ett nordnorsk universitet er nok

mandag 8. februar 2010
 
 

TIL TROMSØ: Høgskolen i Harstad

Bodø-miljøet vil nå vil skrape sammen det som finnes av høgskoler i Nordland for å stable på beina et universitet. Langt bedre vil det være å etablere ett nordnorsk universitet som er desentralisert, men har base i Tromsø.

En fersk utredning konkluderer med at høgskolene i Narvik og Nesna må legges inn i Høgskolen i Bodø, det fremtidige universitetet. Dersom dette blir en realitet, vil  fylkesgrensen mellom Nordland og Tromsø gjøre Narvik og Harstad til perifere filialer på nok ett område. Harstad Tidende skriver det følgende om dette på lederplass tirsdag: 

Reaksjonen fra Narvik er skarp, men fullt forståelig. Høgskolen i Malmbyen har utviklet seg til landsdelens fremste for ingeniørutdannelse og teknologisk forskning. Høgskolen i Narvik har opprettet filialer for teknologisk utdanning i Alta og i Bodø og jobber med en tredje i Mo i Rana. Det har skjedd i nært samarbeid med Universitetet i Tromsø, NTNU i Trondheim og Universitetet i Luleå.. Vi skjønner godt at skolen og det politiske miljøet i Narvik verken ser det som særlig fornuftig eller fremtidsrettet å fusjonere med Bodø når Tromsø har vært en viktigere samarbeidspartner i landsdelen. I Narvik ønsker man primært å opprettholde skolen som en selvstendig enhet. Men om det skal fusjoneres, foretrekkes Tromsø og en samlet nordnorsk løsning.

Både her i byen, i Narvik og i Alta handler det nå om å bane veien for ett nordnorsk universitet med så sterke og selvstendige studie- og forskningsmiljøer som mulig. «

Les hele lederartikkelen i Harstad Tidend tirsdag.

5 kommentar to “Ett nordnorsk universitet er nok”

 1. Jan Kr. Tangstad Says:

  Sikker på at det ikke holder med ETT universitet nord for DOVRE? Vi er da så utrolig få mennesker her nordpå (bortsett fra i «Hålogaland» for her er vi visstnok over 100.000 dersom vi legger sammen 100-og-ørten kommuner i 4-5 tilstøtende regioner). Når vi har Trondheim nord for Dovre – hva skal vi da med Tromsø? NTNU er jo stort og flott, vi må jo ikke risikere at Tromsø undergraver eksistensgrunnlaget ved å konkurrere om de samme studentene.
  Pussig at det verste som kan skje Nord-Norge er at Bodø lykkes med å oppnå universitetsstatus (noe som vil skje i inneværende år uten noen sammenslåing med andre høgskoler), mens det er helt uproblematisk for dere i Harstad at det opprettes nye universiteter i Sør-Norge. Tror dere ikke at nordnorske studenter vil finne det attraktivt å studere ved Universitet i Stavanger for eksempel, heller enn Høgskolen i Harstad? Da hadde det kanskje vært bedre om de valgte det nye universitet i Bodø. Det er ikke et «Bodø-miljø» som står bak dette utvalget, det er regjeringen og Nordland Fylkeskommune, og ikke ordføreren i Bodø og Høgskolen i Bodø som det nærmest står å lese mellom linjene her. Det er imponerende å se hvor mye skittkasting og forakt det er oppsamlet mot Bodø i Harstad og Narvik. Veldig utviklende og framtidsrettet, holdnigene deres vil sikkert hjelpe landsdelen ytterligere å miste befolkning. Nord-Norge er en kunstig landsdel med alt for store avstander, det blir bl.a. klart gjennom det innbitte fiendskapet fra Harstad og Narvik (vanligvis er dere opptatte med å krangle om det meste innad mellom Harstad og Narvik, men i Bodø har dere visst funnet en felles fiende). Dere ønsker jo hovedflystasjonen flyttet fra Bodø og til Evenes. Da burde dere sende deres høgskoler i retur til Bodø, som en passende kompensasjon for tapet av arbeidsplasser i Bodø.

  • Tørris Says:

   Du mener altså at Nord-Norge er en kunstig landsdel på grunn av avstander? Interessant slutning i og med at det er avstander som definerer en landsdel.
   At Harstad-regionen vil ha hovedflybasen til Evenes er vel ikke så unaturlig. Det dreier seg om en mest naturlig plassering. Skal ikke da alternativene klargjøres for regjering og storting?
   At utdanningsinstitusjoner skal kompensere for en jagerflybase er galimathias.

 2. Erling Reinslett Says:

  Bodø, Tromsø, Nord-Norge???

  Jeg har tidliger sagt min meining

  Click to access uinn.pdf

 3. Erling Reinslett Says:

  Fortsatt Velkommen til Høgskolen i Narvik

  For å overleve må Høgskolen i Narvik fortsatt ha som hovedmål å utdanne ingeniører på bachelor- og masternivå som næringslivet etterspør. Vår eksistensgrunnlag er næringslivet i Nord-Norge og har vi ikke det er det snart ute med oss.

  I dag er studieretning bygg med sine over 200 studenter den største studieretningen ved høgskolen. Studiet er også det eneste byggtilbudet på bachelor- og masternivå i landsdelen.
  http://www.hin.no/bygg#studieplan

  I år er det 40 år siden studiet startet i Narvik. Gjennom alle disse årene er det blitt utdannet mer enn 1000 byggingeniører. De fleste av disse er blitt i landsdelen.

  Kjenner du noen aktuelle poder som står for valg av yrke så er også de velkommen til å bli bygg- og anleggsingeniør ved Høgskolen i Narvik. BA-bransjen trenger dem.
  http://www.hin.no/BliByggIngenior

  Se også: Som løsgjengere blir vi for små
  http://tromsap.origo.no/-/bulletin/show/368990_fremtidig-hoegskolestruktur-i-nordland


 4. […] Høgskolen i Narvik først. Høgskolen selv og narvikværingene mener det mest naturlige er å søke samarbeid mot Universitetet i Tromsø. Der finnes en realfaglig kompetanse som Bodø-universitetet in spe mangler. Likevel arbeider bodøværingene for å legge Narvik under seg. Jeg skrev om dette i et blogginnlegg i februar, som du kan lese her: […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: