Byens viktigste institusjon

lørdag 6. februar 2010
 
 

GOD FORNØYELSE: Hovedretten i byens viktigste institusjon.

Her er venninnene som vil snakke om sine håpløse samboere, kjærester som ønsker tid for seg selv, korkamerater som trenger en debriefing etter seneste konsert og den innadvendte som har behov for tid alene, men med utsikt til den sosiale scenen.  Velkommen til byens viktigste institusjon: Kafeen.

Det er et godt tegn for Harstad som by at det på en strekning på 700 meter finnes 21 bevertningssteder, ifølge en opptelling Harstad Tidende foretok forleden.  Blant disse 21  finnes også de typiske spisesteder, men mange er rene kafeer, eller cafeer, om du vil.

Samfunnsforskeren Aksel Tjora har bedrevet kaféforskning. Til  Adresseavisen sier han at sosiologene gjerne bruker begrepet «The Third Place», et sted som er verken hjemme eller på jobb, men som oppfyller et sosialt behov.  Han grupperer kafégjestene slik:

Arbeideren: Sitter gjerne for seg selv med PC eller dokumenter, og arbeider med noe jobb- eller fagrelatert. Setter seg gjerne på kafé om morgenen eller formiddagen, og vil sette stor pris på gratis påfyll og trådløst internett.

Stamgjesten: Har faste rutiner, som å komme på spesielle tider, og lese et fast utvalg av dagens aviser og et favorittsted i lokalet. Bestiller ofte det samme , både når det gjelder kaffe og tilbehør. Føler en tilhørighet til plassen.

Ettermiddagsgjesten: Kommer for å møte venner eller kolleger. Er uten barn og middagsansvar, og bruker kafeen som møteplass fordi det ikke er så mye plass til å invitere venner hjem.

Kveldsgjesten: Vil gå ut for å ha tid vekk fra hjemmet, partner eller familien, møter gjerne venner, og kan like gjerne drikke vin eller øl som kaffe.

Mammaen: Har fødselspermisjon, og triller til byen sammen med, eller for å treffe andre i samme situasjon. Lager faste møteplasser på steder der barnevogner kommer inn, og kan til visse tider på dagen definere kaféstemningen.

Businesslunsjeren: Kommer på formiddagen sammen med en kollega eller samarbeidspartner. Bruker kaféturen som et mer uformelt businessmøte.  Har mobiltelefon og kalender plassert lett tilgjengelig.

Og det er gjestene som gjør kafeene til det de er. Ta en runde innom kafeer i Harstad, og du vil finne at klientellet på Metzo skiller seg fra det hos Fire roser eller i  byens eldste kafé, 97-årige Kaffistova.  Og det du får å spise og drikke,  varierer like mye. Der hvor de tradisjonelle kafeene klassisk holder seg til den originale kaffen og norsk kosthold, er utvalget av kontinentale kaffetyper og småretter ubegrenset i den nye typen kafeer.

Og hva avgjør kafétilbudet i en by? Regiondirektør Geir Solheim hos NHO i Troms sier til Harstad Tidende:

– Det som ofte avgjør hvor mange uteplasser som har livets rett, er antall studenter, militære og sykehus-ansatte. Disse tre områdene har unge folk som går ofte ut. Alt dette har Harstad.

Én kommentar to “Byens viktigste institusjon”

  1. Marie Waale Nilsen Says:

    Nettop blitt 85-åring, elsker Bårds blogg i HT! Flott med beskrivelser som en nærmest «lukter» innholdet i, og man tenker: jeg har nesten VÆRT DER !

    Du trenger ikke «les mer», jeg gleder meg.
    Hilsen Marie –


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: