Legg ned Kringkastingsrådet

torsdag 4. februar 2010
 

SJEFEN: Denne mannen er ansvarlig redaktør for NRK. Jeg er overbevist om at Hans-Tore Bjerkaas synes Kringkastingsrådet er tøvete greier, en tidstyv og prinsipielt over kanten.

To rare ord som jeg aldri bruker,  raser gjennom hodet mitt: Reminisens og anakronisme. Jeg tror de kan ha med Kringkastings- rådet å gjøre.

 

Det var møte i Kringkastingsrådet i dag, og rådet brukte 60 minutter på å diskutere om barneserien «Drømmehagen» bør flyttes tilbake til det tidligere sendetidspunktet 17.30.

– Engasjementet rundt programmet viser hvor mye NRK betyr for folk. Rådet mener derfor at Drømmehagen bør sendes på ettermiddagen, konkluderte rådsleder May-Helen Molvær Grimstad, ifølge NRK.

Er dette så galt da? Ja, det er det: Det er misbruk av rådets tid, selvsagt, det er helt unyttig – og viktigst: Det er prinsipielt uheldig at NRK har et politikervalgt utvalg som skal mene om valg og vinklinger i programmene.

PRINSIPPER: NRK har en ansvarlig redaktør. Vedkommende er bundet av vedtatte vedtekter og formål, styrets bestemmelser om strategi, overordnede linjer for programprofilen, budsjett og lignende saker, men innenfor de rammer styret gir, står det redaktøren fritt å bestemme hvilke programmer NRK skal sende når, hvordan programmene skal vinkles, ressursene skal prioriteres osv. Innenfor de gitte rammer står redaktøren ansvarlig overfor sitt publikum (og muligens Vår herre, dersom vedkommende, redaktøren altså, holder seg med slikt). Noe overredaktørorgan er det ikke plass for i  et system med ansvarlige redaktører.

Likevel har altså lovgiverne på ramme alvor ment at kringkastingssjefen skal ha et råd bestående av åtte stortingsoppnevnte og seks regjeringsoppnevnte medlemmer som skal diskutere NRKs programmer og gi råd. Og medlemmene kan også på eget initiativ ta opp konkrete saker. For et år siden diskuterte rådet på ramme alvor hvorfor Ari Behn og ikke legene Gilbert & Fosse var invitert til RedaksjonEN. Og i dag bruker det en time på å diskutere sendeskjemaet for barne-TV.

Jeg skal gi Stortinget et gratis kringkastingsråd:  Legg ned rådet. Det er prinsipielt uheldig med noe som kan oppfattes som et overredaktørorgan. Det er rett og slett en reminisens fra fortiden, ja mer: En anakronisme:

reminis|en’s m1 (fra lat., av reminisci ‘huske’) levning; uklart minne, erindring r-er fra fortiden

anakronis’me m1 (gj lat. fra gr, av ana- ’tilbake’ og khronos ‘tid’) det å sette noe inn i feil tidsepoke; foreldet synsmåte, forhold e l (Bokmålsordboka)

Nå trenger du strengt tatt ikke lese lenger, det viktigste er sagt, men for de spesielt interesserte: Her er ytterligere to argumenter for at Kringkastingsrådet bør bort.

NYTTEVERDIEN: Dersom man er velvillig, kan man si at det er verdifullt at NRK har antenner ut i befolkningen og noen som kan si fra dersom ting går aldeles galt. Så velvillig er det ikke klokt å være: Dersom noen skulle mene at programmer strider mot presseetikk, kan klage sendes til Pressens Faglige Utvalg. Dersom man mener norsk lov er brutt, står domstolene parat for å ta saken. Og dersom du bare er forbannet over noe du har sett eller hørt, finnes i vårt samfunn et utall muligheter til å ytre seg, fra epost til kringkastingssjefen til utskjelling av sentralbordet på Marienlyst (telefonstorm kalles det når flere enn to ringer) og  produksjon av debattinnlegg i avisen på vegne av flere. Eller du kan etablere en interessegruppe i den virkelige verden eller på Facebook. Det har sure småbarnsforeldre gjort, og 25.000 av dem støtter tilbakeflytting av «Drømmehagen».

Nå vel. Tallet betyr at drøyt 2,2 millioner nordmenn på Facebook ikke er medlemmer av gruppa. Jeg er overbevist om at NRK har målemetoder som registrerer publikums ønsker tusen ganger bedre enn en diskusjon i Kringkastingsrådet basert på synspunkter på Facebook.

MISBRUK AV TID: De 14 medlemmene av Kringkastingsrådet er sikkert oppegående og dyktige mennesker på sine fagområder. Jeg vil anta ingen av dem er arbeidsledig. De har antakelig kalendrene sine tettpakket. Det er misbruk av dyktige menneskers tid når de må bruke en hel arbeidstime på å diskutere når TV-programmer skal sendes.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: