En nekrolog pre mortem

tirsdag 2. februar 2010

Alle store aviser og nyhetsbyråer har liggende nekrologer over statsmenn og andre størrelser som man venter snart skal gå bort. Her er nekrologen som er laget for Kristelig Folkeparti, for antatt bruk i september 2013:

KRISTELIG FOLKEPARTI TIL MINNE

Kristelig Folkeparti gikk bort valgnatten 15. september.  Hun falt stygt under sperregrensen og landet hardt.  Skadene var brutale og  gikk til hjertet og andre vitale organer. Livet sto ikke til å berge.

Kristelig Folkeparti ble født under karrige kår i Hordaland i 1933, som et uekte og uønsket barn av Venstre.  Partiet var et alvorlig barn som var preget av strengt kristne verdier. I ungdomstiden ble partiet en del av den motkulturelle bevegelsen; var absolutt avholdende til det meste og skrev nynorsk.

KrF vokste,  og som 30-åring inntok hun i 1963 regjeringskontorene for første gang. Der forble KrF med ujevne opphold  frem til inngangen av det nye årtusen. Høyden av sin popularitet nådde KrF i 1997 med 13,7 prosent oppslutning.

Så gikk det nedover, til tross for at KrF hadde sluttet å røyke og beordret alle andre til å gjøre det samme.  Partiet ble rammet av sykdommer som en gammel skrott vanskelig kunne bære i lengden, og partiets ulydige stebarn ga bekymringer og søvnløse netter. Likevel ble Fremskrittspartiet raskt mye mer populært enn sin aldrende stemor.  

Hva skulle KrF da gjøre for å opprettholde livskraften?  Det meldte seg i 2010 en kvinne som var ung, liberal og modig, og som mente hun hadde løsningen.  Det ble en anelse for mye for Kristelig Folkeparti.

Et skuffende stortingsvalg gav et ribbet KrF i 2009, og etter valget fortsatte partiets fremste tillitsvalgte med å plukke fjærene av hverandre, og det var i første rekke den unge kvinnen, nestleder Inger Lise Hansen,  som ble rammet.

I et intervju i Aftenposten sa hun ja til EU og til ikke-kirkelige vielse av homofile, hun ville ha vinmonopoler i alle kommuner, var kritisk til Israel og syntes lite om partiets krav om bekjennelse til kristen tro.

Det Hansen dermed gjorde, var å ta et oppgjør med fire av grunnsetningene i KrFs trosbekjennelse: Mot alkohol og homofili, for den kristne Gud og Israel.

Det er lett å skjønne at utspillet vakte sterke reaksjoner langt inn i  hjertet av et KrF  hvis legeme i stadig økende grad besto  av sistegangsvelgere.

Det nestlederen sto for, passet godt i både Høyre og Arbeiderpartiet, og ikke minst hos KrFs mor Venstre. Hadde det ikke vært for EU-begeistringen, kunne også Senterpartiet ha vært et alternativ. Det åpenbare var at hennes liberale holdninger definitivt ikke passet for Fremskrittspartiet, som konkurrerte  med KrF om gunsten hos de kristenkonservative som støttet Israel ubetinget.

Tiden jobbet mot KrF. Hun nærmet seg de 80, hennes ivrigste supportere var enda eldre.   På den annen side ville konkurransen om velgerne bli knivskarp dersom den gamle damen for å tekkes ungdommen skulle bestemme seg for å bli mer liberal. 

Uansett veivalg: KrF sto ikke langt unna kanten av stupet, og en mørk og regnfull natt til tirsdag for noen uker siden trakk hun sitt siste sukk. Livreddende tiltak førte ikke frem, og det er heller ikke noe som tyder på et liv etter døden.

Fred være med KrF.

2 kommentar to “En nekrolog pre mortem”

  1. Liv-Hege Heill Says:

    Ha ha ha, Veldig bra, Baard! La oss håpe at en aldri så liten organdonasjon ble foretatt i tide så den flotte unge nestleder Hansen fikk nytt liv i en annen kropp. Folk med sånt mot kan politikken trenge også etter en mors bortgang vel?

  2. jo li Says:

    forvirret religiøs blindhet må det være som gjør at partiet ikke reflekterer over hvilken moral det er som har kjernesaker direkte i strid med menneskerettighetene


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: