Sofia anti polis (herunder i Tjeldsund)

mandag 1. februar 2010
 
 

BARE ÉN: – Det finnes universiteter og høgskoler på hvert nes i Norge, men det finnes bare én brannskole, sier direktør Karl Erik Arnesen (til venstre), prosjektleder Liv Kristin Johnsen og Tjeldsund-ordfører Bjørnar Pettersen. Foto: Hans Viktor Øye

Jeg har vært på Fjelldal i Tjeldsund, og vil konkludere slik: Sofia anti polis.

I forrige uke var jeg invitert til Norges Brannskole,  og jeg ble imponert over det de får til der. Ambisjonen er å lage verdens beste brannskole, og de er på god vei.

■ Norges brannskole ble etablert på Fjelldal i Tjeldsund i 1993.

■ Skolen er eid av Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

■ Oppgaven er å levere utdanning av høy kvalitet og drive utvikling innen brann, redning og beredskap.

■ 53 ansatte.

■ 3.000 kursdeltakere per år, 20.000 overnattingsdøgn.

■ 96 prosent av kursdeltakerne er «godt fornøyd» eller «meget godt fornøyd»

Og det skal ikke slutte her.  Nå er er professor på plass, om få år skal et kurshotell til 130 millioner være bygd og  et internasjonalt prosjekt  kan ende i et høyskolestudium i beredskap og sikkerhet for nordområdene. Og litt lenger fremme ligger et øvelsessenter i milliardklassen.

– Det må stilles strengere krav til den jobben brannfolk gjør. Vi vil bidra til å øke kvaliteten ved å være verdens beste brannskole, sier direktør Karl Erik Arnesen.

Brannskolen får full oppbacking fra vertskommunen Tjeldsund. Ordfører Bjørnar Pettersen sier at en fortsatt positiv utvikling for Brannskolen er viktig for å skape attraktive arbeidsplasser.

– Brannskolen er ikke en bakgårdsbedrift. Sammen med Forsvaret i Ramsund og rusklinikken Sigma Nord utgjør Brannskolen en av Norges største klynger innen sikkerhet, sier han.

Kunnskapsoverføring het det tidligere, og begrepet brukes fortsatt av dem som forestiller seg at kunnskapen befinner seg sentralt og så kan sendes ut i landet nærmest som en postpakke.

Etterkrigsgenerasjonen ble innprentet hvor nødvendig det var for hver og en å skaffe seg den best mulige utdannelse. Skolegang ble sett på som en forutsetning både for individuell suksess i arbeidslivet og for samfunnets samlede velstandsutvikling.

De seneste ti-årenes oljeøkonomi har muligens endret denne oppfatning; lottovinnere trenger verken å kunne eller å jobbe.  Jeg vil advare mot en slik holdningsendring.  Fortsatt vil det være sånn at kompetanse blir den viktigste suksessfaktor for enkeltpersoner, for lokalsamfunn og for nasjonen som et hele: Fremtiden tilhører dem som kan og vil. 

Dette er grunnen til at alle lokalsamfunn er intenst opptatt av å legge til rette for utdannelsesinstitusjoner på ethvert nivå – fra grenda som vil beholde barneskolen til storbyer som vil ha sitt universitet. I Troms foregår nå forhandlinger som vil avgjøre tyngden og profilen til Harstads egen høgskole når den trolig blir en avdeling av Universitetet i Tromsø.

Da Norges Brannskole i 1993 flyttet fra Grorud i Oslo til Fjelldal i Tjeldsund , skjedde det til store protester sørfra. I dag fremstår skolen som et eksempel på at spesialiserte utdanningstilbud kan trives og vokse også utenfor byene; det er ikke slik at den beste kunnskapen nødvendigvis befinner seg på et kontor ved de sentrale utdanningsinstitusjoner og kan spres derfra og ut i landet. Andøya Rakettskytefelt på Andenes er et annet eksempel på at spisskompetansemiljøer kan trives utenfor de store byene, så fremt det finnes lokale entusiaster og pågangsmot i fullt monn.

Det som skjer i Tjeldsund og på Andenes kan tjene som inspirasjon for andre lokalsamfunn – og som eksempler for sentrale myndigheter når de trenger å bli minnet om at ikke enhver kompetansevirksomhet nødvendigvis må bli lagt i passerspissens sentrum. Mottoet kan være «kunnskap utenfor byene»; sofia anti polis.

Én kommentar to “Sofia anti polis (herunder i Tjeldsund)”

  1. Bjørnar Pettersen Says:

    Hei, veldig bra, har forøvrig vært i Sofia antipolis i Frankrike. En interessant historie som startet på midten av 60 tallet.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: