Tar Folkebladet fra munnen

søndag 31. januar 2010
 
 

KLAR TALE NORDOVER: Steinulf Henriksen. Foto: Trond Sandnes

– Tromsø suger, skriver sjefredaktøren i Troms Folkeblad på Finnsnes, og debatten raser.

Det var i en kommentar i går Steinulf Henriksen tok Folkebladet fra munnen.  Sjefredaktør Henriksen er til vanlig en sindig kar, de fleste vil vel personlighetsplassere ham i kategorien flegmatisk, men ikke i går. Noen av høydepunktene i hans nedsabling av fylkeshovedstaden i nord:

  • «Tromsø, landsdelens selvutnevnte hovedstad, burde være motoren i Troms og distriktenes beste venn. Det har Tromsø aldri vært. Og bildet blir stadig mer tydelig av en by som suger folk, arbeidsplasser, kraft og energi fra distrikts-Troms.
  • Mens Tromsø ikke har skjøttet sin rolle som storebror, har lillebror, distrikts-Troms, vært raus med sin støtte andre veien. Distriktene sto skulder ved skulder med Tromsø da byen fikk universitet, regionsykehus og Hålogaland Teater – og da OL-drømmen ble lansert.
  • Der ishavsbyen utmerker seg i negativ retning og viser distrikts-Troms en iskald skulder, handler først og fremst om etablering av offentlige arbeidsplasser, det videregående skoletilbudet i fylket og samferdsel.
  • Enda tydeligere så vi det i debatten om den videregående skolestrukturen i Troms. Fylkesrådsleder Pia Svendsgaard fra Tromsø, som i sommer foreslo at dagens 25 kommuner i Troms bør bli til fem, har igangsatt prosjekt «spar penger» i de videregående skolene. Marsjordren er at de videregående skolene i distrikts-Troms skal slaktes, mens skolene i Tromsø ikke skal røres. Et gammelt politisk tankegods om en desentralisert skolestruktur, der ungdom skal få ta sin første utdanning nær hjemstedet, er halshugd og forlatt.
  • Og det er mer, bare fra de siste månedene: Hurtigbåttilbudet blir svekket til store protester fra distrikts-Troms og skuldertrekk fra Tromsø.
  • Det er synd  – også for Tromsø. Fordi byen trenger en heiagjeng i distriktene. Ikke en desillusjonert lillebror.»

Befriende klare tale, og i bunnen ligger 219 år gammel misunnelse over at Tromsø og ikke Gibostad på Senja ble valgt til Nord-Norges tredje by (etter Hammerfest og Vardø).

I alle fall: Debatten går på folkebladet.no. Les hele kommentaren til Steinulf Henriksen og de mange debattinnleggene for og mot her:

Det er lett å se sjefredaktørens poenger, selv om vi i Hålogaland er mer plaget av Bodø enn av Tromsø. I en uhøytidelig kåring av Norges beste byer å besøke på nyåret (her!) plasserte jeg Tromsø på andreplass og Bodø på 45. av de 59 byene, og jeg skrev:

Befolkningen i begge byer bærer i seg fylkeshovedstadens arroganse og breiflabbete selvtillit. I Tromsø er disse egenskapene kombinert med sjarm og selvironi. Og Tromsø by har natur. Samlet gir dette som resultat at man gleder seg til å reise til Tromsø. Jeg har ennå ikke møtt noen som gleder seg til en Bodø-tur.

Hvor havnet Finnsnes?  På 53.plass.

Én kommentar to “Tar Folkebladet fra munnen”


  1. Kritikken er berettiget. Gjøkungen Tromsøs livsberettigelse som «landsdelshovedstad» har vært å være sete for sentralfunksjoner for landsdelen. Dessverre har man istedet bedrevet regelrett kannibalisme av de man skulle leve av å bedrive tjenesteproduksjon for. Dette kombinert med en manglende kunnskap om landsdelen forøvrig og oppblåst selvbilde, gjør at flaggene ville gått til topps i resten av landsdelen om Tromsøya sank i havet ei vakker natt. Noe den formodningsvis vil om der oppføres enda et statlig bygg på den, gjerne karret til seg fra et annet Nord-Norsk tettsted.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: