En klassiker runder år (ved godt mot)

torsdag 28. januar 2010
 
 

GÅR IGJEN: Elvis Presley er blant gjengangerne i Ønskekonserten, sammen med Abba, Beatles, Sissel Kyrkjebø og Wenche Myhre.

Dersom du er lei av nostalgiske mimrerier, skal du skifte kanal her og nå. Skjønt det skal også handle om U2 og Alexander Rybak, og den evigunge Elvis Presley.

Noen påstår at det var Harald Hårfagre som samlet Norge til ett rike. Andre snakker om eidsvoldmennene, kong Haakon eller Einar Gerhardsen.

De tar feil, for det var Erik Bye som samlet landet; gjorde oss til ett folk. Det var han og Erik Diesen, Knut Bjørnsen og de andre gründerne i det vi kaller NRK. Spør en ungdom, og vedkommende vet ikke hva bokstavene står for. Det vet vi som har fulgt fjernsynet siden oppstarten – og som var på Radionett lenge før det. Kringkastingen, sa vi med vekt på siste stavelse, og selve ordet var en konstruksjon etter det britiske idealet British Broadcasting Corporation.

I begynnelsen var radioen. – Kom nærmere sa Rolf Kirkvaag, og folk satt limt til sin Tandberg. Og der inne satt også Svanhild Mundheim ved mikrofonen. Hun var Ønskekonsertens faste vertinne, og ledet lytterne fra Pippi Langstrømpe til «Livet i Finnskogene», «Broen over Kvai», «Gryta hennar mor» og Gro Anita Schønn.  «Tro meg,» sang Kirsti Sparboe, mens Olav Eriksen repliserte «Jeg er i Herrens hender».

I dag fyller Ønskekonserten 60 år, og da som nå er det «Bojarenes inntogsmarsj» som innleder sendingen. Gammeldags?  Ønskekonserten er et moderne program, det var forut sin tid; kommuniserer med sine lesere. I 1960 var det en sensasjon at lytterne (og ikke staten)  skulle velge musikk, men slik ble det, og sånn er det forblitt.

Hva velger vi? I 1956 var «Rock around the clock» favorittønsket, i 1969 «La oss leve for hverandre», i 1985 «Lys og varme» og i fjor «Fairytale» med Alexander Rybak.

I sine velmaktsdager lyttet fire av fem nordmenn til Ønskekonserten. Fortsatt er vi 400.000 som er stille som mus søndager litt over klokka fem, og slik forblir Ønskekonserten blant NRKs mest populære radioprogrammer.

Og ett er sikkert: Aase Groth i Oslo har hver eneste uke i 60 år sendt inn sin hilsen til Ønskekonserten. Hun er i særklasse programmets mest trofaste lytter, og hun spør seg sikkert som vi andre gjør: Spiller Arve Tellefsen «Gabriels Obo» også søndag – eller blir det «Gabriellas song»?

Gratulerer med 60-årsdagen!

3 kommentar to “En klassiker runder år (ved godt mot)”

  1. Turi Bruun Says:

    Husker at ønskekonserten spilte kun to pop-plater som var forbeholdt ønsker til tenåringer.
    Var det ikke til barnetimen vi var stille som mus. (hysj hysj hysj – vær stille som mus – hør, hør i nord og i sør barnetime nå med sang og godt humør…)
    TuRi

  2. Jørn Aune Says:

    Hvem er «endsvoldmennene»? Gotter meg ved å kunne lese korrektur på gammelsjefen.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: