Ask tar på nytt Nord-Norge i sin favn

mandag 25. januar 2010
 
ASK OG EMBLA: Riksteatret er på turné i nord med sin versjon av Agnar Mykles «Sangen om den røde rubin», med Mattis Nyqvist og Line Verndal i hovedrollene. Forestillingen vises i Harstad 14. februar. Foto:Pål Laukli, Tinagent

Ask herjer i Nord-Norge, men han har tatt Nord-Norge med storm tidligere. Da satte han barn på to unge kvinner.

Én ting skal i alle fall stormen ha: Han har et staselig navn. Ask er sammen med Embla de første menneskene på jorda i norrøn mytologi. De ble skapt en gang gudene Odin, Vilje og Ve promenerte på en strand og fant to trestokker som de gav liv.

Den mest kjente Ask i Norge er nok likevel romanfiguren hos Agnar Mykle i bøkene «Lasso rundt fru Luna» og «Sangen om den røde rubin». Bøkene reiste en storm av protester da de ble gitt ut for drøyt 50 år siden, formedelst kroppsdeler under beltestedet i bevegelse (og det handlet ikke om terrengløp).

I «Lasso rundt fru Luna» møter vi den unge Ask Burlefot, så vidt passert 20 år, idet han reiser fra Trøndelag til en småby i Nord-Norge, hvor han var blitt gitt jobb som handelsskolebestyrer – og på kort tid satte barn på to unge kvinner.  Hvorfor det da? Ask besvarer dette slik: «Men det er da så godt».

Virkelig uvær ble det da oppfølgeren «Sangen om den røde rubin» ble gitt ut.  Ask var nå kommet som student til byen han beskrev som Norges vakreste (ja, Bergen altså). Av alle var det en avisredaktør som fikk forfatter og forlag for retten med påstander om at boken var usømmelig. Retten sa seg enig i at her var beskrivelser 50-tallsnordmenn ikke tålte og en moral vi måtte skånes for.  Forfatter og forlag ble dømt, restopplaget ble konfiskert. Senere opphevet Høyesterett dommen.

Ask tok uhemmet for seg av det livet hadde å by på, og våre foreldre og besteforeldre smugkoste seg med bøkene under dyna. Uken vil vise om stormen ved samme navn er like hemningsløs som det litteraturens Ask  var.

2 kommentar to “Ask tar på nytt Nord-Norge i sin favn”


  1. sammen med «på gjengrodde stier» er de to bøkene om Ask Burlefot mine absolutte etterkrigsfavoritter i Norsk litteratur. Spesiellt Lasso rundt fru Luna gjorde stort inntrykk på en yngre utgave av undertegnede. Selv innbiller jeg meg at landkskapet Ask oppholder seg i nordpå må være rundt Varanger og spesiellt Kirkenes innledningsvis, før han også farter litt til Vardø og Vadsø. Er det noen der ute som har en bedre eller mer kvalifisert stedsangivelse?

  2. Trond Henningsen Says:

    Spørsmålet blir vel om meteorologenes oppfordring om å holde seg inn kan føre til både til «graverte» kvinner og usømmelig adferd også ved dette besøket 🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: