Sosialdemokratiske lærestykker

lørdag 23. januar 2010

Sveriges tidligere statsminister Göran Persson foredro glitrende under Harstad-konferansen fredag, og et betimelig spørsmål akkurat nå er: Hva har norske sosialdemokrater lært oss?

Ukens liste er ingen rangering, men en opplisting av noe av det sentrale sosialdemokrater har etterlatt seg i vårt kollektive minne. Har du noe å legge til eller trekke fra, så skrik ut i kommentarfeltet!

Gro Harlem Brundtland har lært oss at det er typisk norsk å være god og at alt henger sammen med alt. Dessuten har hun forklart oss den bærekraftige harlembrundtlandske ryddelov: Når du beveger deg rundt i huset, tar du i farten med deg det som du likevel skulle ha flyttet på (søppel, klesplagg, aviser osv). Effektivt!

HØY OG MØRK OGSÅ: Jens Stoltenberg. Foto: Jon Terje Eiterå

 

Jens Stoltenberg & Jonas Gahr Støre har lært oss at i valget mellom å være intelligent og å være intelligent pluss høy, mørk og pen, så er det sistnevnte å foretrekke.

Trygve Bratteli har lært oss at det kan være virkningsfullt å være taus og klok. Den tidligere statsministeren lærte oss også at jo viktigere beslutning som skal tas, jo kortere bør saksutredningen være (maks 1/2 A4-ark i statsråd).

Karita Bekkemellem har lært oss at også spreke kjoler kan bære klare meldinger, meningers mot og kloke analyser.

Gudmund Hernes har lært oss den lovmessige sannhet at det ikke er dine fremste og mest seriøse prestasjoner som gjør deg kjent. Forskeren, maktutrederen og statsråden ble verdensberømt i Norge for morobøker om brødskiver som faller med syltetøyet ned.

Kjell Inge Røkke har lært oss den sosialdemokratiske karrierelov I: Kapitalister som er sosialdemokrater, blir rikere.

Herman Kristoffersen (eks-ordfører i Tromsø) har lært oss den sosialdemokratiske karrierelov II: AKP-ere som blir sosialdemokrater, blir mektigere.

Thorbjørn Jagland har lært oss den sosialdemokratiske karrierelov III: I en stor sosialdemokratisk bevegelse når man langt ved å være den femte blant likemenn.

Einar Gerhardsen har lært oss møteledelse og organisasjonsarbeid. Hans lærebok «Tillitsmannen» er fortsatt pensum i enhver anstendig forening (og kom nylig i nytt opplag).

Rune Gerhardsen er sønn av sin far og tidligere skøytepresident, og har fortalt oss at det styrker legemet dersom vi står på ett bein når vi pusser tenna (minuttrening).

Haakon Lie har lært oss kokkekunst: Det er ikke mulig  å lage omelett uten å knuse egg.

Einar Førdes lanserte sengeloven: Har jeg ikke kommet meg i seng før klokka elleve, drar jeg hjem og legger meg.

Anne Holst har vist at det ikke er nok å være jurist for å lykkes som statsråd i Justisdepartementet  (på samme måte som det ikke hjelper å være  zoolog i løvens gap).

Trond Giske prøver å motbevise den kapitalistiske sannhet at det ikke finnes en gratis lunsj. Giske tror på både gratis lunsjer og ditto premierer & festivaler.

Bjarne Håkon Hansen har minnet oss om at det ikke er langt fra Capitol til den tarpeiske klippe.

Til det sistnevnte må legges til: Avstanden er 197 meter (men mer om det i et senere blogginnlegg).

Ellers: Som vanlig pinlig få damer her.  Hvem og hva vil du foreslå?   

 

 

2 kommentar to “Sosialdemokratiske lærestykker”


 1. Grethe Faremo viste at den sosialdemokrat som er fremsynt fort ender som fortid, men at der er liv etter døden også blant ateistene.

  Hill Martha Solberg bekreftet tesen om at der er bedre å være en stor fisk i en liten dam, enn en liten fisk i en stor dam.

  Grethe Knutsen viste at der sjeldent er lurt å bruke departementets brevark til private krangler med teknisk etat i Fjell kommune eller lignende. Samt at ikke alle i politikken har så oppblåst selvbilde at de tror kommunale saksbehandlere vet hva og hvem de er uten at de må bokstavere det for dem.

  Helga Pedersen viste oss at man kan komme langt om man er ung kvinne og same fra Finnmark, og at man kan slippe unna med ting som koster andre ledervervet og taburetten om de ikke er fullt så ung og fra flatbygdene østafjells.

  Reiulf Steen gjorde oss oppmerksom på at vi var alle sosialdemokrater.

  Anniken Huitfeldt viste oss at det å ha et fisfornemt talemål og adelig etternavn ikke nødvendigvis er et handicap i sosialdemokratiet.

  Oddrun Pettersen viste oss at det å IKKE ha et fisfornemt talemål og IKKE ha et adelig etternavn, ikke nødvendigvis er et handicap i sosialdemokratiet.

  Åse Kleveland og Kjell Borgen viste oss at selv sedate sosialdemokrater kan ta det vel fort i svingene iblant.

  Jens Stoltenberg viste oss at en sosialdemokrat kan slippe unna med kriminelle forhold og klatre opp til vårt politiske systems høyeste verv, uten at saken får nevneverdig mediedekning jfr. hans knapt omtalte hit and run, mens en middels kommunestyrerepresentant fra eksempelvis FrP blir korsfestet i riksmedia for det samme.

 2. Frank M. Skogan Says:

  Har bare en liten ting å tilføye når det gjelder Stoltenberg og Støre:-) det skader vel ikke å være unnvikende heller? Å søke ly når det blåser er jo klokt:-)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: