Det nødvendige ubehag

fredag 22. januar 2010

HARSTAD-MISSEN...og kunstneren som regisserer det hele, Morten Traavik. Foto:Øivind Arvola

De er kvinner, de er fra Kambodsja, og de er funksjonshemmet. Hvem er vakrest i landet der?

Harstadkonferansen er blitt en institusjon som en feel-good-greie.  I dag gikk den  for ellevte gang, med 334 tilhørere til stede i Nordic Hall (se ht.no for omtale av hvert enkelt innslag).

Og det føltes godt

…å høre Google-sjefen i Norge fortelle at selskapet nå skal inn i alle videregående skoler for å fortelle om Googles prosjekt for verdighet. Jeg som tr0dde det bare var Tine og avisene som fikk lure inn reklame i skoleverket.

…å høre danske Anne Skare Nielsen fortelle om da hun og mannen var på biltur og hun deklarerte at det var så deilig at de to kunne kjøre på tur sammen i felles stillhet. Hvorpå mannen parerte: Nå har du sagt det tre ganger. Jo, kvinner snakker mest.

…å la Jan Aasmann Størksen (eks Frelsesarmeen) få si at kona hadde gitt ham lov til å drive gjøn med henne. Ett sted må han også få utløp for sine følelser, mener hun.

…å bokføre at når Sparebank 1 Nord-Norge deler ut 80 millioner kroner til kultur, sport og kunnskap, så er det ikke bare fordi det greie gutter som driver banken; det er også fordi det gir tillit og lønnsomhet.

…å la seg overrumple av Stormberg-sjefen Steinar J. Olsen, som har bestemt at hver fjerde ansatte skal være utestengt fra det vanlige arbeidslivet, for eksempel fordi de sitter i fengsel eller har vært rusmisbrukere.

…å bli søkkimponert av Sveriges statsminister gjennom 11 år. Når Göran Persson stiller seg fremst på¨scenekanten uten manus, uten powerpoint, uten så mye som en fuskelapp…og ser på deg. Da sjekker vi ikke hvem som har sendt oss en SMS. (Og les omtalen i Harstad Tidende lørdag av hans besøk i en klasse på Heggen videregående skole.)

Men alt dette gjorde bare godt.

Det var det som gjorde ondt jeg vil huske fra konferansen; det var det som ga dagen nerve og et nødvendig ubehag. Regissøren og skuespilleren Morten Traaviks prosjekt er å kåre misser fra Angola og Kambodsja.  Er det vestlig-ekkelt på sitt verste eller samfunnskritisk elegant? 

Hun var en hunn, hun var fra Asia, og hun var funksjonshemmet, skadet av landminer. 165 av konferansedeltakerne ga sin stemme, den andre halvparten av deltakerne gadd ikke, mente det var groteskt eller upassende, eller de var forbannet: De hadde ikke betalt for å se asiatiske kvinner uten føtter.

Musikken over høyttalerne var speilsalsoft. Ikledd dress, slips og bergensdialekt presenterte Morten Traavik 20 kvinner fra Kambodsja. Om Miss Battambang  kunne han fortelle:

Hun er 18 , er enslig, barnløs og ble skadet av en landmine i 1996.Da var hun fire.Hennes favoruttfarge er rød, og hun drømmer om å bli regnskapsfører.

Kombinasjonen missekåring og landmineulykker vekker reaksjoner i Angola (2008), Kambodsja (2009) og i Harstad (2010). Hvem skulle bli Miss Landmine Harstadkonferansen 2010?

Og hva de med 19  andre som stilte opp? Kunstneren selv vil øke bevisstheten om hva landminer har gjort med folket, men han har møtt motbør: «Rasistisk», «kvinnefiendtlig», «vestlig» er noen av de karakteristikker prosjektet er møtt med tidligere, og det var stille mellom radene i Nordic Hall. Noen hver så og hørte og tenkte  sitt. Hva er dette? Er det smakløst? Er det harselering og kritikk, og er i det så fall med misse- eller krigsindustrien?

Miss Battambang ble Harstad-missen. Hun får 1500 dollar fra Harstadkonferansen. Det er en formue i Kambodsja.

Mer info: http://www.miss-landmine.org/

Én kommentar to “Det nødvendige ubehag”

  1. Oddbjørn Borch Says:

    Bård, din blogg har gjort ht.no til et leselig sted igjen. Takk for det.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: