Tar småkongene fatt

lørdag 16. januar 2010

Frykten for velgerne? Jo, det også. Men i første rekke er det lokale småkonger som hindrer en fornuftig sanering av antallet kommuner i Norge.

TAR SMÅKONGENE FATT: Olav Gunnar Ballo. Foto: Stian Jakobsen

Olav Gunnar Ballo er ute av Stortinget.  Det gir en særskilt grunn til å lytte til ham.  I en kronikk i Nordlys forleden bannet han i SV-katedralen. Reduser antallet kommuner fra 430 til 100, skrev mannen som har representert SV i 12 år på Stortinget. Og la til: Det må gjøres med tvang.

Sånn kunne ikke stortingsrepresentanten ha gjort ustraffet. Nå er Ballo ute av Stortinget, og han kan på nytt være en uavhengig fritenker som sier det han mener uten tanke på hva lokallaget i Hammerfest eller stortingskollegene skulle mene.

Ballo ser det ufornuftige i at nasjonen  skal holde seg med 430 ordførere, rådmenn, formannskap, kommunestyrer osv. Færre kommuner vil gi bedre tjenester og mindre administrasjon, og de lokaldemokratiske tradisjoner kan føres videre.  En heldig bieffekt av store og sterke kommuner er at den regionale vorten som kalles fylkeskommuner, kan avvikles.

Men med tempo fra de seneste 50 år  vil vi ha nådd 100 kommuner først om 800 år. Så lenge kan vi ikke vente, påpeker Ballo. Derfor må det tvang til.

Men vil ha få støtte? Nei. Til det er altfor mange som politisk, økonomisk og i status er tjent med at kommunestrukturen opprettholdes.

Lokalpolitikere med ordførerne i spissen vil ikke ha færre kommuner.

Lokale rådmenn og fagforeninger hjemmehørende i rådhusene vil ikke ha færre kommuner.

Og fylkeskommunenes politikere og administrative ledere vil slett ikke ha færre kommuner.

Og alle skyver sine innbyggere foran seg og hevder at «vår kommune er ikke tjent med å bli slått sammen» og at «den kommunale identitet er sterk hos oss».

Så det er neppe grunn til å tro på store endringer i vår tid.  Da er det i det minste en trøst å lese eks-politiker Ballos befriende klare analyse og anbefaling.

PS Politisk redaktør Odd Rikard Olsen kommenterte saken i en kommentarartikkel Harstad Tidende lørdag. Her er et utdrag.Lese hele kommentaren i avisen!

Lykkelig uten rådhus

Ballo er konkret i sitt forslag. Han mener de 19 kommunene i Finnmark kan bli til færre enn 10. I Troms ser han for seg at de 25 kommunene blir til fire. En kommune i Nord-Troms, en rundt Tromsø, en tredje i Midt-Troms og en fjerde rundt Harstad.

På 60-tallet tok man konsekvensen av at endrede kommunikasjonsmønstre hadde gjort kommunestrukturen uhensiktsmessig. Ved inngangen til 60- årene hadde vi nesten 750 kommuner. Stortinget tok styringen og reduserte tallet til 450. Det skjedde under store protester. Men i dag er det ingen som savner kommunene Trondenes og Sandtorg, også i de bygdene finner man seg vel til rette som innbyggere i Harstad. 

Sammenslåingen av Salangen og Lavangen ble reversert, men det var ett av de ytterst få unntakene som tiden nok ennå ikke helt har innhentet.

Bedre veier, broer og tunneler har siden den siste sammenslåingen gjort avstandene kortere. Folk pendler fra kommunen de bor i til en annen kommune der de jobber. Bo- og arbeidsregioner har større betydning i hverdagen enn den lille kommunen. Det påvirker for eksempel også forholdet mellom kommuner som Harstad, Kvæfjord og Skånland. Og definitivt i prosessen som er i gang mellom Bjarkøy og Harstad.

Fornuften i en ny kommunestruktur er blitt enda tydeligere de siste årene. Å opprettholde de mange småkommunene er det største hinder for å flytte makt og innflytelse fra en fremmedgjort fylkeskommune nærmere lokalsamfunnene og der folk har sin hverdag.

Det norske kommunekartet er ikke tilpasset terrenget dagens befolkning befinner seg i.

12 kommentar to “Tar småkongene fatt”

 1. Jørn Michalsen Says:

  En glitrende kommentar. Som om jeg skulle ha skrevet den sjæl. Og et glitrende utspill av Ballo. Men et tankekors at han ikke kunne kommet med den da han var aktiv politiker. Da ville han blitt slaktet. Hvorfor er det slikt?

 2. eme Says:

  Dersom vi hadde klart å avvikle de unødvendige fylkeskommunene hadde vi kommet langt i retning av å spare offentlige ressurser – som deretter kunne blitt brukt til bedre skoler og eldreomsorg. Så burde vi naturligvis ha fått til kommunesammenslåinger. mange småkommuner fungerer rett og slett ikke i forhold til barnevern, skole osv. Problemet er at de sentrale politikerne ikke våger å beslutte tvanssammenslåinger. Vi kan ikke vente på at ansatte og politikere i småkommunene skal nedlegge seg selv. Det er ikke rimelig å forvente at de skal legge ned sine egne arbeidsplasser. I mange småkommuner utgjør kommunal drift 40-50% av arbeidsplassene. Da er det naturligvis staten som må gripe inn både for å få slått sammen kommunene – og for å ivareta det at folk fortsatt må få arbeid der de bor.

 3. Per Says:

  Mange gode tanker her. Små ubetydelige kommuner som Harstad og Narvik bør innlemmes i fremgangsrike og visjonære kommuner som Tromsø og Bodø.


 4. En kommune og det må bli statens vegvesen,eller hva?Nei,få en kommune!

 5. Arthur Says:

  Jeg tror mange ønsker større kommuner og har sett galskapen byråkratiet kan skape, der kommunegrenser ødelegger for at fornuftige løsninger for fellesskapet blir vedtatt. I Vesterålen er det en stor Facebookgruppe som ønsker kommunesammenslåing og i Lofoten mener mange det samme. Jeg henviser til denne artikkelen som setter ord på det:

  http://www.lofoten.com/index.php?option=com_content&view=article&id=446:grenseland-&catid=62:lofoten-com&Itemid=104

 6. Trine-Lise Says:

  Hva er belegget for å si at «større kommuner gir bedre tjenester»? Kan det tenkes at vi som brukere blir mindre synlig når avstanden til de som skal beslutte øker? Troms Fylkeskommune har i dag ansvaret for å dekke hele fylket med sine tjenester, f.eks. tilbud om videregående utdanning. Synes vi at de gjør en like god jobb i distriktene som i Tromsø?

  • Stig Says:

   Hadde kommunene vært noe større og noe sterkere, hadde kommunene selv kunne driftet de videregående skolene – man hadde kunne lagt ned hele fylkeskommunen. Summen hadde vært mer selvstyre, ikke mindre.

  • baardborch Says:

   Utredninger (for eksempel fra vår venn Rattsø) viser at større enheter på kommunenivå kan gi mer tjenester, mindre administrasjon. Det samme er gjenklangen for eksempel hos dem som bestyrer barnevern etc. Interkommunalt samarbeid kan selvsagt bøte på noen av disse problemene.

 7. Ninni Korsmo Says:

  Helt enig om sammenslåing av småkommuner.Slik det er i dag blir det et helt feilt bilde av hvordan småkommuner styres av folkevalgte som grisker til seg. Nevner bare her et eksempel i en liten kommune, som vi kunne vært foruten slik som Kåfjord, om de hadde vært innlemmet i en større kommune.

  Helt forkastelig at Kåfjord kommune sier opp 10 ansatte for at ordfører og rådmann skal få lønnsforhøyelse. Er politikerne klar over hva de har sagt ja til med henblikk på at folk mister jobben? Håper de merker seg hvilke «gode politikere» de har i sin lille kommune på litt over 2000 innbyggere som de har stemt på v/kommunevalget.

  Tenk å ha lønnsfest i en krisekommune med litt over 2000 innbyggere.
  Men det er klart, ingen topper vil miste jobben sin. Her må det brukes tvang skal vi komme oss videre om kommunesammenslåing.

 8. Torgeir J Says:

  Ballo har mye rett i det han sier. Han tar ikke med at der rundt om i mange småkommuner jobber adm.folk som ønsker seg til (større) til fagmiljø som i «store» kommuner.
  Hvorfor «styrkes» fylkeskommunene med nye forvaltningsoppgaver, ansvar og påfølgende økonomi???
  Hvorfor må fylkesgrensene bestå???
  En visonær regjering kunne f.eks. dratt til bl.a. Sveits på studietur for å lære litt om lokaldemokrati med mindre byråkrati!!!
  Noen ting er forferdelig, dagens kommunestruktur er kjempekostbar, resulterer i økende sykefravær og i mange kommuner reverserende faglig utvikling.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: