Nord-Norges 10 beste idrettsutøvere – all time

fredag 15. januar 2010
 
 
 

DYKTIG: Trygve Bornø (68) spilte for HIL, Skeid og landslaget, hvor han også var kaptein. Er han blant tidenes 10 beste idrettsutøvere fra Nord-Norge? Foto: John Berthung, Harstad Tidende

Er Vegard Ulvang bedre enn Bjørn Wirkola? Og hva med Morten Gamst Pedersen?

Er gjentatte internasjonale gullmedaljer i marginale vinteridretter større prestasjoner enn fjerdeplasser i verdensidretter?  Er mestre innenfor kondisjonsidretter bedre enn de som er best med ball eller er dyktigst i verden til å hoppe langt? Det er vanskelig å sammenligne epler og svinekoteletter, og skjønnet vil variere fra person til person.  Internasjonal suksess er et viktig kriterium i min vurdering, men idrettens utbredelse spiller også inn.

Og hvor er grensene for hva som er idrett? Helmer Hanssen fra Andøya var nummer to på Sydpolen i 1911, og fordi han var den beste skiløperen, var det han som gikk først og brøytet vei for Amundsen & Co.  En gedigen fysisk og mental prestasjon, som jeg likevel lar falle utenfor min rangering.

Er det noen jeg har glemt? Gjør jeg solide feilvurderinger? Skriv gjerne inn dine kommentarer – eller lag din egen liste!

Vurdert, men nådde bare åttendedels-, kvart- og semifinalene: Elin Nilsen (Mo i Rana, langrenn), Knut Frostad (Harstad, seiling), Monja Evjen (Bodø, friidrett), Runar Berg (Bodø, fotball), Unni Anisdahl (Harstad, håndball),  Vibeke Lambersøy Johansen (Andenes, svømming), Leonhard Seppola (Skibotn, hundekjører), Asle T. Johansen (Alta, skøyter),   Noel Pedersen (Tromsø, svømming), Jarle Pedersen (Alta, skøyter), Lars Eirik Bjørnsen (Bardu, håndball), Kristian Hammer (Bardu, kombinert), Tom Høgli (Skånland, fotball), Børge Lund (Bodø, håndball) Terje Øvergård (Storfjord, volleyball), Trygve Bornø (Harstad, fotball), Katharina Stiberg (Bjerkvik, svømming), Anneli Giske (Salangen, fotball), Marianne Dahlmo (Bodø, langrenn), Morten Gamst Pedersen (Vadsø, fotball), Martin Schanche (Tana, rallycross), Fritz Aanes (Narvik, bryting), Sigurd Rushfeldt (Vadsø, fotball),  Liv-Tone Lind (svømming, Harstad), Dag-Owe Jenssen (taekwondo, Harstad), Jahn Ivar Jakobsen (Bodø, fotball), Ørjan Berg (Bodø, fotball), Aslaug Dahl (Nesseby, langrenn), Kristin Størmer Steira (Tana, langrenn), Ailo Gaup (Masi, Freestyle Motorcross).

To iøynefallende trekk ved listen: 1) Damemangel. 2) Kombinert er en nordnorsk paradegren.

Få utøvere med en tilknytning til Harstad har nådd semifinalen.  Vil en ny liste om 10 år kunne endre på dette? I dag ser jeg tre harstadutøvere med potensial for internasjonal suksess: Peter Flermoen (sjakk), Ingrid S. Thorbjørnsen (fotball) og Thomas K. Bendiksen (fotball).

10. Anette Sagen, Mosjøen

I en årrekke en av verdens beste kvinnelige hoppere. VM-bronse i 2009.

9. Simon Slåttvik, Valnesfjord

OL-gull i kombinert i Oslo i 1952, bronse under VM på ski i Lake Placid i 1950.

8. Tom Sandberg, Mo i Rana

Olympisk mester i kombinert i Sarajevo i 1984, VM-gull for lag.

7. Sverre Stenersen, Målselv

OL-gull i kombinert i Cortina i 1956, VM-gull  i Lahti samme år. 

6. Fred Børre Lundberg, Hammerfest/Bardu

To ganger verdensmester i kombinert, OL-vinner på Lillehammer i 1994.

5. Nils Aaness, Andenes

Aaness, som representerte Harstad Skøyteklubb, ble europamester i 1963, tok bronse i VM samme år, og satte verdensrekord sammenlagt.

4.  Bjarte Engen Vik, Tromsø/Målselv

Olympisk kombinertgull individuelt i 1998 pluss lagseier. Fem VM-gull, hvorav tre individuelle.

3. Harald Berg, Bodø

Da han i 1981 la opp som 40-åring, hadde han en enestående karriere bak seg hos Bodø/Glimt,  Lyn, FC den Haag og landslaget.

2. Bjørn Wirkola, Alta

Dobbelt verdensmester i hopp i VM i Oslo i 1966, vant den tysk-østerrikske hoppuka tre ganger, og satte verdensrekord med 146 meter i Vikersund.  Etter hoppkarrieren spilte han fotball for Rosenborg.

TIDENES BESTE: Vegard Ulvang. Foto: Ronald Johansen

1. Vegard Ulvang, Kirkenes

Preget internasjonal herrelangrenn i en årrekke. Tre olympiske OL-gull, to sølv og en bronse.

 

29 kommentar to “Nord-Norges 10 beste idrettsutøvere – all time”

 1. Tom Eide Says:

  Hvor er Runar Berg, Bodø/glimt, Rosenborg, Lyn, Tromsø og Venezia????????????????????????

 2. lund Says:

  Du har glemt Mona Evjen. I en årrekke en av norges aller beste friidrettsutøvere, 21 gull, og hun har fortsatt rekorden på 200 meter. Hun burde absolutt være en av de ti på topplisten…

 3. Sofus Says:

  Du stiller deg selv noen gode spørsmål i innledningen, for så å, nesten utelukkende, liste opp utøvere av vinteridretter i finalerunden din. Visst er bl.a kombinert en «norsk paradegren» som vi jo her på berget er stolt av, men som når sant skal sies, faktisk er såpass norsk at det på verdensbasis kanskje er et hundretalls utøvere som driver idretten på et noenlunne anstendig nivå. Etter min mening, er det en vel så stor prestasjon, når norske utøvere bemerker seg internasjonalt i lagidretter som fotball og handball m.fl, eller i individuelle grener som f.eks friidrett. Dette er idretter med langt høyere internasjonal utbredelse, og derav en mye høyere terskel for å nå opp til internasjonalt nivå. Er derfor svært uenig i listen din. Flere nordnoske utøvere for lagidretter burde fått plass på topp 10, og du burde i langt større grad ladt spørsmålene du stilte deg selv i din gode innledning, påvirke utvelgelsen av kandidater til finalerunden. Etter min mening.

  • baardborch Says:

   Godt resonnement. Jeg ser poengene dine. Når det kom til stykket, viste det seg umulig å komme forbi de som har vunnet olympiske gull eller VM-gull for eksempel i kombinert. Burde jeg det? På en 20-på-topp-liste ville lagidrettene ha vært bedre representert.

   • Sofus Says:

    Tja. Vanskelig å si. Har grublet litt på dette i helga. Ender opp på noenlune samme konklusjon som deg. Det er forferdelig vanskelig (umulig?) å sammenlikne prestasjoner på tvers av idrettsgrener. Enig i at VM/OL gull bør veie tungt. Men er OL gull i bondesjakk med 10 deltakere, like mye eller mere «verdt» enn 20 plass i OL grener der millioner driver idretten? Samtidig: Er nødvendigvis prestasjonen dårligere selv om det er forholdsvis få som driver idretten? På samme måte som beatchvolley naturgitt har dårlige forutsetninger her i Norge, har vel også skihopping dårlige forutsetninger i Brasil. Vil jeg tro. Løfter vi problemstillingen opp på nasjonalt nivå, kommer akkurat de samme spørsmålene: Er Ole Gunnar Solskjær`s prestasjoner, mer eller mindre «verdt» enn Bjørn Dæhlie`s presasjoner. Ikke vet jeg. Ender vel opp med «øyet som ser» og smak/behag.

   • baardborch Says:

    Ja, ser dine poenger. Tror jeg hadde fått med flere ikke-kombinertløpere hvis det ble 25-på-topp, men når jeg først tar med Bjarte EV, er det umulig å komme forbi de andre kombinertløperne, de er alle nesten like gode.

 4. Kjetil Henriksen Says:

  Fin liste, men hvor er Grethe Mathisen, kongepokalen i svømming 1971, 1972, 1973 etc.?

  • baardborch Says:

   Når du sier det, så husker jeg henne. Det var jo flere gode svømmere fra Kirkenes på den tiden. Broren Håvard var vel også ganske god. Takk for påminnelsen (uansett tror jeg ikke hun er blant de 10 fremste gjennom tidene).

 5. eme Says:

  Ja, Ulvang er et seriøst og godt valg.
  Morten Gamst Pedresen – eller en hvilken som helst fotballspiller ville ha vært et latterlig valg. De representerer «idrettsfolk» som er løftet fram av media og markedskrefter til en meningsløs staus. Fotballspillere er ofte langt flinkere til å drikke øl ennå trene seriøst- i alle fall om vi sammenligner med andre idretter.

  • mariussen Says:

   Enig på vesentlige punkter.
   En fotballspiller er pr. definisjon ikke et topp idrettsutøver. Hverken herrer eller damer. Oppskrytt av media og dessverre også av et stort publikum, og uten idrettslige meritter å vise til. Så akkurat en sammenligning fra en Bergensavis, i forbindelse med hva enkelte (lokale) idrettsutøvere tjente på idretten «sin». Dale Oen tjente ca 20% av gj.sn. for en Brannspiller. Førstnevnte trener i følge avisen ca 6 timer daglig. En Brannspiller 1.5 timer. Og,hva med prestasjonene?

 6. per Says:

  du er en syk syk mann. er godt over gjennomsnittet sportsinteressert, men har ikke hørt om halvparten her om du tar med alle du har nevnt. Du er rett og slett pondus motstykke, bare på nordnorsk idrett. Godt jobbet, har ledd godt:-)

 7. Jo Are Vik Says:

  Interessant og spennende liste! Det er sannsynligvis umulig å få en rekkefølge som alle kan enes fullt ut om, men bare listen i seg selv har en idrettshistorisk interesse og verdi. Det påpekes at det er få kvinner på listen. Jeg mener at tre av kvinnefotballens pionerer burde vært vurdert. Ulla Kneppen (Gundersen) fra Bardufoss og Vega-duoen Mariann Mortensen og Ingrid Andreassen.

 8. joar Says:

  Fair liste, Credits due where credits due 🙂

  Selv er jeg litt uenig. Denne listen starter på nr.3 da vi har allerede 2 karer i Bjørn Dæhlie og Kjetil Andre Aamodt på en delt førsteplass som skal godt gjøres å ta igjen( northug kan bli farlig der om noen år).

  Jeg regner med at du tok dette i betraktning siden ingen av dem er på listen? 🙂

 9. Jørn Indresand Says:

  Hei Bård
  Tror du har glemt Hege Ingebrigtsen fra Narvik. Hun har flere NM, EM og VM-titler.

  http://www.funracing.no/resultater.htm

 10. Morten Haugland Says:

  Jeg savner Hege Ingebrigtsen. Verdensmester to ganger, seks ganger Europamester og hele 14 ganger Norgesmester. Til dags dato har hun en imponerende samling bestående av 18 nasjonale og 17 internasjonale medaljer.

 11. s Says:

  Hvem bryr seg egentlig om hvem som er minst dårlig i nord-norge ?

 12. Daniel Says:

  Hva med Børge Lund? Kanskje en av de mest verdifulle spillerne det norske håndballandslaget har! Fortjener en plass på lista syns jeg. Kom til THW Kiel i 2007 og var med på vinne håndballen champions league første sesong. Vunnet den tyske serien hvert år siden han kom til Kiel i 2007

 13. birk Says:

  KOR E AIOLO GAUP, PAPPA!!!!!!!!!!!!! SKJÆRP DÆ!!!!!!!!!

 14. C-G Says:

  Hva med Terrie Miller, svømmer fra Karasjok 🙂

 15. Bernt fra Narvik Says:

  Hva med å nevne vm medalje til Arild Dahl i bryting 1931. han har også 3 kongepokaler og 2 tredjeplasser i EM


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: