Avkledd for enhver anledning

onsdag 13. januar 2010
 
 
 

TEATER: Flysikkerhetseksperten Philip Baum mener sikkerhetskontrollen er et show satt opp for publikum: Vi vet at det ikke fungerer, men det ser bra ut. Foto: Jan Harald Tomassen

En hektisk tekstmelding plinger inn. Den er fra hunden: «I kveld må vi se FBI hos NRK. Sjekk også på nettsiden til programmet.»

Det skal handle om sikkerhetskontrollen på flyplassene. Den internasjonale flysikkerhetseksperten Philip Baum er knallhard i sin kritikk av væskeforbudet og dagens sikkerhetskontroller.

– Terroristene er nok svært fornøyde slik det er nå. Sikkerhetskontrollen er kun fokusert på listen over forbudte ting, og ser ikke etter teorrorister, sier han til nrk.no, og jeg minnes min seneste flyreise med hunden:

– Hvor mange ganger sa jeg at toalettsakene må pakkes i bagasjen som sjekkes inn? Og hvorfor har du med tre deodoranter?

– Jeg trenger en lukt for enhver anledning, parerer hunden.

Han har mast seg med på en tur til utlandet. Før var det dyrt å ta fly, men det var enkelt, og flyselskapene ga bonustilbud det var vanskelig å si nei til. Skulle du for eksempel sende en kasse med fisk til tante i Drammen, var det bare å sette kassen i bagasjehengeren som var merket «Oslo». Så kunne tante noen timer senere spasere inn på Fornebu og hente godsakene fra bagasjebåndet.

I dag er det billigere, men til gjengjeld mentalt svært slitsomt. Man kan ikke få både i pose og sekk, så kanskje er det en logikk der. Assosiasjoner til grensekontrollen i Øst-Berlin i gamle dager presser seg på under opphold i sikkerhetskontrollen på flyplasser i dag, men det går også fint an å forestille seg at de som planlegger sikkerhetstiltakene, har lang og tro praksis fra Utlendingsdirektoratet.

Vi flypassasjerer betraktes som de farligste som finnes. Bak dette ligger antakelig omfattende terrorforskning som med statistisk ubønnhørlighet bekrefter at vi som i ny og ne skal ut og fly, er de som har de sterkeste tilbøyeligheter til selvmordsbombing og beslektede fritidsaktiviteter.

– Statistikk? Jeg tror ikke på statistikk, bryter hunden inn.

– Nei vel.

– Hør her: Statistisk er det ikke så veldig sannsynlig at det er en bombemann i et fly. Likevel er det uendelig mye mindre sannsynlig at det er to av den sorten i flyet.

– Ja?

– En statistiker vil av det slutte at det lureste for dem som er redd bombemenn i flyet, er å ta med sin egen lille bombe. Da har man statistikken på sin side, man er mye tryggere.

Hunden rekker ikke å dosere mer. Det er vår tur til å delta i klespoker. Plagg for plagg forsvinner fra kroppen. Halvt avkledd ser vi friheten noen meter unna, men mellom oss står en uniform. Man prøver å se ut som en som ikke har lyst til sprenge flyet i filler. Det er en vanskelig øvelse, og kroppsspråket jeg prøver å snakke, overbeviser ikke uniformen. Han iverksetter en grundig eksaminasjon av håndbagasjen. Uniformen er mimikkløs, men lar nåde gå for rett denne gangen, selv om han et øyeblikk er i tvil om hva en pinsett kan brukes til.

Men heller ikke i dag er hunden følsom nok til å vite når det er klokt å holde kjeft.

 – Jasså, du fant ikke pistolen?

– Ikke særlig morsomt, repliserer uniformen.

Han finner frem gummihanskene.

Mer om opplevelser på flyplasser her!

Én kommentar to “Avkledd for enhver anledning”


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: