Higer etter lykke

mandag 11. januar 2010
 

LYKKEN ER: Psykolog Lisa Vivoll Straume deler lykken i to hovedgrupper: Den ene er den umiddelbare tilfredshet, glede og velbehag, for eksempel når vi spiser sjokolade. Denne formen for lykke gir en følelse av å løpe på en tredemølle: Vi må løpe fortere, stadig fortere. Den andre hovedgruppen av lykke har å gjøre med interesse, engasjement og nysgjerrighet, og er vel så viktig i det lange løp, mener hun. FOTO: Odd Leif Andreassen

Overskriften var «lykkejegeren» da hun ble intervjuet i Harstad Tidende i november 2008. I kveld skal Harstads Lisa Vivoll Straume snakke om higenen etter lykke hos PULS på NRK1 klokka 19.45.

-Jeg vil fokusere det vi selv kan gjøre med livet vårt, sier Lisa Vivoll Straume (32). Hun sitter mandag ettermiddag på flytoget fra Gardermoen til Oslo, der hun i kveld skal delta i et direktesendt PULS-program med temaet «higen etter lykke». Hva skal til for å oppnå lykke, og kan en måle hvor lykkelige vi er? I programmet deltar også en gateprest og forretningsgründeren Idar Vollvik.

Lisa Vivoll Straume er doktorgradsstipendiat i psykologi i Trondheim, og driver egen virksomhet innenfor positiv psykologi. I november 2008 holdt hun foredrag ved Høgskolen i Harstad.

– Når du er deg selv på ditt beste, kjenner du lykken, var budskapet den gang, og det blir det samme i tv-programmet.

Hun representerer selv den grenen av psykologien som handler om å lykkes, ikke om å mislykkes; om helse og vekst, ikke om plager og sykdom; om mulighetene til forandring, ikke om det som biologien har bestemt for oss.

– Vi kan bestemme hvilke tanker vi skal ha i hodene våre, og det bestemmer atferden vår. Det som gir oss flyt, er ikke nødvendigvis behagelig, det som gir umiddelbart velvære. Det er å realisere egne muligheter som gir oss lykke, sier hun 

Den positive psykologien er utsatt for kritikk den senere tiden. For eksempel skrev professor Knut Halvorsen før jul en kronikk med tittelen «Ikke tenk positivt». Hva mener Lisa Vivoll Straume om dette?

– Innenfor alle fagfelt er det forhold som kan kritiseres, men jeg tror mye av kritikken er misforstått.

PS: Jeg intervjuet Lisa Vivoll Straume i Harstad Tidende da hun var i hjembyen i november 2008. Her er deler av dette intervjuet:

Lykkejegeren

HARSTAD: – Er dere overbevist nå? Jo visst ser hun lykkelig ut. Lisa Vivoll Straume (31) er i flyt.

Høgskolen i Harstad mandag denne uken. Energiske, men stålkontrollerte hender supplerer ordene. Blikket er skarpt, men åpent; sørger for at hver og en i det grønne auditoriet blir sett en anelse inn i sjelen. – Kroppsspråket utgjør over 70 prosent av kommunikasjonen vår, sier hun.

Lisa Vivoll Straume står for en retning i psykologien som er mer opptatt av å bygge buffere mot mentale lidelser enn å vente til problemene oppstår for så å reparere dem. Lisa arbeider med det som kalles positiv psykologi, hvor fokuset er hva som gjør oss tilfredse og lykkelige. Ressurser og styrker prioriteres i stedet for det som skaper sykdom og sårbarhet. Hun arbeider med en doktorgradsavhandling ved Norges teknisk-naturvitenskapelig universitet i Trondheim og holder kontakten med virkeligheten utenfor akademia gjennom eget konsulentfirma.

Det er 12 år siden hun forlot Holtet og Harstad. Veien til Trondheim gikk via USA, England og Tromsø. Hun hadde i mange år hatt eget hest, og dro etter avsluttet videregående skole ved idrettslinja i Kvæfjord til Amerika for å arbeide et år som hestetrener. Deretter fulgte Tromsø; studier i litteratur og senere psykologi og deltidsarbeid i barne- og ungdomspsykiatrien. Der ble interessen for positiv psykologi vakt.

– Og der møtte jeg Therese (Frivåg Lund). Det var kjærlighet ved første blikk.

– Javel.

– Ja, sånn på venninnevis, altså.

– Ble du litt lykkelig?

– Ja, plutselig hadde vi snakket sammen i tre timer og mistet ni busser.

– Flyt?

– Ja, flyt, man mister forestillingen om tid.

10 psykologistuderende år senere er Lisa Vivoll Straume tilbake i hjembyen.

– Jeg får nesten lyst til å flytte hjem. Det har skjedd mye positivt i byen siden jeg forlot.

– Som?

– Det er mye spennende som skjer for å utvikle byen. Ta nettverket 20-40. Jeg blir alltid imponert når ressurspersoner tar et initiativ og handler, sprer glede og viser muligheter. Harstad har dessuten vokst på den måten at folk tør vise mer av det de er gode til. Janteloven har fått konkurranse, og det er bra.

Mandag denne uken viste Lisa menneskets muligheter under et åpent seminar ved Høgskolen, tirsdag for ledelsesstudenter. Ørjan Straume og Turid Vivoll likte også det de så og hørte.

– Mamma, sa hun var stolt og at det boblet inni henne etter forelesningen.

– Hva sa far din?

– Pappa konkluderte med at oppdragerrollen var snudd på hodet og at han ikke var klar over hvor mye interessant han hadde lært meg.

FOREDRO OM LYKKE I HARSTAD: Lisa Vivoll Straume. Foto: Odd Leif Andreassen

Én kommentar to “Higer etter lykke”

  1. Gunnar Bruun Says:

    Hun gjorde en god figur på Puls.
    Saklig, interessant og sannelig ikke verst å se på heller. :o)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: