Angst og beven

fredag 8. januar 2010

 

WOW: Et helt lite måltid, jo. Foto: Marco Bjørklund

Er du mest redd  for plastposer, for sol eller for snø? Eller for journalister?

Forestillingene om det farlige forandrer seg. Nå har en forsker funnet at det kan være farlig for gutter ikke å bli solbrent. Det øker faren for prostatakreft noe senere i livet dersom mødrene er flinke til å kline solkrem med høy solfaktor på sine guttevalper, og det er de gjerne, mødrene.

I riktig gamle dager, for eksempel på 1960-tallet, var bading på full eller halvfull mage noe av det farligste vi kunne begi oss ut på. Alle mødre hadde lært at dersom barn gikk ut i vannet etter å ha spist, ville ungene umiddelbart synke. Døden ville inntreffe straks og med en gang hvis du ikke ventet i 60 samfulle minutter med å sette tåa i vannet. Bare tre ting var farligere:

■ Sette seg rett ned på bakken før sankthans. Kroppen kunne bli frossen, med lungebetennelse, skarlagensfeber og/eller tuberkulose som resultat.

 ■ Spise snø. Om snøen var aldri så fersk og terrenget aldri så jomfruelig: Farlig var det lell.

■ Ta plastposer over hodet. På 1960-tallet var plastposer noe nytt, og det som er nytt, er vi redde for. Mødrene innså at plastposene kunne ha en funksjon, men ante også uglene i mosen; de skjønte at det alle barn drømte om, var å plassere hodet inne i plastposten og sørge for at lufttilstrømningen ble minimal. Man trenger ikke å ha gått på doktorskolen for å skjønne at konsekvensene ville ha vært dramatiske: Øyeblikkelig kvelningsdød.

Så var så mangt annet ufarlig på 1960-tallet. Barn syklet uten hjelm, vi klatret til og med i trær, og balanserte på kaikanten. Og når far skulle prøve den nye bilen den første sommeren, hadde barna putekrig i baksetet, uten sikkerhetsbelte. Mor røykte Pall Mall, far Teddy, og alle var enige om at det var riktig en trivelig biltur.

Noen røyker faktisk fortsatt, men de heter gjerne Frank eller Roger eller begge deler, og vi ser ned på dem.  De som røyker mest, er de som sørger for å holde bedriftshelsepersonell beskjeftiget. Røykere pleier nemlig være de mest engstelige for strålefaren fra kopimaskinene, kaffetrakterne og PC-ene. 

Men noen er heldigvis mest redd for journalister. Undersøkelser forteller at det næringslivsledere frykter aller mest, er å bli kontaktet av en journalist. Men det går nok over, det også.

PS ht.no kunne i sine utenriksspalter i går bringe følgende sensasjonelle melding: Det er ikke farlig når barn spiser snø.

God helg med en god glefs nysnø!

3 kommentar to “Angst og beven”

  1. ragnhild elisabeth Says:

    bra, bård.
    æ likte denna.

  2. Laila Says:

    Haha – veldig bra Bård! Verden vil bedras. Det er litt som når når folk bestiller cola light til monsterburgeren og xl pommes frites på McD. Man vil jo ikke bli tjukk 😉


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: