Kjedelig møte? Send en SMS:)

onsdag 6. januar 2010
 
 
 

Pc-er blitt en vanlig del av møtebordene rundt omkring. (Bildet: Målselv-ordfører Viggo Fossum i møte på Finnsnes i november 2009. Foto: Trond Sandnes

Lytter hun til meg og min kloke dosering, eller oppdaterer hun statusen sin på Facebook? «Kjedelig time, trøtt gjestelærer.»

Andreklassen i medier og kommunikasjon ved Stangnes videregående skole i formiddag. Jeg er invitert for å snakke om journalistikk, tegner på tavla, forteller. Elevene sitter bak sine pc-er. Jo, de svarer på spørsmål, og jeg tror de noterer rett inn i pc-en.  Men så blir blikkene borte hos en av dem. Forsvinner hun ut i cyberspace?

Du vet hvordan det er. Møtet er dørgende kjedelig. Da er det ganske deilig å kunne  SMS-utveksle handleliste eller noe annet viktig. Eller: Det er møte og dere sitter åtte voksne mennesker rundt møtebordet. Alle har med seg PC, er koblet til nettet. Mens den ene snakker, svarer de sju andre på epost eller sjekker de rimeligste reisene til Barcelona. Så slutter han å snakke, han begynner å fomle med tastene mens en annen løfter blikket og snakker videre. Sånn går stafetten.

Møter og skoletimer blir gjennomført med klare formål, og suksess krever oppmerksomhet hos deltakerne og helst også en viss kommunikasjon. Lar slikt seg gjennomføre når verden ligger bare et tastetrykk unna med den lille bærbare – og i økende grad også med mobiltelefonen? Vi er gått inn i et år da forskjellen mellom en pc og en mobil blir mindre, og det blir lettere å skjule vårt mentale fravær.

Det var under en konferanse om presseetikk ved Institutt for journalistikk i Fredrikstad jeg første gang opplevde at en møtedeltaker jobbet med en bærbar PC samtidig som han innimellom deltok i debatten. Det er 12-15 år siden, og mannen var sykehusdirektør Jan Vincents Johannessen. For alt jeg vet, skrev han popsangtekster under etikkmøtet…kjent som han er som tekstforfatter av slagere for blant andre Wenche Myhre.

Jeg spurte Johannessen  hvordan han fikk det til.

– Du vet, det er mulig både å ha en A-oppmerksomhet og en B-oppmerksomhet, sa han.

Et forsvar for multitaskingen, altså.

Hva tror du og gjør du? Bruker du PC-en og mobilen under møter og undervisningstimer til annet enn det som er møtets og timens formål? Skriv gjerne inn dine erfaringer i kommentarfeltet under her.

PS Tips nå når det er store skirenn i Europa og OL nærmer seg: Nett-tv er fine greier for oss kontorrotter. Det er ganske greit å se på langrenn på pc-en, og TV-sendingen kan lett gjemmes bak viktige dokumenter når noen kommer inn på kontoret.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: