Norges beste byer II

tirsdag 5. januar 2010

Patetisk!  Platt! Dumt! Useriøst!  Russeavis! Har du røyka sokkan dine i jula?

Jeg har skrevet så mangt gjennom snart 35 år i bransjen, også med sterke meninger om temaer som har vært store og viktige, vanskelige og alvorlige.  I går presenterte jeg min egen liste over 59 norske byer; en rangering av hvor attraktive  jeg opplever dem som tilreisende gjest. Jeg kan ikke huske at noe jeg har skrevet, har skapt større engasjement (et annet ord for irritasjon).

Listen ble presentert her på bloggen, og  trafikken sprengte umiddelbart alle tidligere grenser for min lille plass på nettet. Det ble radioinnslag hos NRK Nordaførr i går, og en rekke nettaviser rundt omkring skrev om rangeringen. I morges var jeg gjest i to lokalradioer i Bergen, og i ettermiddag skal jeg fortelle NRK Østfolds lyttere hva som er galt med Sarpsborg og hvorfor Fredrikstad er så tiltrekkende.

41 personer har så langt skrevet inn sine kommentarer til blogginnlegget mitt (gå inn via blogginnlegget nedenfor, eller se direkte her), jeg har fått sms-er, telefoner, eposter og Facebook-meldinger. Alle er klare i sine budskap, de fleste er kritiske til det jeg skriver (eller kokforbanna), noen er saklige.

Jeg tror jeg vil presisere:

1. Rangeringen er seriøst ment, men er samtidig tenkt som noe uhøytidelig. Lister er en av nettets store sjangre, og her var altså en liste fra meg.  Vurderingene er ikke mer tungtveiende enn det folk gjør dem til. Og: Naturligvis er rangeringen subjektiv – like subjektiv som når man rangerer ballkjoler, juleøl, popband eller maktmennesker.

2. Min vurdering er basert på hvordan den enkelte byen oppleves som gjest. Jeg har ingen forutsetninger for å vurdere hvordan byene er som bosteder.

3. Min vurdering av hvordan en befolkning fremstår,  handler ikke om hvordan folk er som individer, men hvordan jeg forstår lynnet til befolkningen og byen samlet som et kollektiv.

Ja, og så ringte sannelig  Sandnesposten i formiddag, forlangte klart svar på hvorfor Norges åttende største by, Sandnes,  ikke er på listen. Jeg forklarte at mine 59 utvalgte byer er

de 52 byene jeg som barn lærte var Norges byer

pluss nyslåtte nordnorske byer

 minus hjembyen min, som er byen i mitt hjerte, ifall noen harstadværinger skal ha tvilt på det.

Sandnesposten var ikke helt fornøyd med svaret mitt, så om ett år må jeg antakelig lage en revidert liste med alle Norges 97 byer.  Siden jeg har stilt som krav til meg selv at jeg skal ha besøkt alle byene jeg rangerer, betyr det at sommerferien i år må gå til Kolvereid, Fosnavåg, Lyngdal og Jørpeland. Jørpeland?

PS: Apropos lister og kåringer: PurDialekt, som har som formål å fremme dialektmangfoldet,  presenterte i dag en måling om norske dialekter og hva vi synes om dem. 20 prosent av oss plages av bergensk, 12 prosent liker ikke nordlandsk, og 11 prosent synes lite om dialekten i Stavanger. Sørlandsk er den dialekten færrest av oss misliker. Mer om undersøkelsen her! Det florerer av rangeringer og rankinglister på nettet. Har du lyst til å lage din egen liste? Send den til oss (nettet@ht.no)!

9 kommentar to “Norges beste byer II”

 1. Per Parker Says:

  Hvordan definerer du «lynnet» til befolkningen?

 2. Magnus Says:

  Anbefaler at du leser denne før du går på lufta i NRK og sier noe om Sarpsborg: http://sarpefans.wordpress.com/sarpsborg/

 3. Silje Says:

  Ja kom til Lyngdal:D Kom kom! Lyngdal er jo en fantastisk by og vel verdt et besøk i sommer så lenge du ikke har noe i mot litt rogalendingsdialekt:P

 4. maria Says:

  Æ e langt fra enig med dæ i lista du la ut. Å at Harstad ikkje e med i lista engang kan ikkje æ skjønne! Bor vi i samme by eller?? Å ka e galt med Bodø? Æ stortrives hver gang æ e i Bodø, å det e en flott by! Det at du aldri har hørt at noen har gleda sæ tell å dra dit treng jo ikkje ha noen form for betyning! Har du virkelig hørt noen si at de virkelig grue sæ for å reise dit, at det e en fæl by…? Nei, slett den der lista di fra internette, å hold dine egne meninge for dæ sjøl!

 5. Bodøværing! Says:

  Harstad er sammensatt av to ord: Hars og Tad, og oversetter man disse ordene fra harstisk til norsk, får vi ordene Harsj og Ta. Og bytter man da plass på disse ordene, får man Ta Hasj, som igjen forteller om hjørnesteinsbedriften i byen. Nemlig hasjproduksjon. (enkelte hevder også at Tad er en harstisk forkortelse for Tard (Retard) vi får da Harsjtard, som også sier mye om innbyggerne og hjørnesteinsbedriften deres. Denne striden har oppstått grunnet Harsjtardenes no dårlige ordlag)
  Harstad regnes også som en svært alvorlig ærekrenkning. Kaller du noen fra spesielt Narvik for en Harstadværing, kan du risikere å bli idømt til livsvarig programutvikler for Microsoft med tilsvarende lønn som en godt ubetalt polakk.
  Harstadværingene har i mange år ment at byen burde fått bruke navnet ”Nordens Paris”. Fordi dette navnet er allerede i bruk av en annen by, markedsføres Harstad som ”Nordens Evenskjer”.
  Årsaken til at byen bør få bruke navnet ”Nordens Paris” er at Harstadværingene lider av Napoleonskomplekset (eller Napoleonssyndromet). Termen beskriver vanligvis folk som overkompensere et innbilt handikap ved en sykelig vektlegging av andre aspekter ved personlighetene. Harstadværingen lider også av tilstedeværelsen av hele eller deler av et ekstra 21. kromosom, og Tourettes syndrom, som oftest fører til utrop av obskøne ord eller sosialt uakseptable og nedstettende bemerkninger (Koprolia). Dette betyr at Harstadværingen er dum, med en storkjæft ute av kontroll, med svært dårlig humoristisk sans.

  En gjennomsnittslig harstadværing ser liten ut i mange forskjellige farger, er veldig klissete og kalles ofte for seigmenn. Alle harstadværinger starter sitt liv i seigmenn-fabrikken til Nidar før de sendes ut til Harstad som hasjprodusenter.
  Sommeren 2008 besøkte en flokk harstadværinger Tromsø. Dette vakte oppsikt i lokalbefolkningen.
  I forbindelse med julefeiringen er Harstad rammet av tung kriminalitet.

  Harstad har i lengre tid misforstått hvor de faktisk ligger, og har i lengre tid markedsført seg som ”Lofotens største by”, men dette stemmer heldigvis ikke siden Mexico City som også er en Lofotby, er langt større enn Harstad

  Harstad har til og med en egen TV-kanal uten at noen helt skjønner vitsen med det. Kanalen heter egentlig TV Hålogaland og skal visst nok være for hele Hålogaland (dvs: Ofoten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms), men nok en gang har geografikunnskapene til Harstad spilt dem et puss, fordi på TV Hålogaland, sendes kun drit fra Harstad, og Harstad er ikke Hålogaland alene, men kun en liten Hasjåker på Hinnøya, derfor kalles TV-kanalen ofte bare for TV-Harstad.

  Harstadværingene visste ikke om andre enn seg selv, og innavl hadde florert i uminnelige tider ytterst på nord enden av dette digre skjæret.
  Men en Harstadværing hadde begynt å gruble. Det var rådmannen. Han hadde nemlig et år tidligere rota seg bort med sjarken , og gått på grunn i Sjøvegan. Det visste selvfølgelig ikke rådmannen. Han visste bare om Harstad han, men noen mennesker som ville hjelpe den grunnstøtte fremmedkaren påsto hardnakket at dette ikke var Harstad, men Sjøvegan.
  Rådmannen grublet over dette i et års tid før det sakte gikk opp for ham at det muligens kunne finnes noe bortenfor Harstad og det digre skjæret de kalte for Hinnøya.
  Byggingen begynte i april 1965, og brua skulle stå ferdig høsten 1968. Men høsten 1967 var brubyggerne blitt drit lei av å bygge bru. Den 22. oktober gadd de ikke å bygge mer. De mente den brua var ferdig nok, og åpnet hele skiten.
  De var blitt veldig sure og gretne nå, men det hjalp på humøret da de etter hvert fikk litt lønn for strevet i form av bompenger. De trodde i alle fall det en god stund, helt til de i 1981 oppdaget at det var de selv som betalte bompengene de mottok i lønn. Da ble de så forbannet at de kastet hele bommen på havet.
  Skjæret som de kalte Hinnøya som Harstad satt fast i var nå blitt en del av Norge. Folk utenfra ble etter hvert oppmerksom på denne nye brua, og mange tok seg turen over for å ta en titt på disse Harstadværingene som de bare hadde hørt om. Det gikk imidlertid ikke så bra, for Harstadværingene var fryktelig sky. De var ikke som andre folk nordfra, åpne og gjestfrie. Nei de var redde for alle disse fremmede som kom for å se på dem. Enten gikk de og gjemte seg, eller de ble sinte og begynte å sloss. Planen om å få bukt med innavlen gikk i vasken. Harstadværingene ville ikke ha noen innblanding utenfra.
  Det ble gjort noen forsøk med å sende vernepliktige soldater sørfra opp til Harstad, men det fungerte dårlig. Harstadværingene ble livredde.
  Det ble også oppdaget ei lita husklynge i motsatt ende av skjæret. De som bodde der sa det het Lødingen. Det ble også sendt en del soldater dit, og til alles store overraskelse så var ikke menneskene i Lødingen det minste redde. Jentene der kastet seg formelig over soldatene. Akkurat det er en annen historie, men det finnes i dag mennesker med sine aner fra Lødingen i hver eneste krok av Norges land. Det ble så mye av det gode at det ikke ble tid til eksersis og andre militære gjøremål. Forsvaret valgte derfor å legge ned hele fortet i Lødingen. Nes fort.
  Det er på sin plass å nevne at det i dag finnes planer om bygging av ei ny bru fra skjæret og over til fastlandet. For å unngå innblanding, og for ikke å skremme Harstadværingene unødig, er planen å bygge denne brua nærmere Lødingen.
  Det er sikkert en god ide. Harstadværingene trenger ikke å få vite om brua en gang, og Lødingen folk kan reise over å besøke sine slektninger de har fått så mange av rundt om i landet.


  innlegget er forkortet. BBM

 6. Sissel Olsen Says:

  Sandnes feirer i år 150 års byjubileum, og er dermed ikke en av de «nye» byene ala Askim og Jørpeland. Jeg er født i 1954, og byen var blant de byer i Norge som jeg lærte om når jeg gikk på skolen, så her må du ha et hull i utdannelsen ;-).

 7. Andreas Wessel Says:

  Som siddis som er vannt til at byen sin blir ranket på topp i samtlige levekårsundersøkelser blandt de største byene, kåret til landets beste næringsregion de siste 5 årene, størst vekst, geografisk nært kontinentet og storbritania, med bilferger til begge steder, landets beste restaurant (kvalitet og trend) tilbud utenfor Oslo, internasjonal lufthavn som en en slipper å betale 180 kr i flytog, eller har fjell i mellom, men er lett å nå for både samtlige kommuner på jæren og rogaland fylke.
  Sammenhengende tettsteds messig så har vi forlengst plassert Trondheim i antall innbyggere og Bergen med sine nesten 500km2 står for telling med dagens vekst.
  Arkitektonisk så har byen i tilegg til moderne arkitektur og høyhus (pga arealmangelen) (Norges tettest befolkede by, med 3 ganger folketettheten til Bergen og Trondheim), også bevart middelalderbyen, gamlebyen (Europas største trehusby).
  Ellers er de fleste stilarter fra den 900 år gamle domkirken til dagens evigvoksende by og byregion.
  Utover byen Stavanger er den sammenvokst med nabobyen Sandnes som er et småbyalternativ til avveksling, men med side 65 000 innbyggere er Sandnes i dag i prosessen med å voksse forbi Tromsø.
  Norges største kjøpesenter kvadrat ligger der, like ved IKEA som har vært i sandnes siden begynnelsen av 80 tallet, norges lengste gågate er også i nabobyen.
  Stavanger ligger på den relativt flate jærhalvøyea som gjør infastrukturen der god, med 4 felts motorvei siden begynnelsen av 1979 årene, Bergen som er innemura av fjell fikk sin første 4 felts motorvei først på 90 tallet.
  Stavanger er også og har i flere tiår vært norges mest internasjonale by, med amerikanske, britiske, franske, nederlandske skoler,stort antall både vestlige og ikke vestlige utlandinger og nye landsmenn bedre integrert en de fleste byer i landet. flerkulturelle bydeler som storhaug, med mange billige spisesteder fra både midtøsten, tyrkia, japan, thailand, etiopia og moderne delikatesse cafe/spisesteder med fokus på goderåvarer.
  over 200 sjenkesteder, kulturby 2008, holmen området, med alternativt uteliv til den mainstreem vågen og lysløypa med sine mainstreem barer tett i tett, er holmen med sine fargerike hus et fristed for byens kunstnere, forfattere, intellektuelle,åpne mennesker og tereotyper. Der er det forskjellige cafepubber etter musikk og stemning, homobar/dansebar, vegetarrestaurant, amerikansk deli, fransk cafe med over 100 forskjellige kaker, egen sjokolade cafe, med hjemmelaget sjokolade som også har sjenkebevilgning og man kan få seg whiskey som passer til en mørk sjsokkis ect.
  Ellers så er byen i nærhet av fjell, åpne landskap, lange store sandstrender med sandyner som har noe av nord europas beste surfemuligheter og et stort og voksende miljø for dette.
  osv osv blabla ,- og så plasserer denne nissen Stavanger bak steder som svolvær og namsos og enda værre – Bergen! what the deuce!!
  Greit nok at denne redaktøren skriver egne meninger i ei lokalavis for en by på størrelse med en gjennomsnittlig bydel i Stavanger, men dette var drøy kost 🙂
  Er det bare dialekten sin feil?

 8. HanaPipers Says:

  🙂


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: