Norges beste byer

mandag 4. januar 2010
 
 

BARE SLÅTT AV BERGEN: Tromsø. Foto: Jon Terje Eiterå

Bergen er en liten europeisk storby og er en klar vinner. Tromsø er like trygg på andreplass. Og i bunnen? Beklager, Bodø og Fauske.

Jeg har skjønt at lister er en viktig del av blogger. Her har jeg forsømt meg. Jeg lover å gjøre noe med det, og begynner med oversikten over Norges beste byer. Jeg har hatt en sånn liste lenge. Det er fem år siden forrige revisjon, så da passer det bra med en ajourføring ved inngangen til det nye tiåret.

Norges beste by? Mitt grunnleggende vurderingskriterium er dette: Hvor attraktiv er den enkelte by å besøke for et voksent menneske? Aktuelle momenter er natur, kultur, opplevelser, aktiviteter, arkitektur, mennesker; byens atmosfære, særpreg og urbane vennlighet. Jeg har besøkt samtlige av de byene som er vurdert.

Min opprinnelige liste inneholdt de 52 stedene jeg som barn lærte var byer i Norge. Nytt for listen i 2010 er at jeg også har tatt med nordnorske tettsteder som har fått bystatus de senere årene.Min hjemby Harstad, byen i mitt hjerte,  er naturligvis ikke med på listen, det ville ha vært urettferdig mot de andre byene.  Til sammen er da 59 byer med på listen.

Det opereres i offisielle sammenhenger med p.t. nærmere 100 byer i Norge.  Det får så være. Byene Askim, Hokksund, Kolvereid og Mysen skal for så vidt være glade for at jeg ikke har inkludert dem i oversikten.

 Here we go:

 1. Bergen

2. Tromsø

3. Trondheim

4. Ålesund

5. Oslo

6. Hammerfest

7. Svolvær

8. Fredrikstad

9. Kristiansund

10. Kristiansand

11. Alta

12. Drammen

13. Lillehammer

14. Molde

15. Narvik

16. Haugesund

17. Vardø

18. Honningsvåg

19. Brønnøysund

20. Vadsø

21. Tønsberg

22. Egersund

23. Kirkenes

24. Arendal

25. Sandnessjøen

26. Namsos

27. Stavanger

28. Skien

29. Stokmarknes

30. Sortland

31. Moss

32. Kongsberg

33. Notodden

34. Halden

35. Røros

36. Grimstad

37. Risør

38. Kragerø

39. Porsgrunn

40. Tvedestrand

41. Flekkefjord

42. Mandal

43. Mosjøen

44. Lillesand

45. Bodø

46. Steinkjer

47. Levanger

48. Kongsvinger

49. Hamar

50. Gjøvik

51. Florø

52. Rjukan

53. Finnsnes

54. Sarpsborg

55. Horten

56. Mo i Rana

57. Leknes

58. Fauske

59. Holmestrand

Noen vil kanskje reagere over den ulike vurderingen av fylkeshovedstedene Tromsø og Bodø. Til det kan sies: Verken Bodø eller Tromsø har vakker arkitektur, men der Tromsø er styggvakker, er Bodø stygg. Tromsø er en kompakt by, mens Bodø har lagt høgskolecampusen 13 kilometer fra byen og har en jagerflybase midt i sentrum.  Befolkningen i begge byer bærer i seg fylkeshovedstadens arroganse og breiflabbete selvtillit. I Tromsø er disse egenskapene kombinert med sjarm og selvironi. Og Tromsø by har natur. Samlet gir dette som resultat at man gleder seg til å reise til Tromsø. Jeg har ennå ikke møtt noen som gleder seg til en Bodø-tur.

56 kommentar to “Norges beste byer”

 1. Anders Horne Says:

  Hei Bård!

  En slik liste er selvsagt subjektiv – og må styres av deg selv. Toppen av listen ser også forholdsvis fornuftig ut. Selv om jeg etter åtte år i Tromsø opplever byen som delvis både oppskrytt og navlebeskuende…

  Men så var det nedover på listen din jeg lurer på hva i all verden som skjer. Rettere sagt helt på bunnen. Min hjemby Holmestrand.

  Sommeren er selvsagt genial i Holmestrand. Strender, båtliv og verdenscup i båtrace. I tillegg til flere golfbaner, idrettsannlegg og et flott havnemiljø.

  Men det er mer. Holmestrand er en av de få byene hvor ikke kjøpesenter-helvete har lagt alt annet i grus. Dermed er det liv laga for en rekke selvstendige kvalitetsbutikker innen klær og interiør.

  Og hvis du nå avfeier byen som et sommerfenomen. Også vinteren er topp. Slalåmbakke, hoppbakke (NM i hopp arrangeres her i 2010)og endeløse opptråkkede langrennsløyper. Og selvsagt skøytebanen som har fostret opp blant annet Roar Grønvold, Steinar Johansen og nylig OL-uttatte Mikael Flygind Larsen.

  I tillegg må vel sentral beliggenhet være et kriterium. 20 min til Horten, 25 til Tønsberg, 25 til Drammen og under timen til Oslo. For større ski-opplevelser, 45 minutter til Kongsberg.

  Nei, her kreves en opprydning – og et voldsomt byks for «Byen under Fjellet». Bak Finnsnes! Bak Moss! Bak Fauske!

  • baardborch Says:

   Et strålende forsvar for Holmestrand. Vil bli tatt med i vurderingsgrunnlaget for neste revisjon!

   • Per Parker Says:

    Her er det ingen ting å blir verken sint, glad, lettet, fornøyd eller noe som helst annet enn nysjerrig. Redaktøren presenterer sin egne subjektive mening i noe som til en viss grad bærer preg av å være en blog. Den har liten verdi som en meningsytring og ingen verdi som et journalistisk produkt da den er så dårlig begrunnet. Jeg er derfor noe overrasket over at det faktisk er en redaktør som skriver dette.

    Hvis man skal kunne ta stilling til denne rangeringen så må man få i alle fall noen holdepunkter på hvorfor listen ble som den ble. Redaktøren har løselig ramset opp stikkord for hva han legger til grunn. Uten at de gir noe bedre forståelse av hvorfor han rangerer som han gjør. Jeg vil kanskje heller påstå at de gjør det vanskeligere å forstå. Hvis han ønsket å gjøre en rangering man kunne ta stilling til så måtte han ha fortalt oss hvilke kriterier han legger til grunn (i rangert rekkefølge) og hvilke begrunnelser han har for i alle fall de 3-4 øverste og de 3-4 nederste på lista. Slik dette er lagt frem er det helt umulig å være verken enig eller uenig i rangeringen. Så sender han noen ballespark til Bodø (tydelig at han vil ha jagerflybasen til Evenes) som får dette til å ligne mer på et personlig vendetta enn en meningsytring.

    Jeg synes det er sjaskete håndtverk. Og jeg håper HT holder høyere journalistisk standard enn dette.

    Til slutt vil jeg fortelle deg litt om arroganse Mr Redaktør. Vi som har bodd litt rundt om i landet har lært oss at menneskene rundt oss er de samme uansett hvor man bor. De tenker de samme tankene, føler de samme følelsene og er verken mer eller mindre arrogante en naboene vi hadde i andre byer. Men det er enkelte profiler i alle byer som stikker hodet frem og ødelegger for alle. Harstadværinger omtales både som drittsekker og arrogante maktmisbrukere. På grunn av påfunnene til noen få.

    Jeg minner om at sykehuset i Harstad ble tildelt ledelsen av sykehusene i regionen. Det ble øyeblikkelig startet en slakteprosess på de andre sykehusene for at sykehuset i Harstad skulle vokse. Det endte med at sykehuset i Harstad mistet ledelsen av sykehusene etter at UNN grep inn. Husker du dette?

    Du husker kanskje også at Harstad i årevis kjempet for å få sin egen kortbaneflyplass. Når det ble klart at det ville dere aldri få så brukte dere heller kreftene på å prøve å få lagt ned den i Narvik.

    Harstad ville også markedsføre seg som Lofoten. Det var vel gjerne etter at dere hadde anstrengt dere for å få lagt ned sykehuset i Gravdal.

    Og nå har du altså bestemt deg for at dere skal krangle dere ut med saltenregionen også.

    Lykke til!

  • Turist ikke fastboende Says:

   Du nevner goder som fastboende har glede av ikke hvordan vi som utenbys fra ser byen.
   Jeg har vært flere ganger i holmestrand men kjørt desto flere ganger forbi og det er vel stor grunn til at man sjlelden stopper der lengre hvis man er i de trakter. Holmestrand har nok fått en fortjent plass på listen. Forøvrig så bruker vel horten de samme golfbanene som trekk plaster og tønsberg er vel sommerbyen fremfor noen av vestfoldbyene.

  • Listen Says:

   Nå har jeg vært i alle byene i Norge i følge denne listen og sågar bodd i flere av de. bergen som turistby er det den er prøv og bo der fast blant køtrafikk og sotrastriler. Bergenserne er i fåtall ekte bergensere de fleste man kaller bergensere kommer fra stilelandet og de er ekstra høylytte og plagsomme etter mer en en halvtime i deres nærhet. Men byen er en turistmagnet så skal gi deg den. derimot og plassere tromsø så høyt kan bare forklares i at denne listen er skrevet etter en meget hyggelig og berusende tur på beyn og at du kom hjem og ramlet over tastaturet.Byen er skitten og folk er hovne oppblåste drittsekker. De må på en måte være en særdeles nord norsk forkjærlighet siden du greier å putte de nord norske byene så høyt da vi mangler spennende arkitektur mye betongklosser oppe i nord. Tønsberg, kragerø, grimstad, kristiansand og mandal burde vært mye høyere de er innbydende byer og se på og det er svært behaglig å være turist der. Men smaken er som baken den er delt.

  • Jøran Says:

   Men hva er dette? Et PR stunt, eller? Denne artikkelen forteller mer om deg, Bård, enn om byene på lista. Du må være lite bereist, og kan umulig ha vært i alle byene…for da ville ikke lista sett slik ut. Jeg har derimot vært i de fleste av disse byene og vet med sikkerhet at samtlige plasseringer er feil. Men ville du bare skape blest om bloggen din har du jo lyktes..

 2. Thor-Arne Ervik Says:

  Vel, vel.. Bodde 3 år på Fauske, og jeg kan si diplomatisk at alle småsteder har sin sjarm. Men, plasseringen av en vanvittig svær marmorbauta midt i rundkjøringa var jo prikken over i’en. Når det er sagt, gledet jeg meg til turer inn til Bodø.(for å se Glimt selvsagt) Naturen rundt er ganske fin, men selve Bodø by er preget av for mye grått, når du er i Bodø så må du helt ut mot kaia eller moloen for å kunne ane at det er mer hav der ute.

 3. F Olsen Says:

  Må si jeg steiler over Kristiansund på en 9.plass. Ka farsken! Tror heller jeg da tar en Bodø-tur…

 4. marianne store Says:

  Tønsberg under Narvik (der kulturskolen er rasert bl.a!), nei vet du hva – jeg vokste delvis opp i Tønsberg – og et sjeldent rikere og mer aktivt kulutrengasjement/produksjon, på tvers av alle politiske leire, skal du leite LANGT etter: Vestfoldfestspillene, Slottsfjellfestivalen, Jaga Jazzist, Frøy Aagre Band, deler av The National Bank, filmfolk, skuespillere og forskere – byen syder om sommeren, har fylkets koseligste julegate, vikinge/middelaldermuseum, Slottsfjellet – og ta deg for all del en tur innom legendariske nordbyen og «Maskinistenes Hus» og en herlig Middelalderfestival, samt noe av det beste kinotilbudet og snart Norges største og nyeste kino (Kilen) i drift, og en rik skjærgård med et fantastisk båtliv.

 5. orjanv Says:

  koselig å se gamle fokus kino i bakgrunnen til venstre. vekker koselige minner om tiden da det var bare en stoor sal. Også området nord for kinoen er ikke revet ennå (eller bygd nytt).

 6. Jostein Says:

  Stavanger på 27. plass? Hvilket kriterium er det som ligger til grunn for en slik vurdering? Det kan umulig være noen objektive kriterier: Stavanger-området har i flere tiår ligget i norgestoppen i folkevekst. Det er en by med en lang historie, flott arkitektur, halvparten så mye regn som i Bergen, lavere ledighet og høyere snittlønn. Så hva er det man tenker på i Harstad?

 7. Martin Andreassen Says:

  Enig med det meste på listen din, men reagerer litt på at Alta og Narvik er plassert så høyt opp. Har bodd i Alta. Litt liv på torget på lørdagene og brukbart uteliv, men forutenom det en kjedelig by og en av Norges verste og lengste 60soner. Mitt møte med Narvik er et rotete sentrum, hissige trafikanter og en konstant plage av asfaltstøv i lufta, men du skal ha ros for å ikke automatisk sette Narvik nederst, som (ny) Harstadværing. 🙂 Har vært i Mosjøen ved flere anledninger. Hyggelige mennesker, bra uteliv der man kan møte folk i alle aldre og faktisk komme i kontakt med dem, i motsetning til mange andre byer. Bra klima med fantastiske sommertemperaturer til å være i Nord-Norge, og en kommune som prioriterer ungdom. Da blir det galt å plassere byen så langt ned, og under de to ovennevnte byene.

  • Kontakinte Says:

   Narvik centrum er alt annet en rotete. Gate 1, 2, 3,4 osv. Kor vanskelig e det ?

   • Martin Andreassen Says:

    Ok, kanskje ikke så rotete strukturmessig sett, men det jeg prøver å si er, ja, lite pent, rett og slett.

  • M.Amundsen Says:

   Reagerer også på at Alta er så høyt…det bør være påkrevd at man kan hege opp julegate over veien og ikke langsetter husene. Har liksom aldri funnet ut hvor sentrum er. Og rektangulære bygninger fra 70 tallet kan da umulig ha noe sjarm. Ser ut som Telenor har bygd Alta

  • M.Amundsen Says:

   Reagerer også på at Alta er så høyt…det bør være påkrevd at man kan henge opp julegatepynten over veien og ikke langsetter husene. Har liksom aldri funnet ut hvor sentrum er. Og rektangulære bygninger fra 70 tallet kan da umulig ha noe sjarm. Ser ut som Telenor har bygd Alta

 8. PK Says:

  Tromsø er et forferdelig sted. Verre enn Bodø. Men det er jo politisk korrekt å hausse opp «storbyen»(som innbyggerne selv kaller det)Tromsø.

 9. Ola i Bodø Says:

  Hvis redaktøren har tatt seg tid til å vandre rundt i alle norske byer for å vurdere skjønnheten, tyder det på at han har for lite å gjøre. Har mannen virkelig vært i alle disse byene? Og hvor lenge i hver? Kåringer er stort sett bare dumt, og at en mann skal gjøre dette ut fra synse-prinsippet, er bare trist.

 10. Thomas Says:

  Denne kåringen virker lite objektiv. Tromsø på 2 plass? Hva er så fint med flere falleferdige skur i sentrum av en by?
  Hva er kriteriene dine? Merkelig kåring spør du meg!

 11. Per Says:

  Dette må nok ses på som et krampaktig forsøkt fra HT-redaktøren på å gjøre seg bemerket. I vår landsdel finner vi en markant og dyktig avis-redaktør. Han heter Hans-Kristian Amundsen i Nordlys. Han skriver godt og reflektert og får ofte fortjent oppmerksomhet. Dette plager tydeligvis HT-redaktøren. Men dessverre Bård Borch Michalsen, dette forsøket ble for dumt og platt. Trist, rett og slett.

 12. Stian H. Says:

  Tromsø har natur? Men ikke Bodø? Tull og tøys. Som innflytter i Bodø (er fra Harstad sånn egentlig), så kan jeg si at byen har masse flotte naturopplevelser å by på. Vel så mange som Tromsø. Du bør jaggu ta deg en tur hit, så skal jeg vise deg at Bodø som by har kommet seg veldig de siste årene! Og naturen; den har alltid vært slående vakker her

 13. Hj Says:

  Når man ikke har noe pent å si om sin egen by, så er det vel greit å slenge dritt om andre. Det har vi jo sett fra Harstad i årevis. Som en annen skriver, det er bare trist.

 14. Anders Says:

  Bare å kalle naturen rundt Bodø for ufin sier jo sitt om hvor useriøs denne «undersøkelsen» er. Åpenheten, at fjellene ligger i akkurat passe avstand (slik at man ikke synes de er pressende, men at man likevel ser dem), et fantastisk omland med utrolig mange fine badeplasser/turmål kjennetegner Bodø sin natur for de aller fleste som bor her.

  Nå er naturen de aller fleste plassene her i Nord fin. Men Bodø er en trivelig by med stor optimisme, utvikling og masse ting som skjer, så at dette er en typisk «Tromsmann» er ganske klart.

  Dette er bare en personlig blogg med en slags «undersøkelse», så skjønner ikke hva den egentlig har å gjøre som en «nyhet» hos f eks NRK. Heller håpløs dårlig journalistikk sier jeg i det hele tatt å ta den med for de plassene som gjør det.

 15. Konrad Says:

  Denne lista er så hinsides lite reflektert at den fortjener egentlig ingen oppmerksomhet. Skjønner derfor ikke hvorfor jeg orker kommentere. Men når Svolvær og Hammerfest blir rangert foran Kristiansand og Stavanger, i en kåring hvor «kultur, atmosfære, opplevelser og urban vennlighet» er lagt til grunn, da bør enten HT finne seg en ny redaktør, eller sende denne ut på tur.

  Inkompetansen har fått et ansikt. Gratulerer!

 16. Anders Says:

  Glemte å skrive at Bodøværingenes største problem er nettopp det at de er for lite flinke til å skryte av byen sin. Her må folk bli flinkere! De aller fleste jeg kjenner som er innflyttere stortives i byen og synes den er akkurat passe stor med alle ting som man trenger (bortsett fra Tippeligalag da). At folk fra Harstad klager på Mo (Nord-Norges 3. største by istedetfor dem) er vel også en fast gjenganger fra diverse innlegg 🙂

 17. ert Says:

  Å komme med en vurdering av byene uten å undersøke hvordan det faktisk er å bo i de enkelte byen er jo i seg selv en ganske imponerende prestasjon. Har redaktøren vurderte levevilkårene i Alta og Fauske? F.eks. opp mot de samme vilkårene i Tromsø? Hvis ikke, er jo dette fullstendig useriøst.

 18. Jostein Lapp Says:

  Dette er den mest patetiske kåringen noensinne, det at du faktisk orker å irritere en helt befolkning skjønner jeg ikke. For det første bor du i Harstad, jeg gjentar, du bor i Harstad? Det lenge du har vært ifra Harstad var når du skulle til Narvik på helgetur, skjerp deg. Du burde ikke få lov å skrive en slik kåring, verre blir det når du skriver slikt om Bodø? Aldri i mitt liv har jeg hørt noe mer dummere enn det du påpeker, rett og slett idiotisk. Det er tydelig at du ikke engang har orket å ta deg bryet å begrunne det du mener. Dette er det dummeste jeg noensinne har lest. Du burde ikke få lov å holde på med noe som heter journalistikk.

 19. Roger Says:

  Hva mener du at Tromsø er en kompakt by.?
  Om du gjør litt research vil du finne ut at Tromsø er en av de byene i verden med lavest befolknings tetthet (personer fordelt på areal)

 20. Leifern Says:

  Faen, du e en patetisk fyr du! Du tør ikke plassere Harstad på denne lista, og ka e grunn til det om æ tør spør? Du har vel kanskje bodd der så kort tid at du ikke kan mål Harstad opp mot alle andre bya du har vært og rota rundt i? Tulling!!

 21. Bodøværing Says:

  Hva skal man si til dette… Du bidrar i alle fall ikke til mer samarbeid mellom byene i nord. Det kunne vi trengt mer av.

  Som blogger i et land med ytringsfrihet kan du selvsagt skrive hva du vil, men jeg må innrømme at jeg stusser litt over at dette sprøytet er skrevet av en avisredaktør.

  • ert Says:

   Godt poeng! I romjula skrev redaktøren i Avisa Nordland en klar leder der han levner liten tvil om at hele landsdelen må stå bak kravet om at Statoil ikke må bygge ned i Harstad. Vi ser jo i hvilke miljøer samarbeid forfektes….

   I landsdelen synes jeg faktisk miljøene i Tromsø og Bodø mottar mye urettferdig kritikk. Da spesielt fra byer som sliter kraftig med å beholde sine kompetansemiljøer. Hvorfor ikke begynne å jobbe mer aktivt for sine egne byer fremfor å rakke ned på andre?

  • Aterg Says:

   Meget godt poeng. Dette var intet annet enn ondskapsfullt sprøyt som bidrar til å brenne broer heller enn å bygge dem. At dette publiseres i et slikt fora, i kraft av rollen som sjefsredaktør er høyst forunderlig og uklokt.

 22. Blah Says:

  Snakk om å drite seg ut.

 23. fauskegutt Says:

  på hvilket grunnlag lager man en sånn liste?? uten utfyllende forklarling på dine meninger, dette er ikke noe annet et tidsfordriv med å rakke ned på andre byer-.- dette er et totalt useriøst innleg av null verdi.

 24. Bodø city Says:

  Har du røyka sokkan dine i romjula? Tvila på at du har vært i alle disse byan. iHusan Storgata i Tromsø er jo forresten i ferd med å ramle sammen. Det er vel heller få byer i Norge som har en nærhet til naturen som Bodø og Tromsø… Godt forsøk!

 25. Jakob Eitrheim Says:

  Beklager herr redaktør, men der dreit du på draget, du som alle andre. Overgangen til 2010 er ikke starten på et nytt tiår, men starten på det siste året i det første tiåret i det 21. århundre. Tenk på dine egne feiringer: Slutten på ditt første tiår feiret du ved utgangen av ditt tiende år, på din tiårsdag, ved starten av ditt ellevte år. Det samme skjedde ved overgangen til 2000: Alle feiret inngangen til et nytt årtusen, men det skjedde egentlig stille og rolig først et år senere. Det gjelder å holde tunga i rett munn… Godt nyttår, forøvrig 🙂

 26. Jakob Eitrheim Says:

  Bergen som nummeer 1? Kan det ha noe med kona sån påvirkning å gjøre?
  Ellers savnet jeg Odda på lista, men regner ikke med at hovedstaden i Hardanger skårer særlig høyt på en slik rangering, uansett…

 27. Mandeln i grøten Says:

  Wow, for en hinsides subjektiv og useriøs kåring. Du har virkelig tråkket ut i feil salat! Å bedømme Tromsø som en av Norges fineste byer, over eksempelvis Trondheim beviser bare at du må ha røyket noen kuriøsiteter da du la inn denne listen. Må også ta med at oslo knapt kan kalles en «pen» by. Det er et hull i den norske naturen, uten plan eller stil.

  Er helt enig med bodø ikke har noe slående vakker by-kjerne, men det er andre kuriøsiteter du nokk burde forklare grundig når du som «seriøs» redaktør prøver deg på en slik liste som du her lager. Her faller blandt annet Narviks kunstige høye vurdering. Narvik er da sannelig en av de aller styggeste byene i Norge. Stavanger, Gjøvik og Moss er derimot kommet ufortjent langt ned.

  Men når alt er sagt, så er du redaktør i en ubetydelig, liten lokalavis og bærer ikke mer vekt i dine utsagn enn hvilken som helst annen person

 28. isqueen Says:

  Va litt arti å se at Bergen va den einaste som kom foran oss på lista. Skjønne eigentli ikke ka alle klage førr. D e vel lov å lage ei harmlaus liste? Herregud, hadde æ laga dein samme lista, så hadde ingen gidda å bry sæ, men når en litt mer profilert fyr har laga nokka, så går aillle amok. Hadde d her vært i ei avis, så hadde æ skjønt d, men d e en blogg, å i blogga ska man vel få lov til å si kan man vil utn å bli tråkke ner i søla av alt som kan krype å gå. Syns d her e førr dårli.

  • Anders Says:

   isqueen, hele problemet er jo at det ER publisert i en avis, Harstad Tidende, og i tillegg plukket opp av alt fra Nrk til Tromsøaviser. Det sier vel det meste om hvor dårlig stilt det står til med de avisene og hvor mye de trenger slike agurknyheter. En slik liste bidrar bare til å skape motsetninger. Og i tillegg bruke mesteparten av teksten etterpå til å rakke ned på en annen by som han helt tydeligvis ikke har noe peiling på i det hele tatt, og samtidig rose den «samme» byen i sitt eget fylke (Bodø og Tromsø er veldig like, med fin natur og bra framtidsoptimisme og utvikling, selv om urbaniteten og bykjernene i byene selvfølgelig ikke er av de vakreste).

 29. Dan Says:

  Kom ikke å innbild meg at du har vært tilstrekkelig lenge nok i alle disse by til kunne vurdere dem opp i mot hverandre slik du gjør! Tviler faktisk på at du har vært i samtlige!
  Om det er riktig, så innebærer vel det at dette er rent subiektivt SVADA. Skjer det virkelig så lite i Harstad & omegn at HT er nødt til gulpe opp slik magesyre?
  Har mister all respekt for lokalavisen for Harstad. Betrakter den som et useriøst bygdeblad!

 30. Barry Schønningsen Says:

  Synes listen er grei jeg, men faktisk har jeg etterhvert begynt å like Bodø bedre enn tidligere nettopp fordi jeg har oppdaget den flott naturen rundt byen. Keiservarden og friluftsområdet der er nydelig, og se på utsikten mot sør da, Børvasstindene – fantastisk flott. Ellers så burde jo Harstad vært på denne listen hvis den skal være seriøst ment. Jeg bor selv i byen, og den er jo stygg da. Beliggenheten er flott, naturen er og flott, men se på sentrum. Hva husker man etter å ha kjørt gjennom Harstad – ingenting.

 31. Arnfinn Olsen Says:

  Hei!
  Som Helgelending og relativt nøytral, er det en del å undres over i din liste. Sandenessjøen på 25.- og Mosjøen på 43. plass for eksempel, skulle jeg gjerne sett begrunnelsen for.

 32. johnny kristiansen Says:

  Morsom sak. Alle slike kåringer er jo selvsagt mer eller mindre subjektive; mer eller mindre avhengig av vår egen bakgrunn. Likevel er jeg til stadighet overrasket over hvor sur og sint mange nettdebattanter synes å være.Hvorfor ikke vise litt mindre ensidighet og ta ting med en smule humor og uhøytidelighet.
  De kan jo begynne med å lage sin egen liste.

  Bergen og Trondheim på topp. Joda der vil nok mange nikke gjennkjennende. Kristiansund, Tromsø og Trondheim likeså; dog av litt ulike årsaker. Selv synes jeg absolutt Narvik har sin sjarm med fjell, fjord, jernbane og et monumemtalt rådhus og Folkets Hus i sentrum. Gjøvik ligger vakkert til i bakkene ved Mjøsa og har sin fine hvite trebebyggelse. Svolvær, Harstad og Brønnøysund er pene småbyer med flott omegn hva natur angår. Molde ligger tilsvarende til ved Romsdalsfjorden. Sørlandsbyene har jeg dessverre mindre egenkunnskap om. De må komme høyt på enhver liste vil jeg tro. Snurpete pietisme kan om mulig dra litt ned. Røros,Kongsberg, Fredrikstad, Halden og Sarpsborg er jo gamle byer med særpreg. Nei, det blir vanskelig å lage ei rettferdig liste, men morsomt likevel at noen forsøker.

  JoKr


 33. […] redaktør! Jeg mener at… Per Parker på Norges beste byerjohnny kristiansen på Norges beste byerArnfinn Olsen på Norges beste byerBarry […]

 34. Surfeline Says:

  Hurra for deg Bård. Dette er virkelig morsomt. Jeg ler så jeg griner. Godt at det er noen som kan få litt liv i befolkninga. Stå på! Pirk litt i den norske folkesjela.

  • F Olsen Says:

   Ja, det var helt utrulig som folk hisser seg opp over en morsom og uhøytidelig kåring! Virker nesten som det er en del lesere som virkelig behøver litt psykolog-hjelp…

 35. Ole Kr.H.Myhre Says:

  Virkelig morsomt at folk fra hele landet har fått med seg denne saken og ikke minst at de blir så provoserte som de blir,lol:D

  Må ta av meg «hatten» for dette,he,he,provosering er en kunstform,det gjelder bare å vite hvor mindreverdighetskompleksene til folk LIGGER,så er det bare å «trykke i vei» på kreftbyllen,for den er «ØM» som faen den,ha,ha,ha:D

  Men uansett så er dette en SUBJEKTIV vurdering fra Redaktøren på hans egen BLOGG,IKKE som en del av NYHETSARTIKLENE,som mange synes og ikke klare å skille mellom,men sånn går det når man bare leser Facebook dagen lang og ikke nyheter,lol:D

  MIN vurdering:

  Bergen er utvilsomt den rent arkitektonisk PENESTE byen i Norge sammen m Røros,særlig m tanke på den eldre delen av byen,og ikke minst de 7 fjelltoppene rundt,mens når det kommer til underholdning og aktivitetstilbud,så stiller selvsagt den største byen,Oslo,i en egen klasse for seg med alle sine puber,konserttilbud osv…

  Har selv bodd i Bodø i 2 år,og for å være ærlig,så var ikke akkurat utseendet på byen det jeg brydde meg mest om,men de har jo Glasshuset tross alt,som gjør at man kan være «utendørs» året rundt,noe Harstad burde bygget forlengst og forsåvidt ALLE byer m så kalde temperaturer på vinterhalvåret som Harstad,Bodø,Tromsø osv…

  Så hva som er Norges «Beste Byer» er opp til den enkelte å bedømme…Det er sikkert noen blod-patrioter som tilogmed synes at Båtsfjord er en fin by f.eks:D (Båtsfjæringer muligens,lol:)

  P.S: Hvorfor HARSTAD ikke er med i «kåringen»,sier seg vel selv hvorfor…:)

 36. Knut Sætre Says:

  Hyggelig at mitt hjemsted, Stokmarknes, er helt oppe på 29. plass.

  Det minner meg om en historie fra 1999, rett etter at kommunestyret i Hadsel høytidelig hadde vedtatt at Stokmarknes skulle søke om bystatus.

  En venn av meg kjørte over Børøybrua og inn i Stokmarknes sentrum med sin syv år gamle sønn i baksetet. Stolt forteller pappaen at Stokmarknes nå skal bli by. Syvåringen ser seg forundret rundt, før han utbryter: – Skal de bygge en by her?


 37. […] av Bodø enn av Tromsø. I en uhøytidelig kåring av Norges beste byer å besøke på nyåret (her!) plasserte jeg Tromsø på andreplass og Bodø på 45. av de 59 byene, og jeg skrev: Befolkningen i […]

 38. Jon Sørensen Says:

  Hvor lenge siden er det du var i Drammen? Denne byen fremstår nå som en flott by, både for innbygere og besøkende. Hvor mange byer kan skilte med badestrand midt i byen. Flotte turveier er anlagt langs elven. Man kan gå rett fra sentrum og inn i «marka» på en deilig tur i skogen., både sommer og vinter. Nesten hele byen er pusset opp. Du kan ikke ha besøkt Drammen på en stund. Har ikke vært i alle byene på lista, men nesten. Synes forøvrig at både Tønsberg og Mandal burde vært høyere opp.

  PS: Jeg synes Harstad er ganske OK. Ta den med på listen din.

 39. Trond Bjørkli Says:

  Jeg synes også at påpekingen av en jagerflybase i Bodø vitner om en slags vendetta mot byen. Både Tromsø og Bodø har arrogante tendenser mot resten av sine respektive fylker, men jeg skal ikke uttale meg om hvem av dem som er best/verst, det blir en vanskelig oppgave

  Litt overrasket over at Harstad ikke er med, når de to andre sildeoljebyene, Bodø og Tromsø, er med


 40. 50.gjøvik?
  yousaidwhat?


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: