Tøffe tak på Stamford Bridge

fredag 1. januar 2010

Tom Henning Øvrebø ble Fotball-Englands fremste hatobjekt i fjor da han i mai dømte Chelsea-Barcelona i Mesterligaen.  Et poeng som ikke har vært nevnt så langt, er at vi nordmenn aldri har hatt det lett på Stamford Bridge.

Chelsea røk i mai ut av Mesterligaen da Barcelona fikk en sen utligning på Stamford Bridge. Selv om de hadde mer enn nok sjanser til å avgjøre selv, og selv om Barcelona fikk en tvilsom utvisning, la spillerne det meste av skylden på dommer Tom Henning Øvrebø. Mange stygge ord ble uttalt om mannen langt nordfra, fra et utkant-land hvor kunnskapene om fotball er minimale.

HARDE TAK: Slaget på Stamford bridge.

Så bør britene være litt ydmyke, for hadde været i den engelske kanal vært bedre  i september 1066, kunne Norge ha vært den europeisk stormakten,  hovedsetet for et imperium, og flere norsk ord enn slalåm, quisling og fartslek hadde tilhørt klodens fellesvokabular. Det var på Stamford Bridge i York slaget sto i 1066, og de norske vikingene ble dessverre feid av banen;  de ble liggende igjen på slagmarken like most og grøtete som yorkshirepuddingen du spiste til kalkunen i går.  Resultatet kan forklares meteorologisk, men ikke desto mindre: Det ble hjemmeseier.

Historien har å gjøre med kampen om den engelske tronen, og i det videre forløp baserer jeg meg tankespinn fra Øystein Sørensen. Han er professor i historie, så tankespinnet er på et høyt nivå,  og her er tre viktige aktører:

■ Hertug Wilhelm av Normandie i Frankrike. Sikler etter den engelske tronen.

■ Harold Godwinsson, engelsk konge.

■ Harald Hardråde, 51-år gammel  norsk konge, halvbror av Olav den hellige, som ble drept 36 år tidligere av den nordnorske helten Tore Hund. Harald Harråde snøvler og raper etter herredømmet over England.

Wilhelm og Harald var begge underveis til England for å bekjempe den engelske kongen, fra hver sin kant. Wilhelm var først ute, men så satte vind i feil retning inn i kanalen mellom Normandie og England. Derfor nådde den norske kongen England først. De norske vikingene var slitne etter reisen. Sola steikte, og nordmennene la brynjene fra seg.  Mens de lot kroppene brunes i septembersola, ble de ved Stamford Bridge på lumpent vis overrumplet av den engelske kongen. Nordmennene kjempet godt, men var dårlig utstyrt, og tapte knepent. På fotballspråket kan kanskje sifrene 4-3 anvendes.

Så ble været bedre i kanalen. Normanner-hertugen Wilhelm kom seg over, gikk i land og møtte en sliten engelsk konge ved Hastings. Wilhelm vant lett, og fikk tilnavnet Erobreren.

Hva så hvis vinden hadde vært gunstigere i kanalen? Da hadde franske Wilhelm nådd England før den norske kongen. En sliten vinner av oppgjøret mellom Frankrike og England ville så ha møtt et velopplagt og uthvilt norsk lag, som ville ha feid motstanderen på Nordsjøen.  

Og da, da ville nordmennene ha innlemmet England i sitt kongerike. England ville ha blitt en norsk provins, og hva har ikke senere fulgt med?  India og Australia, store deler av Afrika….et helt imperium. Ungdom hadde strømmet til store norske byer som Oslo, Harstad og Tana for å lære koloniherrenes språk og skikker. Og fotballverden hadde sett på England som et provinsielt utenforland og Chelsea som et artig og eksotisk amatørlag som en sjelden gang klarer å hevde seg i UEFA-cupen.

For øvrig: Stamford Bridge,  som er Chelseas hjemmebase i London,   er ikke geografisk å finne på samme sted som Stamford Bridge i York, 25 mil nordøst for London. Det er ikke alle som klarer å skille det opprinnelige Stamford Bridge fra bydelen i London, ikke en gang drosjesjåfører, som historien fra Daily Mail som du kan lese her, illustrerer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: