Hyllet den protestantiske etikk

fredag 1. januar 2010

BIBELSK: Jens Stoltenberg. Foto: Guri Dahl, SMK

Statsminister Jens Stoltenberg hyllet den protestantiske arbeidsetikken i nyttårstalen.

Vi skal leve av hverandres arbeid. Ikke av andres arbeid, men av hverandres arbeid, sa Stoltenberg.

Statsministeren pekte på arbeidets betydning for vår felles velferd, og spilte slik på det som var sosiologen Max Webers forklaring av økonomisk vekst i det vestlige Europa; den arbeidsetikk som er grunnleggende innenfor protestantismen: Det er gjennom kontinuerlig og hardt arbeid  protestantisk kristne oppnår frelse.  Arbeidet er vår forsikring mot fortapelsen.

Jens Stoltenberg spilte på Max Webers strenger så det holdt. Han mante oss til hardt arbeid, advarte mot å tro at vi kan legge oss på sofaen og stole på oljeinntektene. De varer ikke lenge dersom vi ikke gidder jobbe. Det skrekkens eksempel han benyttet, hentet han fra det katolske Spania, der de trodde gullet ville vare evig og så ned på arbeidet.

Og for å understreke alvoret:  Innledningen til nyttårstalen hentet Jens Stoltenberg fra den bibelske fortellingen om Josef, faraoene og de syv magre år som fulgte de syv gode:

Nå kommer det sju år med stor overflod i hele Egypt. Men etter dem skal det komme sju uår, så all overfloden blir glemt i Egypt, og uårene skal arme ut landet.. (1. Mosebok, 41-29-30)

9 kommentar to “Hyllet den protestantiske etikk”

 1. Erling Says:

  Utviklingen i Norge kan summeres i ett enkelt ord: Innvandring!

  Innvandring er nå så mangt, men probleminnvandringen fra den 3.verden er i ferd med å eksplodere og ødelegge Norge. Ikke i dag, ikke i morgen, men definitivt innen 100 år.

  Denne typen innvandring øker antallet fattige her i landet. Det sier seg selv. Omtrent samtlige av disse går rett inn blant landets fattigste. Det øker også antallet uten utdanning. Med andre ord lager det enorme problemer for Norge.

  Min løsning? Bruk pengene vi i dag sløser vekk på å ta folk til Norge der de kan få 1000x virkning. For eksempel i Afrika. Ikke i Norge.

  Ja, dette betyr at man må pælme ut folk på grensene som *kanskje* har behov for hjelp. Men hvorfor skal disse som kommer hit med fly være mer prioritert enn afrikanske barn som sulter i hel i Afrika, og som aldri i sitt liv har sett et fly? Defintivit prioritering, og det kan virke kynisk. Men er det ikke slik at alle er like mye verdt? Hvorfor skal vi hele tiden prioritere noen få som klarer å komme til Norge, gjerne pga forfølgning o.l., framfor millioner av barn i Afrika som dør av sult hvert år?

  Fakta er at Stoltenberg og Arbeiderpartiet ødelegger Norge, samtidig som de fører en kynisk politikk. Kynisk mot de 100 000-er av folk vi kunne reddet i Afrika. Istedenfor later Stoltenberg og Arbeiderpartiet som om de står for en solidarisk politikk. Og jommen det klarer de ikke å lure norske velgere også, bare fordi det eneste alternativet i Norge er Frp.

  Våkn opp nordmenn! Dere er ikke solidariske ved å stemme Arbeiderpartiet. Dere ødelegger landet, og falskheten ved å tro at man er solidarisk er rett og slett kynisk og kunnskapsløs.


 2. Jens Stoltenberg trekker paralleller til bibelhistorien i sin nyttårstale men hva med resten av de bibelens budskap som blant annet ett av de ti bud: “Du skal ikke lyve?”

  Hva med å trekke dette budet inn i din “storflotte” og “tåredryppende” tale til dine medborgere Jens, du som vil like å gå under ryktet: en medfølende statsminister”?

  For dette budet har vel du tenkt mye på etter å ha lest bibelen Jens? Har du ikke? Og i bibelen står det også mye om hvordan man skal vise nestekjærlighet ovenfor sine medmennesker. Da tenker jeg spesielt på syke stoffmisbrukere, bostedsløse og alle de tusenvis av fattigstilte her i landet Jens.

  Hvis du tror du får nåde hos Gud med dine tomme ord som kun er skrevet og talt til det norske folk av egeninteresse, så tro om igjen! Dette året skal mange sannheter om dine svik avsløres til spott og spe for din regjering.

  Sann du mine ord Jens Stoltenberg.

  Var det noen som nevnte “blafemisk tale” fra Stoltenberg enn bare meg???

  Lise Tollefsen Slembe

  Borgerrrettighetspartiet (BRP)
  og HULK (help for youth in serious lifecrises)
  http.//www.hulk.no

  • Ark Says:

   Lise du bør kanskje rette deg litt etter bibelen selv?

   1Tim 02,11
   11 En kvinne skal ta imot læren i taushet; hun skal underordne seg. 12 Jeg tillater ikke en kvinne å opptre som lærer, heller ikke å være herre over mannen; hun skal være stille. 13 For Adam ble skapt først og så Eva. 14 Og Adam ble ikke forført, men kvinnen lot seg forføre og brøt budet.

 3. Arnt Says:

  Grunnforståelsen «å leve av hverandres arbeid» behøver kanskje ikke å knyttes til religion. Dog kan man ved grundige studier av årsak til en nasjons utvikling velstand og sund helse avdekke interessante samenhenger. Hvis en forholdsvis stor andel av sannheter og etiske standarder beskrevet i Bibelens nytestamente\protestantiske livsanskuelse er sammenfallende med holdninger hos nasjonensledelse og folket generelt, -så er ofte nasjonen over tid blitt rik og høyt utviklet.
  Dessverre kan man ikke se en slik varig utvikling vedr. andre trosretninger eller «ismer».
  Dog er ikke opplæing av folket til «arbeid for hverandre» hovedutfordring for Norge. Dette vet det nroske folk. Dog er det alvorligere at Statsministeren og deler av regjeringen, som han selv sier, «ikke vet på forhånd hva Norge må satse på fremover». Han ber om «idedugnat». Han påstår at Telenor ikke visste på forhånd at de skulle bli en global suksess. Dette er grov uforstand og villedende. Telenors ledeles har i 15 år hatt mål og tro på å bli så store som de er blitt. DERFOR HAR DE KLART DET !! Uten at man på forhånd har sett inn i framtiden og satt seg mål som man tror 100% på, -kan man ikke klare å bli noe annet enn det man er idag. Dette burde en nasjons leder forstå. At han ikke har noen MÅL å TRO vedr. hvor Norges fastlandsindustri og arbeid om 5 år er tragisk. Det er tøys å be om «idedugnad» blant hele det Norske folk. Regjeringen bør gjøre jobben sin og høre på dagens grûnnere og forskere. De har mange mål og drømmer som de tror 100% på. Der er gullgruven for Norges fremtidige arbeidsplasser. Slutt å stjel Norges folks penger til «regnskogfond og EU» for å posisjonere dere til egoistiske «superstillinger» internasjonalt. Sørg for fremtidige arbeidsplasser til barn og unge som vokser opp idag. Sørg for integrering og arbeidsplasser til de altfor store mengder innvandrere som dere har gjort til en del av den «Norske Familie». Det er vårt ansvar å ta vare på disse. Hva med å sette klare mål om at Norge skal ha verden best annerkjente universiteter og høyskoler om 7 år ? Hva med å la de unge slippe studielån og og gjeldsbyrder resten av livet fra de er 20 år ? Hva med å mene alvor med forskining og utvikling ved å lage mål om at vi skal ha «know how» høyest i verden på 10 områder ? Norges Regjering: vær ledere for det Norske folks utvikling og ikke stjel vårt lille folks penger til «egotripper» internasjonalt ! -Det er det vi har valgt dere til !

 4. bab Says:

  OVERBEFOLKNING I NORGE!?
  Det er årets, eller tiårets vits…Innvandring – rotårsaken til problemet i Norge? Også en vits…
  Problemet er arbeidspolitikken i Norge. Den støtter/insentiverer ikke nye arbeidsmarkeder. Vi er en overutdannet befolkning som ikke klarer å skape marked (I hvert fall ikke mer enn oljebransjen). Det eneste markedet som blir igjen er det statlige markedet, og den skaper ikke akkurat profitt, som vi må leve av hvis hjulet skal gå rundt…Altfor mange late og giddalause nordmenn/etnisk norske….Norge kan få diagnosen systemisk arbeidssky-kreft…Og det prøver Stoltenberg å gjøre noe med, på en diplomatisk, bibelsk og med en liten rød politisk skvett på, for å toppe det hele. Vi får se om det blir noe ut av det…Folk kan ikke gå til et arbeid/marked som ikke eksisterer…
  bab

 5. Ark Says:

  Kjære Bab.. Overbefolkning i Norge er nok ikke noe problem per d.d. Men om du ser på andre deler av verden, og har evne til og tenke deg 50år frem i tid med dagens utvikling vil du nok skjønne at dette problemet også vil gjelde norge og da hovedsaklig pga innvandring.

 6. Ole Kr.H.Myhre Says:

  DERFOR KAN KLIMAPROBLEMET BARE LØSES DERSOM RIKE LAND ER MED PÅ Å TA REGNINGEN FOR UTSLIPPSKUTT I FATTIGE LAND,sa statsminister Stoltenberg…

  Statsministererens EGNE ord,som VANLIG en REN KOPI av FREMSKRITTSpartiets (The PROGRESS-Partys) politikk,som har FOR LENGST foreslått NETTOPP å TA REGNINGEN for utslippskutt i FATTIGE land,såkalte KLIMAKVOTER,den HYKLEREN,akkurat slik HJELP TIL SELVHJELP engang var helligbrøde å uttale seg om,men som nå til dags er blitt “stuerent” og en HAUG med liknende eksempler som de RØDGRØNNE i kjent stil har STJÅLET fra FREMSKRITTSPARTIET,de HYKLERNE!!!

  Stoltenberg og de RødGrønne er IKKE løgnere,til d er de for “Nissete” og naive til å kunne være det,de er derimot HYKLERE som TROR at straks DE fremmer ett forslag som andre partier (som oftest FRP) har fremmet og blitt hundset og hetset for,så DA er det liksom “Stuerent” og “Godkjent” av en eller annen grunn:/

  Stoltenberg og de RødGrønne SKAL NED fra sine høye Pidestaller,for det er DE og KUN DE som har satt seg SELV DER,d er IKKE folket som har plassert dem der,som seg hør og BØR!:/

 7. pn Says:

  Stoltenberg i ledelsen for de rødgrønne (lommemannen, eller bulkejens på folkemunne) – må jo være steike hakke dum for å si det på fint norsk.

  Er fyren klar over hvor lange helsekøene i Norge er – mens de rødgrønne bygger ned helseforetakene ?

  Jeg stod selv i helsekø i fem måneder før min arbeidsgiver ville betale for operasjonen som kostet over 40000 med påfølgende oppfølging.
  Problemet var bare det at jeg måtte betale skatt av operasjonen som min arbeidsgiver ville betale !
  For meg betydde dette en skatt på 18000 – av prinsipp takket jeg nei takk til arbeidsgiverens tilbud.
  Min arbeidsgiver tilbudte seg da og også betale skatten på operasjonen – da takket jeg ja ene og alene fordi jeg var lei av å gå hjemme.

  Jobben offshore krever at jeg er i god fysisk form så med en kraftig kneskade så kunne jag aldri reist på jobb. Tilrettelagt arbeid er heller ikke mulig.

  Hele sykeperioden ble på 7,5 måneder – etter arbeidsgiverperioden så kostet jeg den norske stat 455000 i sykepenger……. jeg har ikke engang dårlig samvittighet siden det er ene og alene var de rødgrønne selv som er skyld i mesteparten av problemene.


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: