Godt nytt tiår

torsdag 31. desember 2009

Når vi i natt ønsker hverandre et godt nytt år, har 2010-tallet allerede vært her i 14 måneder.

De harde 30-årene, de lykkelige 60-årene, de røde 70-årene og jappenes 80-tall. Vi teller med hele tiere, og når vi ser oss tilbake, setter vi merkelapper på de decennier vi har forlatt.

Innledet det nye tiåret i november 2008: Barack Obama

Så er det ikke slik at hendelser og begivenheter som endrer verden, alltid ønsker å følge kalenderens merkesteiner. Svenske Tobias Nielsén har sammen med Anders Rydell redigert boken «Nollnoll – Decenniet som förändrade världen». Nielsén leser 00-tallet slik: 

 – Det började 2001, med 11 september och IT-kraschen. Och jag tror att 2010-talet började hösten 2008 när Obama blev president, finanskrisen kom och miljöhotet började diskuteras på allvar. 00-talet kommer nog att vara det nya 80-talet. George Bush motsvarar president Reagan, finanskrisen är som IT-kraschen.

Miljø og terror: Bokens forfattere mener terrortrusselen lever videre. Hva vil ellers ha relevans om et tiår eller to? Miljøspørsmålene og internett. Det som er felles for dagens ungdom, er at de ikke lenger har noe felles, mener svenskene:

– Om du växer upp med internet, har du dina högst personliga referenser. Du behöver inte dela en enda referensram ens med någon som alltid bott i huset bredvid.

Og hva blir trendene på internett etter et år der også bestefar har opprettet egen Facebook-profil? En fersk Harvard-studie sier:

 

Kommet for å bli: Internett. Foto: Maria Holm Simonsen

1. De sosiale medier blir mindre sosiale: Det er mye støy og tull og tant der ute. Som brukere vil vi bli kresne og søke kvaliteter som gir oss noe.

2. Arbeidsgiveren din vil utarbeide regler. Skal du få lov til å bruke Facebook i arbeidstiden?

3. Mobiltelefonen vil bli viktigere. Det som engang ble kalt røykepauser, vil nå kunne bli erstattet av “Facebook- og Twitter-pauser”.

Miljø og klima: Aldri har klima- og miljøspørsmålene dominert den internasjonale dagsordenen som nå, og slik blir det også fremover. Hvilken retning opinionen svinger, vil avhenge av hva ny forskning kan fortelle og hvordan temperaturen utvikler seg. Det er lett å se på gradestokken og trekke kvikke konklusjoner. Eks-Redd Barna-sjef Gro Brækken er ny leder av Oljeindustriens Landsforening. Hun mener oljeutvikling i Lofoten og Vesterålen trygt kan forenes med klimautfordringene – og bør gjennomføres av hensyn til våre barn. I dette spørsmålet er det likevel gutten i Bellona og jentene i Natur og Ungdom som har det politiske hegemoniet.

Bakset seg gjennom Nordøstpassasjen: Helmer Hanssen (t.v), Roald Amundsen og polarkokken Adolf Lindstrøm.

Uansett står vi foran gjennombruddet for fornybar energi også i Norge: Det kommer en vindmølle også til en knaus eller en holme nær deg. Tidsskriftet Foreign News har summert de glemte nyhetene fra 2009. Blant disse er åpningen av Nordøstpassasjen. To tyske handelsskip seilte fra Asia til Europa langs Russlands nordkyst. Ruten kan bli isfri om sommeren i løpet av ti år, med de følger det får for miljø og næringsutvikling i nord.

Politikkens tilbakekomst: Siden 80-årene og murens fall har den absolutt løsslupne markedsøkonomien hatt gode kår. Finans- og klimakrisen innebærer en endring, nå også målbåret av EU og USAs president Barack Obama: En viljesterk stat, markedsregulering og politisk styring er nødvendig for å temme kapitalismens utvekster.

Flere trender: Så spås det trender på de fleste av livets områder.

 ■ BRYLLUP: Nettstedet bryllupsmagasinet.no tror bølgende chiffon blir å se ned kirketrappene i 2010. Chiffon er et tynt, transparent og lett stoff som faller veldig lekkert.

■ EMBALLASJE: Geir Hagen, daglig leder av Skipnes Etikett AS, forteller til packnews.no at etikett- og emballasjebransjen i 2010 kommer til å jobbe enda mer med å ta ansvar i forhold til kvalitet, miljø og generelt samfunnsansvar.

■ REISELIV: Travelnews.no summerer de nye reiselivstrendene og sier: Facebook-generasjonen ønsker å kunne skryte av feriene og reisene sine. Det å tilbringe en hel uke på solsengen gir ikke lenger status.

■ FARGER: Blåfargen blir populær fremover, ifølge Fargemagasinet.  

Årets farge: Blå. Foto: Kjetil Nilsen Skog

Én kommentar to “Godt nytt tiår”

  1. 2345 Says:

    kjøttkake


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: