Yngling i Fjordgata

tirsdag 29. desember 2009
 
 

Fjordgata i Harstad var livlig i tidligere tider, men det er lite trolig at ungene ynglet her. Foto: Olav Nordli

Harstad Tidende har fått på pukkelen i landets beste språkspalte. Det er vi glade for.

Vi er opptatt av språket vårt. På 1950-tallet samlet Foreldreaksjonen mot samnorsk 407.000 underskrifter mot at bokmål og nynorsk skulle nærme seg hverandre og på sikt bli én målform.  Bare tanken på sex tenner nordmenn mer: Så vidt jeg vet, er det kun én aksjon som har samlet flere underskrifter enn antisamnorsk-kampanjen: Kristenfolkets protest mot utdeling av kondomer til soldatene i Tysklandsbrigaden (som okkuperte Tyskland etter andre verdenskrig). 440.000 personer skrev under på dette oppropet.

Interessen for et godt språk i praksis lever også, og språkpolitiet overvåker nitid oss som lever å sette sammen bokstaver til ord og setninger.  Pensjonert og pasjonert redaktør Per Egil Hegge er blant dem som deler ut gule og røde kort for dårlig språk. Det gjør han med eleganse i spalten «Språket vårt» i Aftenposten.

Nylig tok han Harstad Tidende fatt. 30. oktober skrev vi om Fjordgata i Harstad i gamle dager, en livlig gate der «ungene ynglet i hopetall».  En leser hevdet med rette overfor Hegge at dette tyder på svært fremmelige barn, og Hegges kommentar er denne:

Siden levende vesener ikke yngler, altså formerer seg, før de er blitt kjønnsmodne, burde avisen ha skrevet at det vrimlet med unger – eller barn, som de mer konservative foretrekker når det er snakk om mennesker.

Vi takker Per Egil Hegge for rettelsen, som vi takker våre lesere når de påpeker direkte feil eller dårlig språkbruk i avisen vår.

Dagens anbefalte lenker:

Per Egil Hegges språkspalte i Aftenposten.

Den søkbare ordboka fra Universitet i Oslo (legg den som bokmerke!)

Norsk språkråd

PS Kjenner du til aksjoner som har samlet flere underskrifter enn de to jeg nevner ovenfor, blir jeg henrykt dersom du gir meg et vink.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: