Viktig melding, lytt på radio

mandag 28. desember 2009
 

GJENHØR: Nordnorsk Symfoniorkester med solist Marianne Beate Kielland kan høres gjennom 90 minutter hos NRK P2 mandag kveld. Foto: Børge Hoseth

En ny variant av «Nordnorsk julesalme» står på programmet når NRK P2 fjerde juledag kl. 19.30-21.00 sender Nordnorsk Symfoniorkesters førjulskonsert i Harstad kulturhus.

LAGET SALMEKLASSIKER: Trygve Hoff. Foto: Harstad Tidende

Trygve Hoffs  «Nordnorsk julesalme» er blitt smått legendarisk i Norge.  I Bjørn Andor Drages arrangement ble salmen fremført da det nye Nordnorsk Symfoniorkester var på turné fra Hammerfest til Mo i Rana før jul. Orkesterets danske dirigent Thomas Søndergård var begeistret for salmen. Han opplyste under forestillingen i Harstad at han  skulle ta den med til Danmark nå i jula, slik at den etter hvert kan bli en del også av det danske juleslager-repertoaret.

Hør Nordnorsk julesalme med Halvdan Sivertsen her!

Kveldens halvannentime lange opptak fra Harstad kulturhus blir sendt i Musikkmanesjen på P2 fjerde juledag. På programmet står kjente julesalmer og Peter Tsjaikovskijs «Nøtteknekkeren», krydret med intervjuer med solist Marianne Beate Kielland (Hedmark/Harstad/Kabelvåg) og dirigent Thomas Søndergård.

Nordnorsk Symfoniorkester er unnfanget og født under strid. Kritikerne har blant annet fremført at prosjektet er mer et samferdselsprosjekt enn et kulturprosjekt. I et tidligere blogginnlegg (her!)  skrev jeg:

 Bare se på det siste “kulturelle fyrtårnet” i landsdelen – Nordnorsk symfoniorkester. Her er RDO et sentralt begrep,  ”reise – diett og opphold”.  For å kunne spille må orkesteret leie to busser på hvert spillested – for ikke å snakke om at orkesteret må chartre fly for å kunne spille.  Når hovedvirksomheten er samferdsel, blir det ikke mange kronene igjen til fri kunstnerisk produksjon.

Her kan du lese på ht.no om førjulsturneen.

Uavhengig av striden rundt etableringen: Mottakelsen blant kritikerne etter førjulskonsertene var overstrømmende, med karakteristikker som «fabelaktig premiere», «nordnorsk opplevelse», «overveldende» og «et festfyrverkeri av et orkester».

Én kommentar to “Viktig melding, lytt på radio”

  1. Tony Gulla Says:

    Og etter å ha hørt Nordnorsk Symfoniorkesters førjulskonsert fra Harstad kulturhus, vil jeg anbefale alle å klikke seg inn på Itunes å kjøpe senjaværingen Moddi sin versjon av «Nordnorsk julesalme». Den plateaktuelle tidligere Rock Mot Rus vinneren leverer en fantastisk versjon, og best av alt, du støtter Trygve Hoffs minnefond ved å kjøpe den:)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: